23. helmikuuta 2010

Keltainen kuin kurkuma

Maustematkani saa vihdoinkin jatkoa, ja tämä postaus on omistettu kurkumalle, joka on yksi intialaisen keittiön tärkeimmistä mausteista. Törmäsin tätä kirjoittaessani sellaiseenkin tietoon, että kurkuma on valittu vuoden 2010 rohdoskasviksi, joten tämä postaus sattuu olemaan kai suhteellisen ajankohtainenkin.

Kurkuma (Curcuma longa) on heinäkasvi, joka kuuluu inkiväärikasvien sukuun. Mausteena kasvista käytetään sen juuriosaa, joka muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon inkivääriä. Kurkuma saa keltaisen värinsä kurkumiinista, joka on myös kurkuman tärkein vaikuttava aine terveyden kannalta. Kurkuman - varsinkin jauhetun kurkuman - tuoksu on hyvin mieto, lievästi puumainen, ja sen maku on lämmin ja hieman kitkerä.

Kurkumasatoa korjaamassa. (Kuva: The Hindu)

Kurkuma tunnetaan Intiassa mm. nimillä haldi (hindiksi), pasupu (teluguksi) ja manjal (tamiliksi). Kurkumaa myydään kaupoissa tuoreena pötkylänä aivan kuten inkivääriäkin, mutta tavallisimmin kurkumaa käytetään kuitenkin jauhettuna. Jauhetta saadaan, kun tuore juuri kuivatetaan ja jauhetaan. Olen muistaakseni nähnyt tuoretta kurkumaa myytävän joskus Suomessakin.

Kurkumaa on viljelty Intiassa tiettävästi 3000-luvulta eKr., ja Eurooppaan se tuli arabialaisten kauppiaiden mukana 1200-luvulla. Kurkumaa kutsuttiin tuolloin Intian sahramiksi, koska sitä käytettiin ruoanlaitossa usein korvaamaan huomattavasti kalliimpi sahrami. Intia on edelleenkin kurkuman suurin tuottaja- ja viejämaa. Intialaista kurkumaa pidetään myös laadullisesti parhaimpana sen suuren kurkumiinipitoisuuden vuoksi.

Kurkuman puhdistamista ja lajittelua. (Kuva: The Hindu)

Kurkuma ruoanvalmistuksessa ja elintarviketeollisuudessa


Antiseptisten ominaisuuksiensa ansiosta kurkuma on luonnon oma säilöntäaine, jolla pystytään pidentämään ruoka-aineiden säilyvyyttä. Samojen ominaisuuksien takia sitä käytetään myös mm. kalan ja liharuokien marinadeissa ennen kypsentämistä. Kurkuman tarkoituksena on pitää kala tai liha bakteerittomana sekä poistaa kalan ominaishajua (josta intialaiset eivät pidä sitten yhtään).

Kurkumaa käytetään ruoanlaitossa sekä sen värin että maun takia. Se on tärkeä ainesosa useimmissa curryjauhesekoituksissa, ja meidän kotoinen curryjauheemmekin sisältää kurkumaa, josta jauheen keltainen värikin tulee. Kurkumalla on tärkeä rooli intialaisessa ruoassa, mutta sitä käytetään runsaasti myös mm. marokkolaisessa keittiössä. Kurkumaa lisätään joihinkin sinappilaatuihin, ja sitä käytetään leivonnaisissa, säilykkeissä ja kastikkeissa. Kurkuma sopii erityisen hyvin yhteen chilin, korianterin, jeeran ja kanelin kanssa.

Kurkumaa tulisi lisätä ruokaan vain vähän (yleensä enintään ½ tl riittää), koska sen maku voimistuu keitettäessä, ja se saattaa liikaa käytettynä maistua kitkerältä ja hukuttaa muut maut alleen. Kurkuma on yksi niistä mausteista, joiden määrää ei kannata kauheasti lisätä, vaikka ruokaa tekisikin isomman annoksen. Pieni kurkumalisäys riittää.

Kurkuma palaa herkästi, joten sitä ei pitäisi koskaan paistaa liian kauan kuiviltaan.

Kurkumajuuria. (Kuva: The Hindu)

Kurkuma on keltainen...

Kurkuman keltaista väriä pidetään Intiassa pyhänä ja hyväenteisenä, ja siksi se liittyykin moniin uskonnollisiin seremonioihin (tästä lisää tuonnempana).

Kurkumaa on käytetty jonkin verran myös vaatteiden värjäyksessä, ja jotakuta kiinnostaa kokeilla, täältä voi katsoa ohjeita.

Kurkuman ainesosaa kurkumiinia käytetään luontaisena väriaineena elintarviketeollisuudessa. E-koodiltaan kurkumiini on E 100.

