17. maaliskuuta 2011

Sitruunaista keittobanaania

Keittobanaanista tulee tehtyä kauhean harvoin ruokaa, vaikka tykkään siitä kovasti. Keittobanaani (ruokabanaani/jauhobanaani) muistuttaa tavallista keltaista banaania aika tavalla, mutta eroaa siitä tietysti väriltään sekä siinä, että keittobanaani on vihannes, kun keltainen banaani on hedelmä. Keittobanaani pitää siis kypsentää ennen syömistä.

Mäkin olen banaani, vaikka olenkin tämmöinen vihreä.

Sisältä en kumminkaan ole vihreä, vaan vaalea, ihan kuin keltainen veljenikin.

Sitten kun musta tekee ruokaa, saatan näyttää esimerkiksi tällaiselta.

SITRUUNAINEN KEITTOBANAANI
olisiko tästä tullut joku kahden, kolmen hengen annos?

AINEKSET

1 rkl öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
½ tl jeeran siemeniä
1 oksa currylehtiä (voi jättää poiskin)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna (tai chiliä maun mukaan)
1 sipuli hienonnettuna
1/3 tl kurkumaa
2 keittobanaania kuutioituna
suolaa maun mukaan
1 tl korianterijauhetta
1 - 2 rkl sitruunamehua

VALMISTUS

1. Kuori banaanit. Helpoiten tämä käy niin, että leikkaa banaaneista ensin päät pois ja sitten ne pituussuunnassa kahtia. Sen jälkeen asettaa banaaninpuolikkaan pöydälle pystyyn ja leikkaa veitsellä kuoret irti (vähän samalla tavalla kuin kuorisi appelsiinia). Kuorimisen jälkeen pilko banaanit noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja laita palaset vesikulhoon odottelemaan.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet sekä jeeran siemenet. Kun sinapinsiemenet alkavat poksua, lisää currylehdet ja muutaman sekunnin päästä valkosipulit ja chilit. Anna paistua hetki ja lisää sipuli. Sekoittele ja anna sipulin kuullottua.

3. Siivilöi banaaneista vesi pois. Lisää pannulle kurkuma, banaanit, suolaa maun mukaan sekä korianterijauhe. Sekoita hyvin ja hauduttele kannen alla, kunnes banaani on kypsää (noin 10 minuuttia). Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos banaani ottaa pohjaan kiinni. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunamehua maun mukaan.

Sitruunasta tuli - hyvin pitkää aasinsiltaa kuljettuani - mieleen Lemon Tree -hotelli, jossa kävimme syömässä jokin aika sitten. Ruoasta ei ole mitään erikoista mainittavaa (se oli hyvää ja tom yum -keitto oli mausteista, kuten minulle oli luvattu), mutta nämä seinällä olleet kehystetyt t-paidat olivat minusta kauhean hauskoja.


6 kommenttia:

  1. Kiva ohje! Venezuelassa käytetään tosi paljon keittobanskuja vähän kaikessa ja tykästyin niihin. Täällä sitä saa josain paikoissa,on tosin vähän tyyristä,mutta tätä ohjetta voisi joskus kokeilla,joten kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  2. Ai niin,onpa hauskat nuo T-paita-taulut;D

    VastaaPoista
  3. Yaelian, aika jännä, että keittobanskut ovat siellä tyyriitä, kun minusta ne ovat Suomessakin yksi halvimmista vihanneksista etnisissä kaupoissa. Mistähän mahtaa johtua.

    VastaaPoista
  4. Tästä reseptistä olisin halunnut kysyä, tuleeko keittobanaanien olla kypsiä vai vihertäviä vielä?

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, banskujen tulisi olla vihreitä.

    VastaaPoista
  6. Tarkemmin sanottuna banaani on marja eikä hedelmä ja banaanikasvi on yrtti. :)

    VastaaPoista