15. huhtikuuta 2009

Kesäjuoma jogurtista


Intiassa on nyt kesä, ja Hyderabadissa tämä tarkoittaa nelosella alkavia lämpötilalukemia - ja lukemat ovat tietysti kaksinumeroisia. Melkein joka päivä lehdistä saa lukea juttuja erilaisista keinoista, joilla voi helpottaa kuumuuden pakahduttamaa oloa. Ruokavaliossa kehotetaan huomioimaan tietenkin se, että saa tarpeeksi nesteitä, niin juomista (mm. mehut, vesi, nimbu pani) kuin hedelmistäkin. Muutenkin ruokavalion kevyenä pitämistä suositellaan, koska silloin kuulemma jaksaa paremmin - turhan rasvaista ja raskasta ruokaa on siis hyvä välttää. Minulle on kai käynyt lataamossa jonkinlainen ohjelmointivirhe ja päälle on jäänyt ohjelma nimeltä Suomen kesä ja makkarat, koska olen jo pitkään haaveillut grillaamisesta. Olisi niin mukava grillata esimerkiksi lampaankyljyksiä lämpöisessä Intian illassa, juoda palan painikkeeksi intialaista olutta ja nauttia hyvästä seurasta...

Aivan erityinen kesäjuoma Intiassa on buttermilk (teluguksi majjiga), jolle en ole löytänyt sopivaa suomenkielistä vastinetta. Buttermilkissa on monia kesän kuumuuteen sopivia ominaisuuksia: se viilentää ja virkistää, se on vähärasvaista, terveellistä, hieman hapanta ja suolaista. Buttermilkissa on luemma myös paljon hyviä terveysvaikutuksia, ja sitä onkin käytetty lääkkeenä mm. ripuliin, ruokahaluttomuuteen, punatautiin sekä maksan ja pernan häiriöihin.

Buttermilkista tunnetaan kaksi eri lajia; maidosta hapattamalla saatu buttermilk (suomalainen piimä kuuluu käsittääkseni tähän kastiin) sekä hapattamaton, intialainen buttermilk. Intiassa buttermilk tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan vedellä laimennettua jogurttia. Jogurtin ja veden seosta "kirnutaan" hetken aikaa kuvassa näkyvällä työvälineelle (kavvam), jotta rasva saadaan erottumaan jogurtista. Pinnalle noussut rasva poistetaan, jolloin jäljelle jää ohut, jogurtista ja vedestä muodostuva neste. Kun tähän sekoitetaan vielä hieman suolaa, intialainen buttermilk on valmista. Sitä myydään kaupoissakin valmiina pienissä pussukoissa.

Buttermilkin paksuus vaihtelee: paksu buttermilk sisältää saman verran vettä ja jogurttia; ohut taas yhden osan jogurttia ja kolme osaa vettä. Buttermilkia voi juoda sellaisenaan, mutta siitä voi myös "jatkojalostaa" juomia, joista tunnetuimpia lienevät pohjoisintialaiset lassit. Etelässä buttermilk-juomat ovat hieman toisentyyppisiä, ja täällä buttermilkista valmistetaan myös ruokalajeja. Sitä voidaan syödä myös jogurtin asemasta riisin kanssa aterian lopuksi (itse en buttermilkista riisin kanssa tykkää, koska yhdistelmästä tulee ihan joku pula-aika mieleen).

Tämä seuraava kesäjuoma on kaikkein tavallisin eteläintialainen buttermilk-pohjainen juoma, ja sen valmistustapa vaihtelee hieman alueittain. Juomasta on muutenkin olemassa erilaisia versioita - juomaan voi myös lisätä popun/tadkan, johon tulee mm. sinapinsiemeniä. Voin suositella juomaa kaikille kuumuuden uuvuttamille, sillä kokemuksesta tiedän, että tämän mausteisen ja viileän juoman nauttimisen jälkeen alkaa aivan uusi elämä. :-)


BUTTERMILK-JUOMA
yhteen lasilliseen

1 dl jogurttia (mieluiten tuoretta, itse tehtyä)
2 dl vettä (vettä voi myös laittaa vähemmän, jos tykkää paksummasta juomasta, ja vastaavasti enemmän, jos tykkää ohuemmasta)
suolaa maun mukaan
1 - 2 rkl sitruunamehua
noin puolet yhdestä vihreästä chilistä erittäin hyvin hienonnettuna (siemenet voi poistaa)
4 - 5 currylehteä erittäin hyvin hienonnettuna (jos ei ole tuoreita, jätä pois kokonaan)
hieman tuoretta korianteria hyvin hienonnettuna

VALMISTUS

1. Laita jogurtti ja vesi kulhoon ja pyörittele kavvamia käsiesi välissä pari minuuttia, kunnes rasvainen vaahto nousee pinnalle. Poista tämä vaahto. Jos sinulla ei ole kavvamia, jogurtin ja veden voi sekoittaa myös vatkaimella melko hiljaisella nopeudella.


2. Lisää buttermilkiin suola sekä muut ainekset ja sekoita.

3. Tarjoa juoma hyvin viilennettynä. Minun mielestäni juoma maistuu kaikkein parhaimmalta, kun sen antaa jäähtyä pakastimessa oikein kunnolla - kunhan ei vain unohda sitä sinne! :-D

8 kommenttia:

 1. The buttermilk looks so good! You made me hungry :-)
  Do you live in Hyderabad? Are you a hyderabadi in origin?

  VastaaPoista
 2. Thank you, Mona :-) I am not hyderabadi in origin (I am Finnish), but currently I am living in Hyderabad.

  Buttermilk is so refreshing drink in this heat... :-)

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa tosi raikkaalta juomalta, pitää sitten kokeilla kun täällä kuumenee. Huh, noin lämmintä! Inhoan liikaa kuumuutta,täällä pidänkin enemmän talvesta joka muistuttaa Suomen kesää tai vähän viileää sellaista.

  VastaaPoista
 4. Yaelian, luulin tykkääväni kuumuudesta ja vihaavani kylmää, mutta se oli ennen kuin olen nyt ollut Intiassa nyt kuumimpaan aikaan. Täällä tulee niin ikävä semmoista raikasta Suomen kevätpäivää...

  VastaaPoista
 5. Vielä sellaista että mitä voisi tuohon käyttää currylehtien sijaan? Tiedän että täällä jotkut intialaisperäiset niitä kasvattavat, mutten koskaan ole niitä nähnyt. Sinapinsiemenet jugurtissa ei oikein innosta....

  VastaaPoista
 6. Yaelian, joo, ei muakaan nuo sinapinsiemenet tässä oikein innosta! Mietin, että voisikohan esimerkiksi oikein hienoksi pilkottuja (kaffir)limetinlehtiä käyttää? En tiedä, käytetäänkö niitä yleensä raakana, mutta ainakin kuulostaisi siltä, että ne saattaisivat sopia tähän.

  Joku yrttikin, esim. sitruunamelissa sopisi varmaan tosi hyvin! Jos ei ole tottunut currylehtien makuun, sitruunamelissa saattaisi olla jopa parempi vaihtoehto kuin currylehdet.

  VastaaPoista
 7. hauska kirjoitus :) Ymmärrän kyllä täysin sen gillilammashimon ;)

  VastaaPoista
 8. Nelle, hihii, kiva että ymmärrystä löytyy! :-) Täällä en ole vielä uskaltanut tuoda julki näitä tämänlaatuisia himoja...

  VastaaPoista