9. tammikuuta 2009

Sipulicurry ja vinkkejä kotikeittiöihin

Sambhar-sipuleita ja Plantagenin tikkuaski. Maukas yhdistelmä.

Kaipailin uusia tapoja käyttää sambhar-sipuleita, ja löysin tämän aivan ihanan reseptin. Voiko oikeastaan mikään, johon tulee kookosmaitoa, olla pahaa?

Noudatin alkuperäisohjetta muuten aika tarkkaan, paitsi että jätin tamarindin pois, palmusokerin korvasin tavallisella sokerilla (kun en jaksanut raastaa palmusokeria... ihme laiskottelua...) ja muutin hieman joidenkin mausteiden määriä. Sambhar-sipulit voi aivan hyvin korvata (pienillä) salottisipuleilla.

PIKKUSIPULICURRY
parille isohko satsi

Tahnaksi:
2 rkl kookosta
3 vs-kynttä
parin sentin pätkä inkivääriä
1 tl chilijauhetta
1 ½ tl korianterijauhetta
hieman kurkumaa
2 rkl vettä (voi tarvita enemmänkin)

Pannulle:
hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
muutama currylehti
pari vihreää chiliä (ei ollut alkuperäisohjeessa)
1/4 tl hajupihkaa (hing, asafoetida)
1 pienehkö keltasipuli hienonnettuna
200 g (ehkä noin 20 - 25 kpl) sambhar-sipulia
pari desiä kookosmaitoa
1 tl sokeria (tai palmusokeria alkuperäisohjeen mukaan)
suolaa
1 - 2 dl vettä

VALMISTUS

1. Jauha kaikkia tahnan ainekset mikserissä tasaiseksi tahnaksi. Lisää hieman vettä, jos jauhaminen ei meinaa onnistua.

2. Kuumenna öljy pannulla ja anna sinapinsiementen paukkua hetki kannen alla. Lisää currylehdet, chilit ja hajupihka ja paista hetki. Lisää sitten keltasipuli ja pikkusipulit ja paista, kunnes sipulit ovat ruskistuneet kivasti. Lisää jauhettu tahna ja paista taas, kunnes tahna on ruskistunut.

3. Lisää sitten loput aineet ja hauduttele, kunnes sipulit ovat mukavan pehmeitä. Maista ja syö, ennen kuin joku muu syö tämän.


Eihän tämä vielä tähän loppunut. Löysin nimittäin tuolta samoilta sivuilta hauskoja vinkkejä, kuinka voi nopeuttaa ja kätevöittää ruoan valmistusta. Innostuin taas aiheesta sitten vähän enemmänkin, joten etsiskelin niitä lisää vähän sieltä ja täältäkin. En tiedä, kuinka luotettavia ja käyttökelpoisia nämä vinkit ovat, mutta ainakin osa toimii ihan todistettavasti.

VINKKEJÄ PAREMPAAN, HELPOMPAAN JA NOPEAMPAAN ELÄMÄÄN KEITTIÖSSÄ:

Kuinka saan sipulit ruskistettua nopeammin?
Monen intialaisen ruoan valmistushan alkaa sillä, että sipulit ruskistetaan todella ruskeiksi, ja tuohon ruskistumiseen kuluu suhteellisen kauan aikaa. Ruskistuminen nopeutuu, jos sipuleille ripottelee reilun hyppysellisen suolaa.
Tämä kai perustuu siihen, että suola irrottaa sipulista nestettä.


Valkosipulin kuoriminen tökkii! Mikä neuvoksi?
Laita valkosipulinkynnet hetkeksi mikroon, ennen kuin kuorit ne. Vaihtoehtoisesti valkosipulinkynsiä voi myös liottaa pari minuuttia vedessä ennen kuorimista.
Toimisikohan tämä normisipulillakin?


Miten inkivääri-valkosipulitahna säilyy paremmin?
Lisää tahnaan ruokalusikallinen kuumaa öljyä ja sekoita. Säilytä jääkaapissa.
Vielä paremmin tahna säilyy, kun sen pakastaa. Itse leikkaan foliosta pieniä paloja, joista teen sitten pieniä paketteja. Nämä paketit säilytän pakastusrasiassa.


Edellispäiväinen riisi on kuivaa korppua!
Riisi kuivuu jääkaapissa herkästi ikäväksi korpuksi, jota ei ole mukava seuraavana päivänä syödä. Laita siis riisi lautaselle ja ripottele päälle vettä. Lämmitä normaaliin tapaan.
Tätä konstia meillä käytetään melkein päivittäin. Vesi kosteuttaa ja höyryttää riisiä kuumennettaessa niin, että siitä tulee taas pehmeää.


Siellä se eilinen riisi taas pyörii.
Kappas vaan, kuvaan luikahti myös Top Chefin Tre.

