13. toukokuuta 2009

Hengenpelastaja lasissani

Olen viime aikoina kärsinyt kummallisista ongelmista: univaikeuksista, ruoansulatusongelmista, turvotuksesta ja alituisesta makeanhimosta. Viimeksi mainitulle en keksi muuta syytä kuin sen, että himottavia makeisia (ns. vierasvaroja, heh heh) on useimmiten kaapissa silmän ulottuvilla, mutta syyn kolmeen muuhun olen paikallistanut: riittämätön veden juonti. Vesi vain on jotenkin niin vastenmielinen juoma, että en millään jaksaisi lipitellä sitä litratolkulla päivässä. Kun samalla juon kahvia ihan liikaa ja ruokavaliokin on ollut aika rempallaan liiallisista ravintolasyömisistä johtuen, voinkin suunnata missikisojen asemasta Vuoden Ilmapallo-kisaan.

Jos vatsa ei kerran toimi, ongelmaan pitää tietenkin saada lääkettä. Ukkeli onkin saanut soitella pariin otteeseen eräälle sairaalassa työskentelevälle tuttavalleen, joka on käskenyt hakea apteekista milloin mitäkin. Ensin ukkelia piti tietysti vannottaa, että ummetuksesta kärsivän henkilön henkilöllisyyttä ei saa paljastaa; ovathan nämä asiat vähän noloja. Toisella kerralla - kun olin ensin lipitellyt jotakin vaaleanpunaista närästyslääkelitkua yliannostuksen - lääkäri sai jotenkin ongittua selville, että kyse olikin pohjoisnavalta kotoisin olevasta eskimosta eikä intialaisesta alkuasukkaasta, ja lääkäri käski kiinnittää huomion ensisijaisesti ruokavalioon: paljon nesteitä, kasvispitoista ruokaa sekä erittäin kypsää banaania. Tämä viimeksi mainittu herätti hieman ihmetystä, sillä olin luullut, että banaani ei ainakaan paranna ruoansulatusta. Lääkäri korjasi tietojani väittämällä, että vihertävät, hieman raa'at banaanit - ne ihanat suomibanaanit, joista minä niin kovasti tykkään! - ovatkin tässä tapauksessa pahitteeksi, mutta oikein kypsät banaanit muka ovat suolen toiminnalle hyväksi. Minulla on kuitenkin asiasta omat epäilykseni...

Vaikka sain lääkäriltä lopulta ihan oikeita lääkkeitäkin, veden ja muiden nesteiden määrää oli pakko lisätä ruokavalioon jo ihan yleisen hyvinvoinnin kannalta. Olen yrittänyt keksiä veden tilalle muita juomia, mikä ei onneksi ole täällä mitenkään vaikeaa, koska lehdet ja telkkari ovat tulvillaan ohjeita mitä mielikuvituksellisempiin juomiin. Cooking & More -lehdestä bongasin ohjeen juomalle, jonka nauttimisen jälkeen arvelin olevani kuin uusi ihminen, sillä juomaan tuli vehnänorasta, minttua ja ananasta (ja itse lisäsin vielä hunajaa). Juomareseptin jälkeen seuraa vielä lyhyt katsaus kyseisten ainesten terveys- ja muistakin ominaisuuksista, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan.

Olen muuten ollut kauhean hämmästynyt huomatessani, että täältä saa kaupoista jotakin sellaista kuin vehnänorasta, ja se on kaiken lisäksi tietysti vielä halpaakin. Muita ihmetyksen aiheita kauppojen hyllyillä ovat olleet mm. parsa, tilli, parsakaali, polenta ja herkkusienet, jotka näyttävät olevan suuressa suosiossa täällä. Liha- ja kalaosastot ovat ihan oma lukunsa, ja niiltä löytyisi kaikkea uskomattoman kiinnostavaa, mutta näihin osastoihin en ole vielä kerennyt kunnolla perehtyä.

Koska itselläni oli pieni ananas ja iso pussi vehnänorasta, juomastani tuli aika vihreä ja vehnänoraan makuinen. Laitankin tähän siksi lehden alkuperäisen ohjeen ja sulkuihin ne määrät, jotka minulla oli.

ANANAS-VEHNÄNORASMEHU
neljään lasilliseen

2 ½ dl vehnänorasta, 1 cup (vajaa 1 dl)
17 ½ dl ananasta, 7 cups (1 pieni ananas, noin 4 - 5 dl)
6 - 8 mintunoksaa (3 - 4)
jäämurskaa
(hunajaa maun mukaan)
(hieman vettä tarvittaessa)

1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen/blenderin kulhoon ja aja tasaiseksi. Siivilöi ja kaada laseihin. Tarjoa juoma hyvin viilennettynä.

