6. lokakuuta 2009

Tähtenä tähtianis

Mietin, että voisin ruveta kirjoittamaan jonkinlaista juttusarjaa eri mausteista, ja ensimmäisenä saa kunnian olla vuorossa tähtianis, kun se tuossa aiemmassa pippuribroilerissakin vilahti. Järkevämpää olisi tietysti edetä aakkos- tai muussa järjellisessä järjestyksessä, mutta taidanpa kuitenkin edetä inspiraation mukaan...

Tähtianis on Illicium verum-puun monisakarainen hedelmä. Hedelmät kerätään puusta juuri ennen kuin ne ovat kypsyneet, minkä jälkeen hedelmät levitetään aurinkoon kuivumaan. Kuivaamisprosessin aikana tähtianis saa sille ominaisen tuoksunsa, makunsa sekä voimakkaan punaruskean värinsä. Kuivaamisen jälkeen tähtianikset lajitellaan ykkös- ja kakkosluokkaiseen tavaraan: ykkösluokkaan kuuluvat hedelmät ovat halkaisijaltaan 2,5 cm tai suurempia; kakkosluokkaan kuuluvat tätä pienemmät sekä rikkoutuneet yksilöt. Tähtianisten sisällä olevia siemeniä pidetään maun kannalta toisarvoisina, joten ei kannata huolestua, jos tähtianiksissa ei ole lainkaan siemeniä sisällä - maku tulee hedelmän kodasta.

Tähtianis ja anis (Pimpinella anisum) eivät ole kasvitieteellisesti sukua toisilleen, vaikka molempien maku onkin aika samantyyppinen. Ne molemmat sisältävät anetoli-nimistä yhdistettä, joka antaa molemmille niiden tyypillisen lakritsamaisen maun. Tähtianiksella maku on anistakin voimakkaampi, minkä takia tähtianiksen annostelussa kannattaakin olla varovainen, sillä liiallisella tähtianismäärällä saa helposti pilattua ruoan. Anetolia on myös fenkolissa, ja siksi fenkolia käytetäänkin mm. juomateollisuudessa joskus aniksen sijasta.

Tähtianista käytetään ruoanvalmistuksessa erityisesti Kiinassa, jonka keittiöön se kuuluu olennaisena osana, sekä Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa. Myös tähtianiksen viljely on keskittynyt pitkälti näille alueille. Tähtianista käytetään Aasian maissa varsinkin liha- ja linturuoissa, mutta jonkin verran myös kasvisruoissa. Erityisen hyvin se sopii porsaalle ja ankalle. Tähtianiksella maustetaan myös teetä sekä muita juomia, pikkelssejä sekä makeita ruokia ja leivonnaisia. Tähtianis on kiinalaisen viisimausteen tärkein ainesosa (muut seoksen mausteet ovat tyypillisimmin fenkoli, kaneli tai kassia, sichuaninpippuri sekä neilikka), ja tähtianista käytetään myös joissakin intialaisissa garam masala -sekoituksissa. Kuuluisin ruoka, jossa tähtianista käytetään, on luultavasti vietnamilainen naudanlihakeitto, pho bo. Myös kiinalaiset teessä keitetyt kananmunat on hyvin tunnettu tähtianiksella maustettu ruoka.

Tavallisimmin tähtianista käytetään ruoanvalmistuksessa kokonaisena, jolloin se poistetaan ruoasta ennen syömistä. Tähtianiksesta irtoaa keittämisprosessin aikana ruokaan riittävästi makua, joten tähtianista ei ole tarkoitus syödä.

Tähtianista ja anista käytetään myös juomateollisuudessa, ja anispohjaisten juomien makuainetta anetolia valmistetaan myös synteettisesti. Tunnetuimpia anetolilla maustettuja juomia ovat mm. Sambuca, Pernod, Pastis ja Galliano. Anetoli aiheuttaa aniksella maustetuissa juomissa sen, että juomat samenevat, kun ne jäähdyttää tai laimentaa. Esimerkiksi Pernod samenee kauniin keltaiseksi, kun sen laimentaa vedellä - kyse on ns. louche-efektistä.

Tähtianiksen ostamista ja säilyttämistä koskevat samat säännöt kuin muitakin mausteita. Ne olisi hyvä ostaa kokonaisina, koska jauhettu tähtianis menettää makunsa hyvinkin nopeasti. Jos kuitenkin hankkii valmiiksi jauhettua tähtianista, sitä kannattaa hankkia hyvin pieni määrä kerrallaan. Tähtianikset tulisi säilyttää ilmatiiviissä astiassa, valolta ja kosteudelta suojattuna. Näin ne säilyvät hyvinä jopa usemman vuoden.

Aniksen tapaan tähtianiksella on terveydellisiä vaikutuksia. Se on ruuansulatusta edistävä ja kaasunmuodostusta estävä mauste; sillä on hoidettu reumatismia, koliikkia, vatsakipuja ja yskää; siitä tehtyä uutetta on käytetty diureettina. Tähtianiksella on myös antibakteerisia vaikutuksia, joiden on sanottu muistuttavan jossakin määrin penisilliinin vaikutusmekanismia. Pientä tähtianiksen palaa voi pureskella aterian jälkeen, jolloin se palvelee kahta tarkoitusta: se nopeuttaa ruoansulatusta ja raikastaa hengityksen.

