22. syyskuuta 2008

Banaani-karamellivanukas

Kuten olen jo aiemmin todennut, en todellakaan ole mikään jauhopeukalo. Joskus kuitenkin meikäläisenkin yllättää itse tehdyn leivonnaisen himo, ja tämä himo iskee yleensä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sen takia olisikin hyvä, että ohje olisi sellainen, että kaikki ainekset löytyvät kotoa. Lisäbonusta ohje saa siitä, jos epäonnistumisen vaara on mahdollisimman pieni, koska onnistun aina tunaroimaan leivonnaiset jotenkin.

Tämän vanukkaan ohje oli siis kuin minulle tilaustyönä tehty. Itse asiassa ohje oli niin helppo, että kehtaako tätä edes kutsua leipomiseksi - ainekset kun vain sekoitetaan yhteen eikä edes käsiä tarvitse liata.

En tiedä vaniljasta hölkäsen pölähtämää, joten tuo alkuperäisen ohjeen "vanilla extract" oli minulle ihan hepreaa. Onneksi Bella Vanillalta löytyi mukava tietopaketti vaniljasta, jonka perusteella päättelin, että vanilla extract tarkoittaa ilmeisesti vaniljauutetta. Kun ei kaapeista löytynyt mitään vaniljaan edes etäisesti viittaavaa, jätin koko vaniljan kylmästi pois. Kastikkeeseen laitoin tumman sokerin sijasta muscovadoa ja tavallista sokeria, puolet kumpaakin.

Tämä leivonnainen oli kaikin puolin minun makuuni! Helppo, ei mikään kuiva käntty vaan sisältä ihanan pehmeä ja möyhevä sekä - sokerina pohjalla - MAKEA! Päällä oli reilusti banaanille maistuva vanukas ja pohjalla kuuma, herkullinen kastike. Oivallinen vanukas sellaiselle, jonka mielestä makean tulee todellakin olla makeaa!

Bill Grangerin alkuperäisen ohjeen mukaan ohjeesta tulee neljälle, mutta kyllä minusta tästä riittää aivan mainiosti jopa kahdeksalle. En minä(kään) pystyisi tästä neljäsosaa syömään!

Yhdestä kulmasta puuttuu palanen, kun siellä kävi jo joku hätähousu lusikan kanssa :D

AINEKSET

125 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
120 g hienosokeria
1 banaani muussattuna
2 dl maitoa
1 muna kevyesti rikottuna
1 tl vaniljauutetta
85 g suolatonta voita sulatettuna

Kastike:
140 g pehmeää tummaa sokeria
4 rkl vaaleaa siirappia
2 1/2 dl kiehuvaa vettä

VALMISTUS

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Siivilöi kulhoon jauhot ja leivinjauhe ja lisää suola sekä sokeri.

2. Lisää banaani, maito, muna, vanilja ja voi ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Kaada seos voideltuun 2,5 litran vuokaan. (Vuoka saa olla reilusti isompi kuin taikina, koska karamellikastike saattaa kuohua reunoista.)

3. Valmista kastike: laita kastikkeen ainekset pieneen kattilaan, sekoita ja kiehauta. Liruttele kastike varovasti vanukkaan päälle.

4. Paista 180-asteisessa uunissa 30 - 4o minuuttia, kunnes pinta on saanut mukavasti väriä ja tuntuu kiinteältä.

Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kanssa.

2 kommenttia:

  1. näyttääpä hyvältä ja helpolta!

    VastaaPoista
  2. On todellakin helppo, kun meikäläinenkin kerran onnistuu...! :-D :-D

    VastaaPoista