En kyllä tiedä, miten sain syntymään juoman päälle tuommoisen hassun vaahtokukan, sillä lehden kuvassa ei semmoista ollut...

Ihan uusi ihminen en juoman jälkeen ollut, mutta ehkä kuitenkin paranneltu versio edellisestä. Ananaksella, vehnänoraalla ja mintulla on paljon hyviä terveysominaisuuksia, ja tätä juomaa voidaankin pitää puhdistavana, virkistävänä ja elinvoimaa antavana.


ANANAS

Ananas on kovin mielenkiintoinen hedelmä, sillä se sisältää proteiinien aminohappoketjuja pilkkovaa entsyymiä, bromelaiinia. Samantyyppisiä entsyymejä on muissakin hedelmissä, kuten kiivissä, papaijassa ja viikunassa, ja näiden entsyymien ansiosta kyseisillä hedelmillä on yhteisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niin ruoansulatukseen kuin ruoanvalmistukseenkin.

Tuore ananas - ja muut vastaavia entsyymejä sisältävät hedelmät - nopeuttavat ruoansulatusta, koska entsyymit nopeuttavat ruoan proteiinien pilkkoutumista. Säilykeananaksella tätä ominaisuutta ei kuitenkaan ole, sillä säilömisprosessi on tuhonnut suurimman osan bromelaiinista.

Ananas on myös mieto diureetti, joka nopeuttaa nesteen poistumista elimistöstä, ja ananasta onkin käytetty luonnon omana nesteenpoistolääkkeenä. Kotilääkärin artikkelin mukaan ananaksesta voi olla apua PMS-oireiluun liittyvässä turvotuksessa sekä painonpudotuksessa. Ananasta on käytetty myös lihaskipujen, reumatyyppisten kipujen sekä iho- ja hengityselintulehdusten tukihoitona.

Bromelaiineja ja muiden hedelmien vastaavia entsyymejä voidaan hyödyntää myös ruoanvalmistuksessa, sillä entsyymit pehmentävät lihan proteiineja. Papaijasose onkin esimerkiksi Intiassa suosittu marinadien ainesosa. Toisaalta entsyymeistä voi olla joskus ruoanlaitossa harmiakin, jos niiden käyttäytymistä ei ennalta tunne, sillä ananaksen entsyymit pilkkovat myös esimerkiksi liivatteen ja kerman proteiineja. Tämän takia tuore ananas vaikeuttaa liivatteen hyytymistä, ja esimerkiksi kermakakun koristeena käytetty tuore ananas aiheuttaa kermaan maku- ja värimuutoksia. Tuoreen ananaksen hyytelöimisessä parempaan lopputulokseen pääseekin käyttämällä agar-agaria.

Ananasta voidaan nauttia sellaisenaan, sitä voidaan käyttää monenlaisiin ruokiin tai puristaa mehuksi.

Lähteitä ja lisää tietoa ananaksesta:
Kotilääkäri: Ananas
The World's Healthiest Foods: Pineapple
Pineapple Compund Treats Cancer, Inflammation and Poor Digestion

VEHNÄNORAS

Vehnänoras on - kuten monen muunkin viljakasvin oraat - erittäin ravintopitoinen yrtti, jopa jonkinlainen ravintopommi. Se sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja (mm. C-vitamiinia) ja kivennäisaineita (mm. rautaa), aminohappoja, klorofyllejä eli lehtivihreää ja eräitä terveydelle hyödyllisiä entsyymejä. Ravintopitoisuutensa ansiosta vehnänoras vahvistaa ja piristää yleisesti, ja sitä onkin käytetty toipilaiden vahvistamiseen sekä osana väsymysoireyhtymän hoitoa. Koska vehnänoras sisältää niin paljon rautaa (Tohtori.fi:n mukaan jopa 34 mg/100 g), moni on saanut vehnänoraasta apua anemiaan.

Vatsavaivoista kärsivälle vehnänoras ja siitä tehty mehu on aivan erinomainen lääke, sillä vehnänoraalla on monia hyviä vaikutuksia vatsalle. Vehnänoras puhdistaa vatsaa ja kehoa yleensäkin neutraloiden toksiineja. Klorofyllilla puolestaan on antibakteerisia vaikutuksia, sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä, joten se tasapainottaa vatsan bakteerikantaa. Vehnänorasta voidaankin käyttää luonnonlääkkeenä ruoansulatusongelmissa ja ummetuksessa.

Vehnänoraasta voidaan puristaa mehua, ja sitä voidaan käyttää muiden yrttien tapaan (hienoksi pilkottuna) esimerkiksi salaateissa tai erilaisissa ruoissa. Vehnänoras sopii myös koirille ja kissoille, jolloin vehnänoras toimii hyvän ravintolähteen lisäksi myös suoliston puhdistajana.

