24. syyskuuta 2008

Kasvisbiryani

Biryani on yksi intialaisista suosikkiruoistani ensinnäkin siitä syystä, että se on tietenkin hyvää, mutta myös siksi, että biryanissa on koko ateria samassa padassa. Ei tarvita kuin vähän raitaa tai jogurttia kyytipojaksi, ja koossa on maittava ja riittoisa ateria! Ainoa biryanin miinuspuoli on se, että siinä on jonkun verran työtä. Siksi sitä kannattaakin tehdä kerralla isompi satsi, jolloin biryanista riittää pienessä taloudessa kevyesti kahdeksi päiväksi. Seuraavana päivänä ei sitten tarvitsekaan laittaa ruokaa, vaan tämänkin ajan voi käyttää johonkin järkevämpään, kuten tv:n katseluun.

Biryanista on olemassa monia erilaisia versioita, ja tunnetuin kaikista lienee Hyderabadi biryani, joka tehdään yleensä lampaanlihasta ja joka haudutetaan perinteisesti savipadassa. Biryania tehdään myös kanasta ja kasviksista.

Kasvisbiryanin tekotapojakin on monia. Jotkut kokoavat biryanin kerroksittain; jotkut taas sekoittavat riisin ja kasvikset. Sahramia voi käyttää tai olla käyttämättä, ja sahramin voi joko sekoittaa riisiin, jolloin seoksesta tulee tasaisen keltainen, tai vain lirutella riisin päälle. Perinteisin biryani on kai kuitenkin kerroksittainen biryani, ja tätä muotoa itsekin suosin.

Kasvikset voi valita biryaniin mieltymyksensä (tai jääkaapin sisällön) mukaan. Itse käytän yleensä yhdistelmää porkkana-peruna- herne-kukkakaali näiden kasvisten värin ja rakenteen takia.

Aikaa biryanin valmistamiseen kannattaa varata 1 1/2 - 2 tuntia. Jos on vikkelä, biryanin saa valmisteltua uuniin reilussa tunnissa, ja loppuajan voikin sitten vain odotella ja nautiskella uunista tulevista ihanista tuoksuista.

KASVISBIRYANI
noin kuudelle pääruoaksi

RIISI
6 dl basmatiriisiä
1 - 2 tl suolaa
5 vihreää kardemummaa
5 kokonaista neilikkaa
kanelitanko tai pari palaa kassiaa

SAHRAMILIEMI
1/2 dl lämmintä maitoa
hyppysellinen sahramia

KORISTEET
1 sipuli renkaina
10 - 12 cashewpähkinää pitkittäin halkaistuna

KASVIKSET
kasviksia maun mukaan (esim. 3 perunaa, 2 porkkanaa, 1/2 kukkakaalia ja 1/2 pussia herneitä)
2 rkl öljyä
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa tai pala inkivääriä ja muutama valkosipulinkynsi hienoksi raastettuna
4 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan)
2 isoa tomaattia paloiteltuna
1/2 tl kurkumaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 - 2 tl suolaa
n. 1 dl jogurttia

LISÄKSI
muutama ruokalusikallinen gheetä tai sulatettua voita

VALMISTUS

1. RIISI

Huuhtele riisi: Laita riisi kulhoon ja laske päälle vettä. Huljuttele riisejä vedessä ja kaada vesi pois. Toista tätä niin monta kertaa, kunnes vesi ei enää ole sameaa, vaan se näyttää suhteellisen kirkkaalta. Kaada vesi huolellisesti pois ja laita riisit riisinkeittimeen tai kattilaan. Laita keitinvettä hieman vähemmän kuin muita riisilajikkeita keittäessäsi, ettei basmatiriisi mene aivan mössöksi. Lisää joukkoon suola, kardemummat, neilikat ja kaneli/kassia ja keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Anna riisin tämän jälkeen levätä kannen alla 20 - 30 minuuttia. Näin riisinjyvät eivät rikkoudu niin helposti niitä käsitellessä.

2. SAHRAMILIEMI

Sekoita sahrami lämpimään maitoon ja laita sivuun odottelemaan.

3. KORISTEET


Ruskista sipulirenkaat pannulla öljyssä ja laita sivuun odottamaan. Ruskista myös cashewpähkinät ja laita nekin sivuun odottelemaan.

4. KASVIKSET


Pilko kasvikset pienehköiksi kuutioiksi. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. (Itse keitän jokaisen kasvislajin erikseen, vaikka tässä meneekin hieman enemmän aikaa kuin jos keittäisi kaikki kasvikset yhdessä. Näin pystyy paremmin varmistamaan sen, että kasvikset eivät mene liian pehmeiksi. Huuhdon kasvikset vielä kylmällä vedellä keittämisen jälkeen, jotta kypsyminen pysähtyy.) Laita keitetyt ja siivilöidyt kasvikset kulhoon odottamaan.

Kuumenna öljy isossa pannussa, esimerkiksi wok-pannussa. Lisää hienonnetut sipulit ja paista ahkerasti sekoitellen, kunnes sipuli on ruskistunut mukavasti. Lisää inkivääri-valkosipulitahna sekä chilit ja paista vielä viitisen minuuttia. Lisää tomaatit, kurkuma, chilijauhe, korianteri ja suola ja hauduttele kannen alla, kunnes tomaatit ovat menneet aivan mössöksi.

Lisää keitetyt kasvikset, sekoita hyvin ja hauduta vielä hetki. Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Maista, että suolaa on tarpeeksi. Laita kasvisseos sivuun odottamaan.

Valmis kasvisseos.

NYT ON AIKA KOOTA BIRYANI!

Tätä määrää varten tarvitset ison uunivuoan tai -padan (halkaisijaltaan ainakin noin 22 cm, korkeudeltaan 9 - 10 cm). Voitele uunivuoka ja varaa lähettyville kaikki biryanin ainekset eli siis
  • keitetty riisi
  • sahramiliemi
  • kasvisseos
  • ruskistetut sipulit ja cashewpähkinät
  • gheetä tai sulatettua voita
Laita uunivuoan pohjalle noin kolmasosa riisistä (riisin kanssa keitetyt kokonaiset mausteet saavat mennä mukaan). Liruttele päälle hieman sahramilientä. Levitä näiden päälle noin puolet kasvisseoksesta.

Kasviskerros työn alla.

Levitä vihannesten päälle taas kolmasosa riisistä, liruttele riisin päälle sahramilientä ja levitä lopuksi päälle loput kasvikset. Laita pinnalle vielä loput riisistä ja sahramiliemestä ja valuttele päälle ghee tai voisula. Koristele koko komeus ruskistetuilla sipuleilla ja cashewpähkinöillä.

Peitä biryani tiiviisti foliolla tai kannella ja hauduttele 200-asteisessa uunissa 30 - 40 minuuttia.

Valmiina uuniin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti