3. joulukuuta 2008

Tikrua pataan!

Käytän yleensä näissä intialaisissa katkarapuruoissa raakoja, isoja tiikerikatkarapuja (kuvassa). Ne ovat jonkun verran kalliimpia kuin ne pienet vaaleanpunaiset, kypsät katkat, mutta ovat mielestäni hintansa väärtejä. Toki kypsiä katkarapujakin voi käyttää, mutta ne kannattaa lisätä ruokaan aivan viime minuutilla, etteivät ne sitkisty (ja minulla ne sitkistyvät kumminkin).

Valkoiset unikonsiemenet ovat kokonaisina aika mitäänsanomattoman näköisiä, vaaleita möllyröitä, mutta jauhettuina niitä ei meinaa tunnistaa samoiksi siemeniksi. Jauhetut unikonsiemenet tuoksuvat melko voimakkaasti, ja tahna on väriltään suklaanruskeaa (kuvassa unikonsiemeniä kokonaisina ja jauhettuna). Jauhettuja unikonsiemeniä käytetään paljon ainakin Etelä- ja Itä-Intiassa, ja niillä saadaan ruokaan sekä makua, väriä että sakeutta.

KATKARAPUCURRY

AINEKSET

neljään pienehköön annokseen

Maustumaan:
400 g (raakoja, kuorittuja tiikeri)katkarapuja
½ tl kurkumaa
½ tl chilijauhetta
½ - 1 tl suolaa

Tahnaksi:
reilu ½ rkl valkoisia unikonsiemeniä
n. 3 rkl tuoretta kookosta raastettuna

Pannulle:
hieman öljyä
pätkä kanelitankoa tai kassiaa
2 kokonaista neilikkaa
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1 iso sipuli hienonnettuna
2 vihreää chiliä hienonnettuna
n. 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
½ tl jauhettua juustokuminaa
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 tl korianterijauhetta
1 tomaatti hienonnettuna (säilyke- tai tuore)
suolaa

VALMISTUS

1. Sulata tiikerikatkat paketin ohjeen mukaan ja kuivaa hyvin. Sekoita "marinadin" ainekset ja sekoita marinadi katkojen kanssa. Anna maustua puolesta tunnista tuntiin. (Marinadiin voi myös lisätä hieman jogurttia tai sitruunamehua, jos haluaa hieman neutralisoida katkojen ominaistuoksua.)

2. Paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä, alkavat tuoksua ja hieman poksua. Jauha unikonsiemenet ja kookos vesitilkan kanssa sopivalla koneella hienoksi tahnaksi. Nuo unikonsiemenet ovat aika kovaa kamaa, joten jos sinulla ei ole mausteiden jauhamiseen soveltuvaa konetta, ne voi olla parempi jauhaa käsin morttelissa. Tämä vaatii hieman käsivoimia, mutta onnistuu kyllä. Laita tahna sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja lisää kaneli, neilikat ja currylehdet ja paista hetki sekoitellen, kunnes kokonaiset mausteet alkavat voimakkaasti tuoksua ja pullistua (10 - 20 sekuntia). Lisää sipuli ja paista, kunnes sipuli on saanut melko mukavasti väriä. Lisää sitten chilit ja inkivääri-valkosipulitahna ja paista edelleen 5 - 10 minuuttia.

4. Lisää jauhetut mausteet, sekoita hetki ja lisää tomaatti ja suola. Paistele muutama minuutti ja lisää sitten unikonsiemen-kookostahna. Jatka paistamista kovahkolla keskilämmöllä, kunnes seos ei enää tuoksu raa'alle (5 - 10 minuuttia). Lisää katkaravut ja vettä noin pannun puoleen väliin asti ja hauduttele muutaman kerran sekoitellen, kunnes katkaravut ovat juuri ja juuri kypsiä (ehkä joku 3 - 4 minuuttia). Älä keitä liian kauaa! Tarkista maku.

Tarjoa riisin kanssa.
Curryyn voi myös lisätä hieman kookosmaitoa tai sitruunamehua.

Teluguksi Royyala Koora
Enkuksi Prawn Curry

5 kommenttia:

  1. Ooh, ihanalta kuulostava pata! Pidän äyriäisista, vaikka syön todella harvoin niitä.Nami, tuo pitää pistää korvan taakse.Sun blogisi on aivan ihana intialainen keittokirja:-)

    VastaaPoista
  2. Kysymys vielä , saako noita valkoisia unikonsiemeniä Helsingissä? Täällä saa joka kaupasta unikonsiemeniä,mutta ne ovat mustia..

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Yaelian kehuista! Lämmittää mieltä :-) Kyllä noita valkoisia unikonsiemeniä saa Hakaniemestä, ainakin Vii Voanista ja muistaakseni Maharajastakin. Ovat sellaisessa samanlaisessa pienessä maustepussissa kuin muutkin mausteet, ja pussin päällä lukee 'poppy seeds'. Noita mustia unikonsiemeniä ei taideta Intiassa käyttää...

    VastaaPoista
  4. Seuraavalla reissulla Suomessa sitten suunta Hakaniemeen.....

    VastaaPoista
  5. Sinne pitäisi itsenikin taas suunnistaa, vaikka kaapit pursuavat kaikenlaisia linssejä ja mausteita :-D

    VastaaPoista