7. joulukuuta 2008

Lammaskoftat vihreässä kastikkeessa


Reza Mahammad on yksi suosikkikokeistani telkkarissa. Reza on intialaissyntyinen, lontoolainen ravintoloitsija, ja aivan hervottoman hauska, hulvaton ja joskus vähän hysteerinenkin. Hänen ideanaan on tehdä hieman modernisoitua intialaista ruokaa, ja häntä näkee aina silloin tällöin tuolla BBC Food -kanavalla. Tai oikeastaan pitäisi puhua menneessä aikamuodossa, sillä tämän kuun alussa BBC Food ilmeisesti lopetettiin, ja sen tilalle tuli BBC Lifestyle, jolta tulee mm. sellaisia ohjelmia kuin How to Find a Husband ja Colin and Justin's Home Show. Just joo. Ukko on jo ja sisustus ei siitä miksikään muutu, joten kiitti vaan tästäkin uudistuksesta. Pöljät.

Näitä lihapullia Reza teki Saturday Kitchen -nimisessä ohjelmassa, jota isännöi tuolloin Anthony Worral Thompson. Anthony pyöritteli näitä lihapullia melko kiireettömän oloisena, mutta Reza säntäili studiokeittiössä edestakaisin pannujen ja patojen välillä. Anthony tokaisikin, Rezan sinkoilua hetken katseltuaan, että "mitä sinä oikein panikoit!". Reza kiljaisi - lihapullien kimppuun syöksyen - että "en minä mitään panikoi! Minä vaan olen niin nopea tekemään näitä, olen tehnyt näitä niiiiin monta - katso nyt!" - ja johon rupesi lihapullaa syntymään... :-D Tuota katsellessa tuli vain mieleeni, että millainenkohan kohu siitä syntyisi, jos jossakin suomalaisessa kokkiohjelmassa isäntä kysyisi vieraaltaan, että mitä tämä oikein panikoi.

Yksinkertaistin Rezan alkuperäistä ohjetta hieman siten, että poistin muutaman mausteen ja vähensin joidenkin määriä, koska muuten olisi tullut sanomista. Laaduntarkkailija ei nimittäin tykkää, jos ruoassa on liian paljon kanelia, mustapippuria, garam masalaa tai muita kehon lämpötilaa nostavia mausteita tai maustesekoituksia, ja minullekin nämä pienemmät määrät riittivät aivan mainiosti. Nämä lihapullat ovat erittäin kiinteitä ja lihaisia, joten jos tykkää pehmeämmistä lihapullista, pulliin kannattaa lisätä jatkeaineita maun mukaan. Tuosta kastikkeesta antaisin vielä sellaisen vinkin, että vaikka laitoin nestettä vähemmän kuin alkuperäisohjeessa ja keittelin ruokaa vaaditun ajan, kastike jäi silti vähän löysäksi. Jos siis haluaa paksumpaa kastiketta, tahnaa ei ehkä kannata jauhaa aivan hienoksi, tai sitten ennen tahnan lisäämistä pannulla voisi myös ruskistaa hienonnettua sipulia, joka sakeuttaisi kastiketta.

KOFTA HARA MASALA (yksinkertaistamani versio)
n. 12 koftaa

Koftat:
½ kg lampaan jauhelihaa
2 - 3 kevätsipulia hyvin hienonnettuna
2 vihreää chiliä hyvin hienonnettuna
1 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
1 tl garam masalaa
½ tl jauhettua mustapippuria
½ rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
suolaa

Kastike/tahnaksi:
2 isoa sipulia hienonnettuna/viipaloituna
1 ½ dl jogurttia
3 vihreää chiliä (tai maun mukaan)
kourallinen tuoretta korianteria
1 rkl tuoretta minttua (reilusti vaan!)
½ rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
½ tl garam masalaa
½ tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
½ tl jauhettua mustapippuria
hyppysellinen kurkumaa
hieman sitruunamehua
suolaa maun mukaan

hieman öljyä paistamiseen
n. 6 dl kuumaa vettä (alun perin 8 dl)

VALMISTUS

1. Sekoita kaikki koftien ainekset kulhossa keskenään ja muotoile taikinasta äiskän lihapullan kokoisia pullia.

2. Kuumenna isohkolla paistinpannulla hieman öljyä ja ruskista sipulit melko hyvin. Laita sipulit sekä kaikki muut kastiketahnan ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi.

3. Kuumenna paistinpannulla taas hieman öljyä ja lisää tahna pannulle. Paista silloin tällöin sekoitellen ainakin viisi minuuttia; kauemminkin saa paistaa. Lisää pannulle kuuma vesi ja suola ja odota, kunnes kastike kiehuu hyvin. Lisää sitten pullat kastikkeen joukkoon, kiehauta uudelleen ja hauduttele osittain kannella peitettynä 30 - 45 minuuttia, kunnes kastike sakenee.

Tarjoa riisin, esim. Rezan sitruuna-inkivääririisin, kera.

2 kommenttia:

  1. Harmi,kun se BBC Food lopetettiin:mulla se näkyi joskus muttei enään.

    Vihreä kastike kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Muakin harmitti hirveästi, Yaelian, kun menivät vielä lopettamaan sen ihan tuosta vaan, mitään ilmoittamatta :-(

    Tuota vihreää kastiketta voisi käyttää varmaan johonkin kasvispohjaisiin juttuihinkin...

    VastaaPoista