8. tammikuuta 2009

Fenkolisalaattia fenkolikammoisille

Moi! Mä oon fenkoli ja mä oon maljakossa. Vähänkö kivaa.

Fenkoli on lehtisellerin lisäksi semmoinen ruoka-aine, jota en lautaselleni ole kauheasti himoinnut, ja kammoni johtuu kauan sitten syntyneestä traumasta fenkolia kohtaan. Joskus kauan sitten, ensimmäisillä intialaisen ruoan kokkauskerroilla, tein jotakin linssiruokaa jonkun kirjan ohjeen mukaan. Tuohon linssiruokaan tuli fenkolin siemeniä, enkä vielä tänäkään päivänä tiedä, mikä meni vikaan - laitoinko liian paljon niitä fenkolin siemeniä, käytinkö erehdyksessä aniksen siemeniä vai oliko tuo fenkolin siemenet ja linssit vain yksinkertaisesti liian eksoottinen yhdistelmä minun makuuni. Joka tapauksessa tuon jälkeen kaikki fenkolille/anikselle maistuva on ollut pannassa.

Viime aikoina olen kuitenkin taas yrittänyt päästä sinuiksi fenkolin kanssa. Ensin totuttelin fenkolin makuun kypsennettynä ja sitten uskaltauduin taas kokeilemaan niitä fenkolin siemeniäkin (jotka kuitenkin vieläkin vähän tökkivät). Sitten olikin edessä se viimeinen testi: fenkoli raakana. Olin nähnyt pari mielenkiintoista fenkolisalaattiohjetta, joita oli oikeastaan pakko päästä kokeilemaan.
Ensimmäinen fenkolisalaattiohje (Fennel Slaw) on peräisin Bill Grangerilta. Pienenä ongelmana tässä salaatissa oli se, että siihen tulee majoneesia, jota meidän intialaisvahvistus välttelee viimeiseen asti. Jos totta puhutaan, en minäkään majoneesia kovin mieluusti syö. Ensimmäisellä kerralla teinkin salaatin muistaakseni ranskankermalla ja tuli siitä silloinkin ihan hyvää. Toisella kerralla kokeilin aivan sattumalta löytämääni munatonta majoneesia, joka on valmistettu soijapavuista ja joka sopii ilmeisesti vegaaneillekin. Olin tuosta majoneesilöydöstä aivan onnessani, sillä en tiennyt, että tuommoisia on olemassakaan! Kaloreita tuossakin majoneesissa on kuitenkin 514 kcal per sata grammaa mömmöä ja rasvaakin 55 g/100 g. Majoneesi on maustettu sitruunaruoholla, ja minusta maku on aivan upea! Maustamattomia soijamajoneesejakin varmasti löytyy.

FENNEL SLAW by Bill Granger

fenkolia
punasipulia
kapriksia
persiljaa
n. 2 rkl majoneesia tai muuta vastavaa tavaraa
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua

1. Halkaise fenkoli, poista puumainen kanta ja suikaloi ohuelti. Suikaloi myös sipuli ja hienonna persilja. Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa esim. grilliruoan lisänä.

Ei ollut fenkolikammosta tietoakaan, kun tätä söin.


Hieman erilaisen, todella hyvältä kuulostavan omena-fenkolisalaatin ohje löytyy täältä.

Bill teki tätä salaattiaan Chicken Schnitzeleiden seuraksi, ja niitäkin on tullut kokeiltua. Voisinpa laittaa tähän tuonkin ohjeen, vaikka ei pitänytkään.

CHICKEN SCHNITZELIT by sama

broilerin rintafileitä

Tuplaleivitykseen
  • jauhoja, suolaa, mustapippuria -> sekoita ja levitä lautaselle
  • munaa ja hieman maitoa -> munasta rakenne rikki, sekaisin ja lautaselle
  • korppujauhoja, persiljaa (kirveliä ja parmesaania) -> yrtit hienoiksi, parmesaani raasteeksi, kaikki sekaisin ja lautaselle
1. Nuiji rintafileet kevyesti kelmun sisällä ja kääntele ne ensin jauhoseoksessa, sitten munamaidossa ja viimeiseksi korppujauhoseoksessa. Pidä jääkaapissa noin tunti ennen paistamista (jotta pinnasta tulee rapeampi) ja paista lopuksi öljyn ja voin seoksessa kypsiksi. Nami nami!