Kurkuman voimakkaalla värillä on myös kääntöpuolensa, minkä tietää jokainen, joka on joskus sotkenut vaatteensa tai keittiönsä kurkumalla. Itsekin onnistuin sotkemaan vaikka kuinka monta t-paitaa, ennen kuin rupesin suosiolla käyttämään essua ruokaa aina laittaessani. Vaikka kurkumatahroja on todella vaikea saada vaatteista pois, nopeus on tässäkin asiassa valttia: mitä nopeammin tahran kimppuun hyökkää, sitä varmemmin sen saa edes osittain pois. Lisäohjeita kurkumatahrojen poistoon löytyy täältä (ohjeiden toimivuudesta en mene takuuseen).

Kosmetiikka

Kurkumaa on käytetty kosmetiikassa, varsinkin Intiassa, ammoisista ajoista lähtien. Sillä on hoidettu ihoa, vähennetty karvojen kasvua kasvoissa, poistettu finnejä ja vaalennettu kasvojen ihoa. Kurkumaa käytetään nykypäivän kosmetiikkateollisuudessakin, mm. väriaineena joissakin aurinkovoiteissa.

-> Turmeric Herb for Cosmetics


Kurkuman terveysvaikutukset

Kurkuman terveysvaikutukset tunnetaan laajalti, ja se on ollut jo vuosituhansien ajan Intian kotiapteekkien luottomauste. Viime aikoina myös länsimaat ovat tulleet tietoisiksi kurkuman terveyttä edistävistä ominaisuuksista, jopa siinä määrin, että vuonna 1995 kahdelle USA:ssa asuvalle intialaiselle myönnettiin patentti kurkuman haavoja parantavaan ominaisuuteen. Tämä nostatti Intiassa vastustusryöpyn - olihan kurkuman parantavat ominaisuudet tunnettu siellä jo vuosituhansien ajan, joten kurkuman haavoja parantava ominaisuus ei todellakaan ollut mikään uusi keksintö. Sittemmin patentti peruttiinkin.

Kurkumalla on todistettu olevan ainakin seuraavia terveysvaikutuksia:

Tulehdukset, kipu

Kurkuma pystyy vaikuttamaan useaan eri tulehdusmekanismiin, minkä ansiosta se hillitsee tehokkaasti kipua ja tulehduksia. Kurkumiinin on todettu estävän tulehdusta aiheuttavan NF-KB -proteiinin aktivoitumisen nivelissä, minkä ansiosta kurkumaa on käytetty lääkkeenä mm. reumatismin ja niveltulehdusten hoidossa. Kurkumiini näyttäisi myös vähentävän luukatoa, minkä takia kurkumalla on ennaltaehkäisty ja hoidettu osteoporoosia.

Akuuteissa tulehduksissa kurkuma on todettu yhtä tehokkaaksi kuin kortisoni tai fenyylibutatsoni.

-> Kurkumiini poistaa kipua
-> Turmeric for prevention of rheumatoid arthritis and osteoporosis
-> Turmeric Shows Health Benefits for Arthritis

Flunssa, yskä, nuha

Kurkuma on Intiassa inkiväärin ohella toinen suosittu lääke yskään, nuhaan, tukkoiseen oloon ja kurkkukipuun.

Yskään nautitaan kurkumamaitoa: sekoitetaan teelusikallinen kurkumaa kupilliseen lämmintä maitoa, minkä jälkeen tämä seos juodaan. Sekaan voi myös lisätä maun mukaan hunajaa juoman vaikutusta tehostamaan. Tukkoiseen oloon ja nuhaan auttaa kurkumaveden hengittely: Keitetään kattilassa vettä, johon sekoitetaan kurkumaa. Laitetaan pään päälle pyyhe, tungetaan naama lähelle kattilaan ja sitten vain hengitellään... Röörit aukeavat ja olo helpottuu (testattu on!). Kurkkukipua voidaan lievittää kurlaamalla kurkumavettä: kupilliseen kuumaa vettä sekoitetaan 1 tl kurkumaa ja ½ tl suolaa. Tällä seoksella sitten kurlataan kurkkua ennen nukkumaan menoa.

-> How to Make Turmeric Milk To Treat A Cough
-> Alternative Cold Remedies: Turmeric Root

Haavat, palovammat, hiertymät, tulehtumat


Antiseptisten ja antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta kurkuma suojaa ihoa tulehduksilta ja nopeuttaa haavojen ja muiden vammojen paranemista. Se myös vähentää turvotusta ja helpottaa kipua, kuten aiemmin tuli jo todettuakin. Vammoja hoidetaan paksulla kurkumatahnalla, joka tehdään niin, että jauhettuun kurkumaan sekoitetaan tilkka vettä, maitoa tai aloe veraa. Tätä tahnaa sivellään ongelmakohtaan, tahnan annetaan kuivua ja vaikuttaa jonkin aikaa, minkä jälkeen tahna pestään pois (ilman pesuaineita). Hoito toistetaan pari, kolme kertaa päivässä. (Huomaa, että kurkuma saattaa värjätä ihon keltaiseksi, mutta väri lähtee useammassa pesussa pois.)