Lähteitä ja lisää tietoa vehnänoraasta:
Kotilääkäri: Vehnänoras
Tohtori.fi / Rohdosluettelo - vehnänoras
The Science Behind Wheatgrass Juice and Health
Wheatgrass Juice - Four Reasons To Drink It
Järvikylän yrtit - vehnänoras


MINTTU

Minttu on piristävä ja virkistävä yrtti, joka poistaa väsymystä, lisää kestävyyttä ja virkistää oloa yleisestikin ottaen. Minttu tunnetaan erityisesti sen suuta raikastavien ominaisuuksiensa tähden, ja siksi sitä käytetään niin usein hammastahnoissa. Minttu auttaa myös flunssaan ja kuumeeseen, sillä se lisää hikoilua ja nopeuttaa näin taudin poistumista. Myös vatsalääkkeenä mintun hyvät ominaisuudet on tunnistettu, sillä se parantaa ruoansulatusta, vähentää ilmavaivoja ja tuo helpotusta vatsakipuihin.

Minttu on parasta nauttia tuoreena (ei siis kuivattuna); sellaisenaan vaikkapa salaateissa, tahnaksi jauhettuna tai mehuksi puristettuna.

Vatsavaivoissa mintun teho paranee, jos minttumehun (esim. 1 rkl) joukkoon sekoittaa saman määrän hunajaa.

Lähteitä ja lisää tietoa mintusta:
Natural-HomeRemedies: Simple Cures Using Mint
Green Herbal Remedies: Health Benefits of Mint

Bakhru, H. K. (2005). Healing Through Natural Foods.

Kaikkien edellä mainittujen ruoka-aineiden kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa vanha sanonta: kohtuus kaikessa! Esimerkiksi liiallinen ananaksen syönti saattaa aiheuttaa mm. ripulia tai kontaktiallergiaa, joka ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa ihon kutinaa.

13 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta tietopaketista! Kauniit kuvat ja houkuttelevalta vaikuttava juoma. Hyvä vinkki tuo vehnänoraan käyttö. Olen aina ajatellut, että siihen tarvitaan oma puristin, enkä ole keksinyt muuta käyttöä, kuin kissanruohona. Noin siivilöimällähän se taitaa luonnistua sitten ihan kotiblenderissäkin.

  VastaaPoista
 2. jopa oli tietoa hurjasti. Tosi kiva kun olet jaksanut kirjoitella. Vehnänorasta voisi varmaan kokeilla kotonakin kasvatella?

  VastaaPoista
 3. Minä muistelen, että Intiassa ollessa melkeinpä kaikilla seurueessa tuntui vatsa turvonneelta, ainakin jossain vaiheessa. Luulen sen johtuneen sen ravinnosta ja ilmastosta. Minulla ainakin ummetukseen auttaa juuri kaikenlaiset pirtelöt (etenkin aamulla nautittuna), ja Intiassahan noita vesipitoisia hedelmiä riittää!! Papaija on tosi hyvä sellaisenaan. Ja yleensä olen vähentänyt viljatuotteita, etenkin leipä pois.
  ja suosittelen kookosvettä ;) nam

  VastaaPoista
 4. Minä juon aika-ajoin vehnänorasjuomaa. Kasvatan oraan itse. Juuri nytkin on kuuri menossa :))Ummetukseen suositellaan kuitua runsaan nesteen kera esim. Isabgol
  http://www.baidyanath.org/22272.shtml
  http://www.dabur.com/en/products/Health_Care/Natural_Cures/Sat_Isabagol/

  VastaaPoista
 5. Okriina, kiva jos tästä oli jotakin hyötyä! :-) Ja kiitos! Minäkään en ole koskaan aiemmin vehnänorasta mehuna nautiskellut, mutta johonkin salaattiin olen tainnut sitä joskus pilkkoa. Ainakin tämän vehnänorasmehun tekeminen onnistui kyllä ihan hyvin kotioloissakin!

  Nelle, kiva kuulla..:-) Vehnänorasta voisi tosiaankin kasvattaa kotonakin, kuten Simrankin tekee. Hyvä idea tuo itse kasvattaminen. Sen ei luulisi olevan kauhean vaikeaakaan, kun tuo oras on tuollaista rairuohon näköistä, ja rairuoho kasvaa ainakin mulla. :-D

  Nanae, turvonnut olo voi tosiaan liittyä ilmastoonkin, kun melko viileisiin oloihin tottunut ihminen joutuu äkkisältään olemaan jatkuvasti kuumassa. Kroppa voi todellakin mennä siitä vähän sekaisin - samoin kuin tietysti ruoastakin. Pitäisikin kokeilla noita pirtelöitä ja vastaavia heti aamusta, mutta olen vain niin laiska siihen aikaan vuorokaudesta. ;-) Papaijaan en oikein ole tykästynyt, mutta ne kerrat mitä sitä olen maistanut, ovatkin olleet Suomessa, jossa papaijat ovat välillä vähän sitä sun tätä. Täällä en ole papaijaa kokeillutkaan, mutta heti huomenna kyllä kokeilen!