Minulla on ylikypsiä tomaatteja!
Laita tomaatit kulhoon kylmään veteen, lisää hieman suolaa ja jätä kulhoon yöksi. Seuraavana aamuna tomaatit ovat taas pinkeitä ja freesejä.
Tätä en oikein osta.


Kuinka saan mahdollisimman paljon mehua irti sitrushedelmistä?
Pyörittele hedelmiä kädelläsi keittiön tasoa vasten ennen niiden leikkaamista tai puristamista. Vaihtoehtoisesti hedelmän voi myös laittaa mikroon 30-40 sekunniksi, mikä edesauttaa mehujen irtoamista.
Jotenkin tuo hedelmien mikrottaminen vähän epäilyttää.


Keltuaisten ja valkuaisten erottelu
Kun pitää erotella valkuaiset keltuaisista, riko kananmunat suppiloon, joka on esim. lasin päällä. Valkuainen valuu lasiin ja keltuainen jää suppiloon.
Tätä oli pakko heti kokeilla, ja kyllä - se toimii! :-D


Taas meni munan kuorenpalasia munien joukkoon!
Käytä onkimiseen jäljellä olevaa kuorta, joka houkuttelee kuoripalasta puoleensa.
Joku magneettiefekti vissiin :-O

Miten estän maidon ylikiehumisen?
Hiero kattilan kansi ja kattilan yläreunat voilla. Voi estää maidon nousemisen kattilan reunojen yli.
Tätä keinoa olisin tarvinnut viime viikolla :-D


Kuinka saa uppopaistettavista tuotteista vähärasvaisempia?
Kun teet taikinapäällysteisiä (esim. samosat) tai taikinapohjaisia ruokia (esim. poorit) , jotka pitää uppopaistaa, valmista ne etukäteen jääkaappiin. Näin ne imevät itseensä vähemmän öljyä uppopaistettaessa.
Aika harvoin tulee uppopaistettua mitään, mutta ihan hyvä vinkki muistaa.

Kastikkeesta tuli liian rasvainen!
Jos kastikkeesta tulee liian rasvainen, tämän voi korjata lisäämällä ruokaan hieman ruokasoodaa.
Mitenköhän tuo sooda vaikuttaa makuun?

Ruokaan meni liikaa suolaa!
Kuori peruna ja halkaise se. Laita peruna ruokaan ja anna sen imeä itseensä liika suola. Poista pottu ennen tarjolle panoa.
Kyllä potun varmaan saa tarjotakin, jos tykkää vähän eksoottisemmista koristeista ruoassaan.

Intialainen ruoka haisee! Kuinka pääsen eroon curryn hajuista?
Intialaiset ruoathan tunnetusti tuoksahtavat, eikä ole kiva haistella tänään tehtyjen ruokien hajuja asunnossa koko loppuviikkoa. Laita siis pieneen astiaan ruokasoodaa ja anna sen olla tiskipöydällä. Sooda imee hajut itseensä, joten curryn hajut eivät enää leijaile ympäri keittiötä ja asuntoa.
Naapurit varmaan ainakin toivovat, että kokeilisin tätä :-) Kerrankin yksi naapuri sanoi minulle hississä, että "teiltä leijailee aina niin ihanat curryn tuoksut..."


Tuoreita yrttejä milloin vaan!
Kun ostat yrttejä (esim. korianteria ja minttua), hienonna loput yrtit, joita et tarvitse ja laita hienonnetut yrtit jääpalamuotteihin. Lisää kuhunkin kuutioon tilkka vettä ja pakasta. Kun palat ovat jäätyneet, irrota ne ja laita sopiviin pakastuspusseihin. Käytä aina tarvittaessa.
Tätä olen joskus kokeillutkin, mutta taidan olla tähänkin liian laiska.


Ja sitten kun on liian laiska, käy näin.
Tämmöisiä pussukoita meillä näkee vähän turhan usein.

Kookospähkinän rikkominen ja paloittelu helpommaksi!
Kookospähkinän saa huomattavasti helpommin rikki ja hedelmälihan kaivettua ulos, kun kookospähkinän laittaa jääkaappiin tunniksi ennen rikkomista. Kuori rikkoutuu helposti ja hedelmälihan saa ulos tuskitta.
Jos tämä toimii, niin jippii!
Vihaan kookospähkinän rikkomista ja sitä kaivelua.

Miten saan chapateistani pehmeämpiä?
Käytä chapatitaikinassa maitoa tai jogurttia veden sijasta.
Pehmeämmät chapatit olisivat kyllä ihan tervetulleita.