-> Turmeric: India's 'Holy Powder' Finally Reveals It's Centuries-Old Secret

Maksan ja vatsan toiminta

Antiseptisten ominaisuuksiensa ansiosta kurkuman on todettu suojelevan maksaa, ja sitä onkin käytetty mm. keltataudin, hepatiitin ja maksakirroosin hoidossa. Kurkuma parantaa myös ruoansulatusta ja vähentää kaasun muodostusta suolistossa.

-> Lääkeyrttien käyttö vatsavaivojen hoidossa
-> Liver Detox Benefits With Turmeric

Syövät
, Alzheimerin tauti

Kurkuman on havaittu laukaisevan syöpäsoluissa luonnollista apoptoosia eli solukuolemaa, joka on terveen elimistön tapa päästä eroon vaarallisista syöpäsoluista. Kurkuman on todettu tehoavan ainakin melanoomaan, rintasyöpään, haima- ja munasarjasyöpään ja tiettyihin suolistosyöpiin.

Alzheimer-tutkimuksissa kurkumalla on saatu erittäin lupaavia tuloksia, sillä kurkuma näyttäisi estävän amyloidien muodostumista. Amyloidien kertyminen aivoihin aiheuttaa Alzheimerin taudin pahimmat vauriot. Kurkuman myönteistä vaikutusta Alzheimeriin tukisi sekin tosiasia, että Intiassa vanhusväestöllä esiintyy neljä kertaa vähemmän Alzheimeria kuin USA:ssa.

-> Nanocurry hyökkää Alzheimerin kimppuun
-> Kurkumiini saattaa ehkäistä Alzheimerin tautia
-> Kurkuma yhdessä kaalinsukuisten kasvisten kanssa hidastaa eturauhassyövän kasvua
-> Kurkuman väriaine kurkumiini saattaa ehkäistä lasten leukemiaa
-> A Report on Curcumin's Anti-cancer Effects
-> Potent Spice Works To Block Growth Of Melanoma In Lab Test
-> Curcumin blocks brain tumor formation

Painonhallinta

Bostonissa Tuftsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kurkuman kurkumiini auttaa myös painonhallinnassa, sillä kurkumiini estää rasvakudoksen kasvua.

-> Eat Indian curry to lose weight

Kurkuma osana intialaista kulttuuria

Kurkumaa pidetään Intiassa hedelmällisyyden, puhtauden ja vaurauden symbolina. Tästä syystä kurkuma on tärkeä osa hindulaisuutta ja intialaisia seremonioita, kuten häitä.

1. Hääseremoniat. Kurkuma liittyy hääseremonioihin monella tapaa. Kurkumaa laitetaan usein morsiamen kasvoihin ja käsiin osana rituaalista puhdistautumista ennen häitä, ja joskus morsiamen käyttämä sari voidaan värjätä kurkumalla.

2. Hindulaisuus. Kurkuma liittyy hindulaisuuteen lukemattomin eri tavoin. Se on tärkeä osa poojaa (rukoushetkeä/jumalanpalvelusta), sekä kotona että temppeleissä.

Pieni kotialttari.

Temppelin "pyhin" ja poojari (temppelipappi). Etualalla lautasella kurkumaa.

Matkalla Tirumalan Venkateswara-temppeliin olen nähnyt, kuinka jotkut - erityisesti naiset - merkitsevät kurkumatahnalla ja punaisella värillä jokaikisen portaan (ja portaita oli muistaakseni jotain 3000, joten kyse ei ole mistään ihan pienestä hommasta!). Tämä on tavallaan eräänlaista itsensä uhraamista vastineeksi jumalan täyttämistä toiveista tai toiveista, joiden toivotaan täyttyvän.

Kurkumalla merkittyjä portaita.

Kurkumalla merkitään myös jumalkuvia sekä pyhiä luontokappaleita, esim. puita.


3. Tilak (tai tilaka). Tilak on otsassa oleva merkki, joka on tavallisesti tehty kurkumasekoituksesta (kumkum). Jotkut käyttävät tätä sormella otsaan piirrettävää täplää päivittäin; joillekin se liittyy uskonnollisiin toimituksiin. Temppelissä käyntiin tilak kuuluu olennaisena osana, sillä vasta se tekee toimituksesta täydellisen. Tilak on merkkinä darshanista - siitä, että uskova on ollut näköyhteydessä jumalaan.

Täplä saatetaan tehdä otsaan myös merkiksi kunnioituksesta tai hyvää onnea tuottamaan. Kun itse esimerkiksi vierailin ensimmäisen kerran mieheni sukulaisissa, joka kyläpaikassa annettiin mukaani onnea tuottavia lahjoja (tavallisesti kookospähkinä tai banaaneja, sari tai pala kangasta ja usein myös hieman rahaa) ja otsaani tehtiin tilak.

Intialaisia naisia ja tilakit.

Lähteitä ja lisää tietoa kurkumasta

Kurkuma vuoden 2010 rohdoskasvi

Medicinal Use of Turmeric
Synopsis of Turmeric's Healing Properties
Turmeric - the golden spice of life
Turmeric
Turmeric
Turmeric

Bhalla, Prem P. (2007) Hindu Rites, Rituals, Customs & Traditions. Noida: Pustak Mahal.

Huyler, Stephen P. (1999) Meeting God. Elements Of Hindu Devotion. New Haven and London: Yale University Press.

14 kommenttia:

 1. Olipa kattava postaus kurkumasta:-)Täälläkin käytetään paljon kurkumaa,tosin ei tuollaisessa mittasuhteessa kuin Intiassa.Kurkuman väri on tosi kaunis!Joku aika sitten ostinkin niitä kurkumapötkylöitä!

  VastaaPoista
 2. Joo, voisi sanoa, että innostuin asiasta taas enemmän kuin pitikään! :-D En tiennyt, että Israelissakin käytetään paljon kurkumaa, joten kiitos että kerroit.

  Kurkuman väri on tosiaan hieno - tuleekohan mistään muusta kuin sahramista samanlaista väriä. Itse en ole koskaan ostanut tuoreita kurkumapötkylöitä, enkä edes tietäisi, mitä niillä tekisin. Oletko käyttänyt tuoretta kurkumaa ihan jauhetun tilalla vai jotenkin muuten?

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Kiitos taas!
  Fortodol luonnon "lääkkeessä" on vaikuttavana aiheena kurkuma. Monet mun ystävät ovat saaneet tästä apua.

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa en ole vielä ehtinyt käyttää niitä pötkylöiä.Pitää varmaan jauhaa pieni pätkä kerrallaan sitten kun käyttää.

  VastaaPoista
 5. Simran, kiitos tuosta lääkevinkistä! Varmaan ihan kokeilun arvoinen juttu.

  Yaelian, toivottavasti keksit jonkun käyttötarkoituksen niille pötkylöille... :-)

  VastaaPoista
 6. Olisin juuri sanonut samaa kuin Yaelian, etta olipa kattava postaus.

  Kurkuma onkin vahan kuin intialaista karkkivaria!

  VastaaPoista
 7. Hei!

  Löysin tänne, kun etsiskelin netistä tietoa kurkuman terveysvaikutuksista. Todella mielenkiintoista luettavaa! Myös tuo kulttuuriosio oli kiinnostava, ja nuo valokuvat.

  t. Emma

  VastaaPoista
 8. Anna :-)

  Emma, kiitos. Toivottavasti löysit etsimäsi! :-)

  VastaaPoista
 9. Mistä saisi Suomesta tuoretta kurkumaa? Ja vielä kaiken lisäksi luomuna... =)

  VastaaPoista
 10. Christoffer, harmin paikka, mutta nyt en taida osata olla avuksi. Vii Voanissa (Helsingissä, Hakaniemessä) muistelen joskus nähneeni tuoretta kurkumaa myynnissä, mutta tuskin se mitään luomua on... Mutta sieltä ehkä itse lähtisin ensimmäisenä tuoretta kurkumaa etsiskelemään.

  En tiedä, millaiset valikoimat Helsingin keskustan uudessa Stockan Herkussa on, mutta siellä pitäisi (kuuleman mukaan) olla hyvä etnisten tuotteiden valikoimakin, joten ehkä sieltäkin saattaisi löytää?

  VastaaPoista
 11. Kiitos että jaksoit ottaa asiasta hieman perusteellisemminkin selvää.

  Kun itse hain tietoa kurkuman terveysvaikutuksista niin huomasin että liian moni on kopioinut samoja tekstin kappaleita sivuilleen eikä ollut ihan helppoa löytää enää uutta tietoa asiasta. :)

  VastaaPoista
 12. Savo Jr, kiva jos tästä oli jotain hyötyä. :-)

  VastaaPoista
 13. ...muuten kiva juttu tuo kurkuma, mutta miksi hiukset lähtee ?

  VastaaPoista
 14. Anonyymi, voisikohan hiustenlähtö kuitenkin johtua jostain muusta syystä kuin kurkumasta? Ainakin väittävät, että kurkuman pitäisi sen sijaan ehkäistä hiustenlähtöä. Toisaalta löysin kyllä sellaistakin tietoa, että kurkuman liikakäyttö voi todellakin aiheuttaa hiustenlähtöä. Sellaista tietoa löysin täältä ja täältä.

  VastaaPoista