Kokeilin huvikseni pureskella tähtianiksen palasta aterian jälkeen, ja sen maku oli kyllä mielenkiintoinen ja oikeastaan aika hyväkin. Tähtianiksesta tuli hiukan mieleen minttupastilli, ja kyllä se ehkä vähän suuta raikasti. Haittapuolena sanottakoon se, että pala mureni suussa mikroskooppisiksi muruiksi, jotka jäivät ikävästi hampaiden väliin...

Tähtianis on ollut viime aikoina hyvinkin ajankohtainen mauste, sillä sillä on ollut tärkeä rooli sekä lintuinfluenssan että sikainfluenssan hoidossa: Tamiflun yksi tärkeimmissä ainesosista on nimittäin sikimihappo (shikimic acid), jota saadaan tähtianiksesta. Vuonna 2005 maailmassa kärsittiinkin hetkellisestä tähtianis-pulasta, kun sitä kului niin paljon Tamiflun valmistamiseen. Tähtianisvajeesta säikähtäneenä Roche kehitti vielä samana vuonna keinon valmistaa sikimihappoa kemiallisesti. Sikimihappo (tai tähtianis) itsessään eivät toimi influenssalääkkeenä, vaan influenssalääkettä saadaan vain sikimihaposta johtamalla. Toisaalta tähtianiksessa on muita yhdisteitä, mm. linaloolia, joilla on havaittu olevan jonkinlaisia viruksia torjuvia vaikutuksia.

Kiinalaista tähtianista ei tule sekoittaa japanilaiseen tähtianikseen (Illicium anisatum), joka näyttää kuivattuna aivan samalta kuin kiinalainenkin mutta joka on erittäin myrkyllistä. Sitä poltetaan Japanissa hajustamistarkoituksessa. EU:ssa on oikein tehty päätös erikoisedellytyksistä, jotka koskevat kolmansista maista tapahtuvaa tähtianiksen tuontia, joten luulisin, että Suomessa myytävät tähtianikset ovat yleensä turvallisia. Ulkomailla kannattaa kuitenkin varmaan katsoa tarkkaan, mitä tähtianista ostaa.

Tähtianista pidetään yleisesti ottaen turvallisena, mutta sitä - kuten mitään muutakaan - ei kannata kuitenkaan nauttia ylettömiä määriä. Erityistä varovaisuutta annostelussa tulisi noudattaa tähtianiksesta (ja tavallisesta aniksesta) saatavan eteerisen öljyn kanssa, sillä liian suuri määrä anisöljyä voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

Myös odottavien ja imettävien äitien kannattaa noudattaa varovaisuutta tähtianiksen kanssa, sillä vaikka joissakin lähteissä tähtianiksen väitetään auttavan aamupahoinvointiin, useimmat lähteet näyttävät olevan kuitenkin sitä mieltä, että tähtianista tulisi välttää raskaus- ja imetysaikana. Tähtianis sisältää nimittäin joitakin estrogeenisia yhdisteitä, jotka saattavat aiheuttaa mm. verenvuotoa. Tähtianista ei myöskään suositella aivan pienille lapsille.

Jossakin päin maailmaa, mm. Kiinassa, tähtianista pidetään myös maagisena mausteena. Sen uskotaan karkottavan pahan silmän (evil eye) katse ja tuovan onnea mm. rakkaus- ja raha-asioissa.

Vielä muutamia mielenkiintoiselta kuulostavia reseptejä, joissa käytetään tähtianista (reseptit englanniksi):

Tähtianiksella maustettu sitrussalaatti

Purjo-tähtianisriisi
Glaseerattua palsternakkaa hunajalla, timjamilla ja tähtianiksella maustettuna
Punajuuri-appelsiinirelissi
Mausteliemessä haudutettua kalaa
Inkivääri-tähtianisbroileri
Itämainen possupata ja pikapaistettuja kasviksia

Hunajan ja tähtianiksen makuista possunkylkeä
Wokattua porsasta ja paksoita tähtianiksella ja inkiväärillä maustettuna
Valkosuklaa-tähtianiskastike
Vaahterasiirappi-tähtianismousse
Tähtianiksella maustettu luumukompotti
Raparperi-tähtianismurupaistos
Tähtianis-leipävanukas
Mascarpone-tähtianisvanukas
Tähtianis-vaniljaglögi

Lähteitä ja lisää tietoa:

Peter, K. V. 2004. Handbook of herbs and spices.

CopperWiki: Star Anise
Encyclopedia of Spices: Star Anise
Green Papaya: Anise - the Safety Factor
Green Papaya: Healing with Anise
Moon Bees: Herbs to Avoid During Pregnancy & Lactation
Spices & Condiments - Star Anise
Star Anise - Stellar Swine-Flu Fighter
Star Anise: The Secret Ingredient in Tamiflu
Star Anise Essential Oil

15 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus tähtianiksesta,kiitos Hippu! Mulla itse asiassa kaapissa noita joitakuita,en vaan ole osannut niitä käyttää ja onkohan ne enään edes hyviä...Mielenkiintoinen tuo Tamiflu-yhteys,ihan uusi juttu mulle.Kuvasi tähtianiksesta ovat hienot!
  P.S.Näin tänään torin kukkakaupassa pienissä ruukuissa curryä,ikäänkuin yrttinä. Eli nyt saa täältäkin näköjään hyvin...

  VastaaPoista
 2. Nama on niin natteja! En kylla ole koskaan kayttanyt. Sanoit, etta ne maistuvat lakritsalta - saisikohan niista aikaiseksi jonkun lakritsan korvikkeen... mmm...

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Yaelian. :-) Tuo Tamiflu-yhteys oli mullekin ihan uusi juttu, ja törmäsin siihen ihan sattumalta. Mielenkiintoista, että luonnon antimia käytetään vielä nykyäänkin lääketieteessä.

  Voihan vitsi, teillä on siellä sitten asiat currylehtien suhteen paremmin kuin Suomessa! Ei täältä saa mitään currypuskia. Piti tuoda Intiasta tullessani iso kasa currylehtiä, mutta ne unohtuivat jääkaappiin - vähänkö harmitti!

  Anna, tähtianis on tosiaan nätti mauste.

  Tähtianiksen maku ei ole ihan samanlainen kuin lakritsan, mutta kyllä se jonkun verran sitä muistuttaa. Ehkä sitä voisi käyttää lakritsan korvikkeenakin, miksei. :-)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana tähtianisesittely! Kiitos siitä.

  Itse tykkään myös tähtianiksen mausta ja Liptonin Green Tea Tchae Orient on kiva vihreä tee, jossa on mukana tähtianista
  http://www.coffeequeen.fi/shop/cat/product_details.php?p=67
  http://www.lipton.fi/fi_fi/LiptonGreenTea-2,194.aspx.

  Noista aniksella maustetuista juomista puhuttaessa Kreikan ystävänä minun on pakko mainita Ouzo, vaikka en siitä tykkääkkään.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ouzo

  Minä en saa viinassa kiinni sitä lakritsamaista makua, mutta tuossa vihreän teen seassa se maistuu :)

  Kivoja reseptejä: Bread Pudding on ihanaa!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Simran. :-) :-)

  Kiitos teevinkistä. Itse en sinällään vihreästä teestä kauheasti tykkää, mutta tähtianiksella maustettuna se saattaisi mennäkin. Täytyy varmaan kokeilla.

  Minäkään en pidä ouzosta, koska minusta siinä maistuu ihan liikaa anis. Tuli mieleen, että turkkilainen raki taitaa kuulua myös noihin aniksella maustettuihin juomiin...? Sekin on minusta ihan järkkyä!

  Monet noista resepteistä on minustakin aikamoisen houkuttelevia... Varsinkin tuo jälkkäri- ja glögiosasto voisi upota meikäläiseen aika hyvin. ;-)

  VastaaPoista
 6. olipa mielenkiintoinen postaus. kiitos!

  VastaaPoista
 7. Voi kun oli hieno selitys tähtianiksesta ja vielä plussana päälle ruoka-ohjeita! Ostin eilen hetken mielijohteesta tätä tuotetta hedelmähyllyltä ja muistelin, että ainakin teehen sitä voisi laittaa, mutta nyt sainkin vinkkejä paljon enemmän. Kiitos Sinulle, kun olet tehnyt näin hienon sivuston!

  VastaaPoista
 8. Voi kiitos paljon Leenuliini! Tulin iloiselle mielelle. :-)

  VastaaPoista
 9. hei, tuo valkosuklaa-tähtianissoosi pitää vegaanistaa ja raaistaa, ehtisköhän vielä mun raakanamikirjaan...

  VastaaPoista
 10. Kiitos ihanasta kirjoituksesta! Hyvä tietopankki :) Ainoa mitä itse kerta toisensa jälkeen pohdin (ja mihin olin tähään hakemassa tietoa kun törmäsin kirjoitukseesi) on, että kun puhutaan jauhetusta tähtianiksesta - jauhetaanko koko tähtianis vai pelkästään sen siemenet :) Olen ollut tästä epävarma ja kun joissain resepteissä on ollut selkeästi tähtianisjauhetta, olen nyppinyt siemenet ja jauhanut ne mutta tuntuu kyllä hullun hommalta ;) Ihana maku siitä kyllä tulee!

  VastaaPoista
 11. Hanna, mukava jos tästä oli jotain iloa! Härregud, että tämän tekstin kirjoittamisesta on jo aikaa. En taida uskaltaa lukea, mitä olen kirjoittanut. :-D

  Itse en ole koskaan törmännyt jauhettuuun tähtianikseen, mutta minä varmaankin jauhaisin sen koko tähtianiksen. Jo ihan pelkästään siitä syystä, etten jaksaisi nyppiä niitä siemeniä. :-)

  VastaaPoista