2. helmikuuta 2011

Korianterijauhe

Käytän intialaisissa ruoissa jauhetuista mausteista ylivoimaisesti eniten korianterijauhetta. Siksi tykkäänkin jauhaa korianterin itse, vaikka monet muut mausteet ja mausteseokset ostan (tai saan sukulaisilta) valmiiksi jauhettuina. Jeera eli juustokumina on korianterin lisäksi toinen mauste, jonka jauhan itse, mutta aivan päinvastaisesta syystä: käytän jauhettua jeeraa niin harvoin, että ei ole mitään järkeä ostaa valmista jauhetta kaappiin väljähtymään. Maku häviää jauhetuista mausteista kuitenkin paljon nopeammin kokonaisiin siemeniin verrattuna.

Korianterissa ja juustokuminassa on molemmissa myös se etu, että niiden siemenet ovat pehmeitä (verrattuna esimerkiksi sarviapilaan), joten niiden jauhaminen onnistuu myös ihan tavallisella morttelilla. Siitä syystä niitä voi jauhaa myös hyvinkin pieniä määriä kerrallaan. Jeeraa jauhankin yleensä vain sen verran, mitä kulloinkin tarvitsen, yleensä maksimissaan teelusikallisen. Korianteria käytän kuitenkin niin usein, että jauhan sitä aina isomman satsin kerrallaan.

Mausteiden jauhaminen ei ole mitään rakettitiedettä, joten siinä mielessä tämä postaus on varmaan vähän turha. Laitan tähän nyt kuitenkin vähän ohjeistusta, kun sattui sellainen päivä, että tarvitsin lisää korianterijauhetta.

Korianterinsiemeniä.

Jauhettu korianteri (Dhanya powder)

Ainekset: korianterinsiemeniä (sen verran kuin tarvitset)

1. Kuumenna pannu melko kuumaksi, mutta älä lisää öljyä. Levitä korianterinsiemenet pannulle yhteen kerrokseen. Jos jauhat isomman erän, kannattaa paahtaa siemenet useammassa erässä, ettei pannulle tule liian paksua kerrosta.

2. Paahda siemeniä, pannua useasti ravistellen, kunnes siemenet alkavat tuoksua ja hieman raksua.

3. Anna siementen jäähtyä ja jauha ne mikserillä, morttelilla tai maustemyllyllä tasaiseksi jauheeksi.

Säilytä jauhe ilmatiiviissä astiassa.

Käytä korianterijauhetta aluksi hieman varoen, sillä omatekoisessa korianterijauheessa on paljon voimakkaampi maku kuin kaupan jauheissa. Siksi sitä kannattaakin annostella aluksi hieman vähemmän kuin mitä ohjeessa käsketään, ja lisätä sitten tarpeen mukaan.

Vastajauhetun korianterin tuoksu on huumaava!

4 kommenttia:

 1. Voin vain kuvitella tämän tuoksun... itse olen kyllä vähän laiska jauhamaan mausteita, vaan ostan ne yleensä valmiissa pusseissa (maku kyllä ehkä haihtuu nopeasti). Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen muuten laiska jauhamaan mausteita, mutta tämän korianterin jauhamisen olen ottanut tavaksi, kun se on jotenkin niin erilaista kuin kaupan jauhe. Makua on niin paljon enemmän. :-)

  VastaaPoista
 3. Hieno informatiivinen postaus taas., Olen ihan samaa mieltä,että kun itse jauhaa mausteet,niin ne maistuvat paremmalta.Mulla on ihana Magic Bullet-laite,joka sopii sellaiseen kuin valettu!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Yaelian. :-) Tuo Magic Bullet kuulostaa oikealta teholaitteelta! Varmasti saavat mausteet kyytiä. ;-)

  VastaaPoista