  Simran, ihanaa, kuulostaa lupaavalta tuo vinkkaamasi kuitu! :-) Osaisitko yhtään sanoa, mistä päin täällä Intiassa tuommoista kannattaisi lähteä kyselemään?

  VastaaPoista
 6. Kurjia vaivoja tuollaiset. Mä itse rakastan vettä ,joten mulle ei yleensä tuollaisia ongelmia tule. Laitoitkin oivan juoman.Mäkin kasvatan itse vehnänorasta, se kasvaa äkkiä ja laitan sen ihan tehosekoittimeen muiden juttujen kanssa, ja siivilöin ja joskus en edes siivilöi kun mun KitchenAid blenderi jauhaa kaiken tosi hienoksi. Ananaksen kanssa en vielä ole kokeillut, varmaan oli hyvää ja kun tuollaisia juot useamminkin, takuulla tulee parempi olo, tiedän kokemuksesta!

  VastaaPoista
 7. Yaelian, kiitos rohkaisusta! :-) Minua ärsyttää täällä Intiassa se, että vettä ei yleensäkään juoda kylmänä, vaan monet paikalliset tykkäävät siitä huoneenlämpöisenä, jollaisena se minusta on ihan kamalaa. Toki jääkylmästä vedestä saattaa tulla kurkkuvaivoja, mutta silti haluaisin sen veteni mahdollisimman kylmänä... Argh!

  Luulen, että mun kotona Suomessa oleva mikserikin jauhaisi tuon vehnänoraan ihan hienoksi, eikä juomaa tarvitsisi ollenkaan siivilöidä. Anopilta lainattu mikseri kun on vähän kehno... :-(

  VastaaPoista
 8. Joo, en minäkään lämpimästä vedestä tykkää.Täällä en uskalla juoda kraanavettä vaikka kaupunki väittää sen olevan juomakelpoista:mutta putkien kunnosta taas en tiedä, vaikka vesi olisikin sellaista, ehkä putkista tulee jotain.Joten joudun raahaamaan vesipulloja supermarketista, tai oikeastaan tilaamaan ne kotiin. Ja vesi onkin parasta ihan jääkylmänä.Kokeile pistää pari tippaa sitruunaa joukkoon,ehkä maistuu enemmän. Ja sitten yksi sellainen juoma,mitä täällä kesäisin juodaan paljon, on mintun ja sitruunan sekoitus (kaikki blenderiin vain) johon lisätään sokeria tai hunajaa.

  VastaaPoista
 9. Yaelian, meidänkin hanaveden pitäisi olla kuulemma juomakelpoista, mutta ei sitä pysty juomaan, koska se on aina vähintäänkin lämmintä, joskus jopa kuumaa. Yök! Ja muutenkin, ei niistä putkista tosiaankaan tiedä, mitä niistä tulee.

  Kiitos juomavinkistä; kuulosti ihanan maukkaalta ja raikkaalta tuo juoma. Täytyy ehdottomasti kokeilla! Voisi tehdä vaikka aamulla sekoituksen kannuun valmiiksi ja sitten yrittää lipitellä sitä päivän mittaan... Ja jos kannu ei ole illalla tyhjä, tulee sanktiota. ;-)

  VastaaPoista
 10. Hekottelen yksinäni tuolle Vuoden Ilmapallo-kisalle :D

  Kiitos informaatiorikkaasta ja mielenkiintoisesta postauksesta, kiva kun jaksat kirjoittaa näin pitkästi. Parempia vointeja sinnepäin!

  VastaaPoista
 11. Sanna, :-) Minä kyllä jaksan kirjoittaa, mutta pelkään aina, että jaksaako näitä kukaan lukea...

  Ja kiitos, olo on jo aika paljon parempi! Nyt mulla on vesipullo aina pakastimessa, jotta vesi on ainakin tarpeeksi kylmää. Aika usein se tosin unohtuu sinne, ja sitten minulla onkin pullossa yhden litran jääpala... :-D

  VastaaPoista
 12. Hei, törmäsin tänne etsiessäni tietoa siitä onko väliä käyttääkö vehnänoraan mehustamiseen blenderiä vai puristaako sen. Samalla löysin muualta tietoa tuosta vaahtoutumisesta, ajattelin jättää linkin tänne jos muitakin kiinnostaa: http://curezone.com/forums/fm.asp?i=98800#i

  Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä! :)

  VastaaPoista
 13. Nerwende, kiitos erittäin mielenkiintoisesta linkistä! Enpä olisi tullut tuota itse ajatelleeksi.

  VastaaPoista