Nyt sitten se lupaamani resepti sille toiselle puolikkaalle Mifu-purkilliselle.
Tykkään ihan valtavasti kaikista intialaisista täytetyistä leivistä ja intialaisista leivistä muutenkin. (No ok, tykkään kaikista leivistä, enkä voisi elää ilman leipää. Tai voisin varmaan, jos olisi pakko, mutta onneksi ei ole.) Tällä kertaa kokeilin perinteisiä paneer parathoja Mifu-rakeilla, ja leivät onnistuivat oikein hyvin.
Intialaisten leipätaikinoiden tekeminen vaatii hieman harjoittelua siinä mielessä, että veden määrää ei voi koskaan ihan tarkalleen sanoa, vaan veden määrä riippuu monesta asiasta, kuten jauhoista ja keittiön lämpötilasta. Veden oikea määrä pitää oppia tuntemaan taikinan koostumuksesta. Jos vettä on taikinassa liian vähän, leivistä tulee kovia ja nahkaisia, ja jos taas vettä on liikaa, taikinaa on vaikea käsitellä. Karkeana ohjenuorana voi kuitenkin pitää sitä, että vettä tulee suunnilleen puolet jauhojen määrästä.
Tämän palopuheen tarkoitus ei ollut mitenkään lannistaa, vaan kannustaa harjoittelemaan. Kaikki leivät on tullut meilläkin aina syötyä, vaikka leivistä olisi tullut millaisia kengänpohjallisia. 😀
Tämä on taas sellainen ohje, että tätä voi käyttää osviittana omille kokeiluille. Täytettä voi muokata vapaasti oman makunsa mukaiseksi. Leivistä tulee aika tuhteja, ja pari tällaista leipää riittää intialaisen pikkelssin kanssa jo pieneksi ateriaksi.
En ole koskaan oppinut kaulimaan täytettyjä parathoja sillä tavalla kuin se kuuluisi tehdä (hyvä video aiheesta löytyy esimerkiksi täältä), sillä täyte rupeaa pursuilemaan minulta aina ennemmin tai myöhemmin jostain kohtaa leivästä ulos. En ole kai tarpeeksi helläotteinen ja kärsivällinen, vaan moukaroin leipiä kuin kilon limppua. Siksi olenkin kehittänyt huijarin menetelmän, jolla leivistä tulee ihan yhtä hyviä ja aina takuuvarmasti onnistuneita.
PANEER PARATHA MIFULLA
(viiteen parathaan)
Taikina:
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
ripaus suolaa
lämmintä vettä tarpeen mukaan (noin puolet jauhojen määrästä)
Täyte:
1/2 prk Mifu-rakeita (maustamaton)
1/2 tl garam masalaa
n. 1/2 tl suolaa
1 vihreä chili hienonnettuna
hieman tuoretta korianteria ja minttua hienonnettuna
1. Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä vähän kerrallaan taikinaa samalla toisella kädellä alustaen, kunnes saat tasaisen ja pehmeän takinan. Anna taikinan levätä esim. astiassa kannella peitettynä puolisen tuntia.
2. Hienonna mifu veitsellä tai tehosekoittimella ja sekoita se tasaiseksi muiden täyteainesten kanssa.
3. Jaa taikina viiteen osaan. Ota yksi palanen ja jaa se edelleen kahteen osaan (tämä on siis se huijarin menetelmä). Kauli kumpikin puolikas halkaisijaltaan n. 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi. (Säilytä lopputaikinaa edelleen kannen alla, ettei taikina kuivu.) Levitä toiselle puoliskolle täytettä tasaiseksi kerrokseksi, mutta jätä reunoista n. 1 cm:n verran tyhjää. Voitele tyhjät reunat vedellä ja laita toinen kaulittu puolikas täytetyn päälle. Painele reunat yhteen ja kauli vielä kevyesti leivän päältä. Valmista loput leivät samalla tavalla.
Tässä vielä sama kuvina:
4. Kuumenna pannu erittäin kuumaksi ja paista leivät molemmin puolin ruskeapilkkuisiksi. Leiville voisi sivellä paistaessa myös öljyä, mutta itse tykkään paistaa leivät ilman öljyä. Valmiit leivät voi halutessaan sivellä voilla.
Syö leivät esimerkiksi intialaisen pikkelssin kanssa.
PERINNERUOKIA JA RUOKAPERINTEITÄ
6 tuntia sitten
No leipomishommiin pitänee alkaa;-D
VastaaPoistaJa videon katsomisen jälkeen, huijaus konstilla mennään...
Mitä arvelet korianterin tilalle basilikaa? Vai mikä olisi kaikkei lähelle osuva vihreä?
-m
Minä en ollut tajunnut, miksi täytetyt leipäni aina tuppasivat tursuilemaan, mutta kun katsoin tuon videon, ymmärsin, että leipurilla on tainnut olla vähän liian kovat otteet. Tuossa videolla siliteltiin leipää niin pitkään, etten meinannut jaksaa edes katsoa. ;-D
PoistaKorianterin tilalle ei välttämättä tarvitse laittaa mitään, vaan sen voi jättää vain pois. Toki basilikaakin voisi kokeilla. Mietin, että kevätsipulikin voisi olla kiva lisä hienoksi pilkottuna, mutta en nyt muista, saako kevätsipulia miten tähän aikaan vuodesta, ja saako sitä edes kaikista kaupoista (esim. pikkukaupoista).
Kevätsipuli olikin mainio vihje.. tarvii katsella kauppareissulla.. Juu aattelin ihan samaa videota kattellessa et hermo menis jos noin kauan yhtä veivaa :-D
VastaaPoista-m
:-DDD
PoistaNam, parathat ovat tosi hyviä. Mä olen pari kertaa tehnyt, mutta mun täytteet karkasi taikinasta pannulle. eli en ihan onnistunut.,No pitää harjoitella lisää;D
VastaaPoistaHih, jatkakaamme harjoituksia. ;-D <3
PoistaNiin näköjään pitää;D Liity Suomen Ruokabloggaajien FB-sivustolle, siellä se haaste ,mutta se ei enään ole kilpailu, vain haaste. Siis ei kukaan kilpaile mistään.
Poistahttps://www.facebook.com/search/top/?q=suomen%20ruokabloggaajat&epa=SEARCH_BOX
Ai se haaste on nykyään Facebookissa. Minähän en ole Facebookissa, joten pitäisi ensin liittyä siihenkin. Eli taitaa jäädä ajatuksen tasolle. ;-) Mutta kiitos kumminkin, että linkkasit. Eihän sitä koskaan tiedä!
Poista.😀
VastaaPoista:-) Mukavaa loppuviikkoa, Jael!
PoistaOhje testattu ja hyväksi havaittu. Tosin kevätsipulikin vaihtui pinaatiksi. Näitä teen joskus toistekin erilaisilla versioilla. Parathasta tuli mieleen se Lapin rieska. Lisäksi voitelin kaikki parathat voilla ja laitoin päällekkäin odottamaan, niin hieman kyllä sitkistyivät, mutta maku oli hyvä.
VastaaPoista-m
Ainakin ulkonäöllisesti nämä muistuttavat tosiaan aika paljon Lapin rieskaa. Olen muuten joskus käyttänyt sellaista rullarieskaa intialaisten leipien korvikkeena, kun on laiskottanut, ja hyvin on toiminut. :-)
PoistaUnohdin mainita, että valmiit parathat kannattaa laittaa esim. pyyhkeen tai folion sisään (tai johonkin rasiaan), niin säilyvät paremmin pehmeinä, jos niitä ei syö heti.
Kiva kuitenkin, että maistui! <3