30. syyskuuta 2008

Mukamas-lihapullat


Nämä pullat saivat laaduntarkkailijamme välittömästi valppaaksi:

- (Mies, epäluuloisena:) Mitä nuo ovat? Porsasta vai lammasta?
- Ei kumpaakaan.
- (Silmien pyörittelyä ja kulmien kohottelua:) Onko ne sitten kanaa vai?
- Ei. Nämä ovat kasvispullia.
- Mitä niissä oikein on?
- Saksanpähkinää, leipää, kananmunaa...
- (Mies, voitonriemuisena:) Ai kananmunaa!

Toiselle kananmuna on kasvis; joka toiselle ei... :D Lihaa näissä pullissa ei kuitenkaan ole, vaikka ulkonäkö saattaa harhauttaa tarkkasilmäisemmänkin kaverin!

Ohje on peräisin jostakin tämän vuosituhannen alun Hesarista. Saksanpähkinöitä oli vielä tuolloin vaikea löytää ainakin meidän lähikaupoista ja jos niitä sattui löytämään, ne piti ainakin itse kuoria. Olihan siinä askartelemista! Nykyään elämä on niin helppoa, että nykyisestä lähimarketistamme saa saksanpähkinöitä irtotavarana ja voi itse päättää, ostaako yhden pähkinän vai ostaako puoli kiloa. Tällainen valinnanvapaus on ehdottomasti minun mieleeni! K-raudan ruuviosastokin on satunnaiselle taulun ripustajalle paljon miellyttävämpi paikka nykyään, kun sieltä saa itse noukkia ne tarvitsemansa kaksi ruuvia pussiin, punnita ne kuin irtokarkit ja maksaa niistä kassalla jonkun parikymmentä senttiä.

Hesarin ohjeessa pyörykkätaikinasta oli muotoiltu sekä pullia että puikuloita, mutta itse olen joskus myös paistanut samasta taikinasta pihvejä ja tehnyt niistä kasvishamppareita - monikäyttöinen ohje siis.

POLPETTE PALERMITANE, Pähkinäiset palermolaispyörykät
noin 15 - 20 pullaa tai puikulaa

1 sipuli hienonnettuna
20 g voita (tai öljyä)
150 g kuivahtaneen leivän sisusta (n. 2/3 ranskanleipää)
1 lasi vettä (saa kyllä mielestäni olla vähän vähemmän)
100 g kuorittuja saksanpähkinöitä karkeana rouheena
100 g juustoraastetta
2 munaa
noin 2 rkl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoa
öljyä paistamiseen

VALMISTUS

1. Kuullota sipuli voissa tai öljyssä.

2. Murenna leipä ja pane turpoamaan veteen. Lisää joukkoon sipuli, pähkinärouhe, juustoraaste, vatkatut kanamunat, persilja, suolaa ja mustapippuria. Sekoita ainekset tasaiseksi, tukevaksi taikinaksi - säätele sen paksuutta tarvittaessa munalla tai leivällä.
(Ohjeella tulee aika löysä taikina, joten nesteen kanssa kannattaa olla aika varovainen. Makuja kannattaa laittaa aika reilusti, koska taikina itsessään on aika mauton. Samoin juusto saa mieluusti olla jotakin vahvanmakuista juustoa - itse tykkään mustaleimasta. Kannattaa paistaa ensin pieni koepihvi, ettei pihveistä tule ainakaan mauttomia.)


3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin joko pullia tai puikuloita (tai pihvejä). Pyöräytä pullat vehnäjauhoissa ja paista ne öljyssä kauniin ruskeiksi ja kypsennä sitten sisilialaiseen tapaan tomaattikastikkeessa.

SUGO AL POMODORO, Tomaattikastike

oliiviöljyä
1 tölkki kuorittuja tomaatteja paloiteltuna
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kymmenisen kivetöntä oliivia
basilikaa
suolaa
sokeria
mustapippuria

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy pannussa ja paista valkosipulia hetki. Lisää tomaatit ja tölkillinen kuumaa vettä, sekoita ja mausta. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Jos haluat kypsentää pähkinäpullia tomaattikastikkeessa, lisää ne ja hauduttele miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää joukkoon oliivit. Tarkista maku.

4 kommenttia:

  1. Tosi hyvan nakoisia pullia, ja vaikuttaa helpoilta valmistaa myos! Kiva ja harvinainen resepti.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen tykännyt kovasti tästä reseptistä ja siksi se on kai kulkenutkin mukana niin pitkään. Pullat ovat tosiaankin helppoja tehdä ja niitä voi muokata oman mielensä mukaiseksi esim. juustoja vaihtelemalla. Ehkä jopa paneer-juustokin saattaisi sopia näihin! :-)

    VastaaPoista
  3. Tosi surrealistinen kokemus maistaa naita pullia! Ihan kuin mummin lihapullat vuosien takaa! Hirveen hyvia oli ja tulee taatusti tehtya uudelleenkin :)

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva kuulla, että maistui ja tykkäsit!

    VastaaPoista