4. tammikuuta 2009

Pelastakaa paleltuneet intialaiset! -ateria

Mieheni serkku on meillä kylässä, ja perjantai-iltana armas ukkoni sai kuningasajatuksen - laitetaan tämä serkku ja hänen täällä myöskin vieraileva intialainen kaverinsa päivämatkalle Tallinnaan. Minä olin ajatuksesta aivan kauhuissani - miten ihmeessä nämä kaverit pärjäisivät kaksistaan Tallinnassa, kun eivät tiedä koko paikasta yhtään mitään ja kun on vielä niin hirveä pakkanenkin?! "No, mitä siitä. Kyllä ne pärjäävät. Käykööt nyt samalla Tallinnassakin, kun kerran täällä ovat", mies vain totesi.

Launtaiaamuna kello 9.00 kavereilla oli sitten lähtö Linda Linella kohti hyistä Tallinnaa. Itselleni uni maittoi lämpöisen peiton alla oikein makoisasti, ja heräsinkin vasta kymmeneltä. Hoputin miestä soittamaan heti serkulleen, jotta kuulisimme, että he olisivat päässeet turvallisesti ainakin laivaan asti. Tavoitimme serkun kello 10.30 Helsingin kauppatorilta, jossa kaverukset epätoivoisena etsivät paikkaa, jossa voisivat lämmitellä. He olivat myöhästyneet laivasta, eikä edes paksu Michelin-muottiin valettu untuvatakki auttanut pitämään poikia lämpöisenä, vaan raukat olivat aivan umpijäässä. Oli siinä meillä naurussa pitelemistä, kun kuulimme, että kaverit olivat menossa takaisin serkun kaverin majapaikkaan - ensin laittamaan intialaista kanaa ja sitten takaisin nukkumaan :-D

Päätinkin sitten tehdä illalliseksi sellaista ruokaa, että sillä serkku viimeistään lämpenisi. Vieraamme on siinä mielessä vähän harvinainen kaveri, että tuo syö mieluusti muutakin kuin intialaista ruokaa, joten päätin tarjota hänelle kiinalaista. Tuoreessa muistissa oli vielä ihanan Ching-he Huangin BBC Lifestylellä tekemät pari ruokaa. BBC lifestyleltä tulee siis joitakin ruokaohjelmiakin, ja Ching He-Huangin Ching's Kitchen on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista.

Ensimmäisestä ruoasta, nimeltään Braised belly pork with aubergine in chilli bean sauce, tehtiin kasvisversio, koska serkku ei syö porsasta. Ensi alkuun hieman harmitti, koska olisi ollut kiva kokeilla tuota ruokaa porsaalla. Ruoan valmistuttua ei kuitenkaan enää harmittanut yhtään, sillä ruosta tuli ihan tolkuttoman hyvää - ja tulista! Kyllä tällä lämpiävät kangistuneet intialaisetkin! Toinen ruoka, kanaa ja cashewpähkinöitä, oli todella yksinkertainen ja minun makuuni hieman liian mieto (lue: mauton), joten päädyin lisäämään joukkoon vielä lopuksi aika runsaasti punaista chiliä, chilikastiketta ja mustapippuria. Ja soijakastikettakin taisi lorahtaa aika reilusti.

KASVIKSIA PUNAISESSA CHILIPAPUKASTIKKEESSA (oma mukaelmani alkuperäisestä)
noin neljälle

maapähkinäöljyä
2 vs-kynttä hienonnettuna
parin sentin pätkä inkivääriä raastettuna
1 punainen iso chili hienonnettuna
2 salottisipulia karkeasti pilkottuna
1 iso tavallinen munakoiso isohkoina paloina
kourallinen vihreitä papuja paloiteltuna
3 - 4 tavan herkkusientä lohkottuina
3 rkl punaista chilipaputahnaa (suomennoksesta en ole varma)
4 rkl soijakastiketta (vaaleaa ja tummaa tai vain jompaakumpaa)
3 dl kuumaa vettä
kevätsipulia koristeluun

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy wokissa ja paista valkosipulia, inkiväärejä ja chilejä korkealla lämmöllä minuutin verran, kunnes valkosipulit saavat hieman väriä. Lisää salottisipuli ja paista vielä hetki.

2. Lisää munakoiso, pavut ja herkkusienet ja paista vielä muutama minuutti. Lisää loput aineet kevätsipulia lukuun ottamatta, sekoita hyvin ja hauduttele ilman kantta, kunnes vihannekset ovat kypsiä ja kastike on mukavan paksua (noin varttitunti). Koristele kevätsipulilla ja tarjoa riisin kera.


4 kommenttia:

  1. Kuulostaa just sellaiselta joka tosiaankin lämmittää paleltuneet intialaiset! Hyvältä kuulostaa! Sääli vaan etteivät he päässeet Tallinnaan asti, taitaa olla aika kylmää tällä hetkellä..

    VastaaPoista
  2. Yaelian :-) Eipä noita kavereita paljon tuntunut harmittavan, että Tallinna jäi näkemättä... Ainakin pääsivät sisälle lämmittelemään :-D

    VastaaPoista
  3. Heh miten hauska tarina! :) Ching on myös mun yksi BBC lifestylen lemppareista.

    VastaaPoista