Herkulliselta kuulostavia paneroituja kalkkunafileitä on tehty äskettäin myös Bella Vanillassa.

Toinen fenkolisalaatti on peräisin Laura Calderilta. Täytyy tunnustaa, että tämä salaatti jäi minulta syömättä, sillä nuo sitrushedelmät jotenkin oikein korostivat tuota fenkolin makua. Itse asiassa taisinkin laittaa noita hedelmien kuoria sen verran roheasti, että vika taitaakin olla kokissa eikä reseptissä. Edes aina-niin-ihanat pinjansiemenet eivät onnistuneet pelastamaan tilannetta.

FENKOLISALAATTI by Laura Calder (French Food at Home)

fenkolia
paahdettuja pinjansiemeniä
sitruunan kuorta raastettuna
appelsiinin kuorta raastettuna
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
sitruunamehua

1. Poista fenkolin varret ja revi fenkolin tupsut erilleen (nekin voi käyttää salaattiin). Halkaise fenkolit, poista kannat ja suikaloi hyvin ohueksi esim. mandoliinilla.

2. Lisää muut ainekset (sitruksia siis varovasti!) ja sekoita.

Jos fenkoli ei uppoa raakana ei sitten millään, voi kokeilla vaikkapa Prinsessakeittiön herkulliselta kuulostavaa fenkoli-chorizopastaa tai Siskot kokkaa -blogin sinappisia paholaisen fenkoleja.

7 kommenttia:

  1. Tuo ensimmäinen salaatti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Loppiaisena päätimme tutustua fenkoliin paremmin, sitä kun ei ole tullut lainkaan käytettyä missään.

    S

    VastaaPoista
  2. tuota fennel slaw - jutuketta täytyy munkin kokeilla :) Just mietin mitä kaikkea kivaa punakaalistakin saisi.. :)

    VastaaPoista
  3. Mullekin tuo ensimmäinen salaatti on sellainen, mitä tällainen toinen fenkolikammoinen vois kokeilla.Muuten, tofu majoneesia on todella helppo itse tehdä, teen usein, eli tofua, sinappia, sitruunamehua, öljyä , suolaa , pippuria ja mitä sit muuta haluaakaan, tehosekoittimeen ja se on tosi hyvää.

    Chicken schnitzelit on täällä Israelissa suosituin arkiruoka.Sitä saa useasta paikasta esim, pitan välissä salaattien kera.

    VastaaPoista
  4. Tosta toisesta salaatista vielä, kerran söin jossain sitrusfenkolisalaattia, ja ei ollut hullumpaa, mutten tiedä mitä ne oli sinne laittanut

    VastaaPoista
  5. Tsajut ja Nelle, tuota slawta kannattaa tosiaankin kokeilla :-) Majoneesi (tms.) pehmentää fenkolin makua kivasti, joten tuosta salaatista saattaa tykätä, vaikka fenkolista ei raakana muuten niin pitäiskään.

    Yaelian, kiitos tuosta tofumajoneesivinkistä! Tuota tofuahan voi näköjään käyttää tosi monipuolisesti! Nyt viimeistään munkin täytyy varmaan tutustua siihen... Epäilen, että tuo toinenkin salaatti saattaa olla ihan syötävää, mutta onnistuin sössimään sen noiden sitrusten yliannostuksella :-D

    Chicken schnitzelit ja pitaleipä kuulostaa tosi hyvältä yhdistelmältä!

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Fenkolikammoisille suosittelen lämpimästi oman äitimuorini herkkuohjetta: fenkolisuikaleita muhitellaan pannulla oliiviöljyn, appelsiinin -ja sitruunan mehun, oliivien ja aurinkokuivattujen tomaattien kera. Saapi paistua aika pehmeäksi. On muuten hyvää.

    VastaaPoista