Haluan chapatia/parathaa/pooria, mutta en jaksaisi leipoa!
Tee kerran oikein iso chapatitaikina ja leivo taikina chapateiksi. Kasaa chapatit päällekkäin niin, että laitat jokaiseen väliin muovikelmua. Jaa sopivan kokoisiksi kasoiksi ja pakasta kasat (raakoina) isoissa ja tiiviissä pakastuspusseissa. Ota leipiä pakastimesta aina silloin kun tarvitset ja joko paista pannulla (chapatit ja parathat) tai uppopaista (poorit). Älä sulata ennen kypsentämistä.
Tämä vinkki on just mulle tehty...
Vaan milloinkohan tulee se päivä, että viitsin tehdä tuon ison chapatitaikinan :-D

9 kommenttia:

  1. ihania nuo pikkuruiset sipulit!

    noista vinkeistä tuli mieleen että valkosipulin saa kuorittua ihan törkeän helpolla niin että rutistaa sen leikkuu laudan ja veitsen lappeen väliin. sitten vain poimii kuoret pois ja hienontaa sipulin. tämä siis tapauksissa joissa valkosipuli lisätään ruokaan paloina tai murskana ;)

    keltuaisi- valkuaiserottelu oli nerokas!

    vinkkejö oli mukava lukea, mutta kommenttejasi vielä mukavampi :)

    herkullista viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Siinähän tuli liuta ihan hyviä ohjeita! Jotkut oli tosi käteviä,niinkuin tuo Hyppysellisen mainitsema munanerottelu ja kookospähkinän laittaminen jääkaappiin, aionkin kokeilla koska mulla on täällä 1 kookospähkinä odottamassa ,että sen hajotan. Tässä yksi vinkki lisää, jos silmät ärtyy sipulin sipulista, laita sipuli joksikin aikaa pakastimeen, niin itket vähemmän......Sipulicurry vaikuttaa taas tosi hyvältä reseptiltä,nam!

    VastaaPoista
  3. Hyppysellinen :-) Tuota veitsitekniikkaa oonkin käyttänyt valkosipulien kuorimisessa, mutta silti se on vähän hankalaa... En ilmeisesti ole käyttänyt tarpeeksi voimaa? Täytyy vissiin ruveta bodaamaan :-D

    Herkullista viikonloppua teillekin ja hyvää matkaa myös! Teillähän taitaa olla lähtö tooooosi lähellä :-)

    Yaelian, mä todellakin toivon, että tuo kookospähkinäjuttu toimii :-) Koska mullakin ois taas kookospähkinän osto edessä, ja ois kauheen mukava, jos se kookoksen käsittely helpottuisi... Kiitti sipulin pakastusvinkistä :-)

    VastaaPoista
  4. Oho mikä lista vinkkejä! Ja kommentit oli parhaita :)! Samoin kun toi telkkari mikrossa :D

    Mä käytän tuota hieromisniksiä varsinkin limetin kohdalla: tuntuu että se toimii ja raaemmastakin limetistä tulee "pehmeämpi" eli mehuisampi. Valkosipulin kohdalla auttaa Hyppiksenkin mainitsema veitsitaktiikka.

    Tavallisen sipulin kanssa teen muuten niin, että pyöräytän sen kuorineen nopeasti kuumassa vedessä hanan alla! Sen jälkeen kuori irtoaa tosi helposti.

    VastaaPoista
  5. Täällähän oli tosi paljon hyviä vinkkejä. Tuohon valkosipulin kuorimiseen minulla on naurettavan yksinkertainen työväline ja se toimii http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm. Olemme joskus tehneet chapatteja pakastimeen ja sulattaneet sitten mikrossa, mutta tuo raakana pakastaminen pitää myös testata.

    VastaaPoista
  6. Höh, linkkini ei toiminutkaan, mutta väline on valkosipulinkuorin Biltemalta 1,69 € :)

    VastaaPoista
  7. Anna :-D Kyllä mustakin tuntuu, että tuossa hedelmien hieromishommassa on jotain perää, koska meidän iskäkin käyttää sitä esim. mandariineihin... Ja sehän on varsinainen masterchef ;-)

    Mun täytyy kyllä kokeilla tuota sipulin kuumassa vedessä kastamista, koska joskus ne sipulin kuoret ovat niin tiukassa, että mun kärsivällisyys on tosi koetuksella. Varsinkin noita pikkusipuleita kuoriessa aattelin taas, että ei oo todellista, kuinka joku jaksaa kuoria niitä ilman että hermo menee... :-D Kun ne piti vielä kuoria suht siististi tuota valokuvaa varten ;-)

    Simran, en ollut kuullutkaan tuommoisesta kuin valkosipulinkuorijasta! Kävin kurkkaamassa Bilteman sivuilla ja sieltä se laite tosiaan löytyi. Onpa hauskan näköinen pötkylä :-) Tuo pitää melkein käydä ostamassa, kun on vielä noin halpakin. Kiitokset vinkistä. Toivottavasti ne raakapakastetut chapatit onnistuvat, jos kokeilet niitä!

    VastaaPoista
  8. Hyvät vinkit, kiitos! Mulla on nyt yrtit pakkasessa, saas nähdä mitä niistä tulee.

    VastaaPoista
  9. Nemo, kiva jos näistä oli jotain apua :-)

    VastaaPoista