11. marraskuuta 2008

Sambhar


Sambhar (tai sambar) on yksi Etelä-Intian tunnetuimmista ruokalajeista. Sambharia tehdään monista eri kasviksista, aineksia vain hieman vaihdellen. Omia suosikkejani ovat tämä kasvissambhar, pikkusipulisambhar, okrasambhar, jo aiemmin postaamani munakoisosambhar sekä sambhar, joka valmistetaan drumstick-nimisestä vihanneksesta. Ei ole kyllä aavistustakaan, mikä tuo drumstickin nimi saattaisi suomeksi olla, vaikka kuinka olen yrittänyt etsiä sille nimeä.

Sambhar on paksuhko linssikeitto, tai oikeastaan se on jotakin linssikeiton ja linssimuhennoksen väliltä. Pääaineksina sambharissa ovat yleensä aina keltaiset toor dal-linssit, tamarindi ja tietysti sambharjauhe. Sambharjauheen ainekset vaihtelevat jonkun verran kokin mukaan, mutta yleensä siinä on mm. punaista chiliä, korianteria, mustapippuria ja sarviapilaa.

Sambharjauhetta ja toor dal -linssejä.

Käytän tässä kasvissambharissa yleensä porkkanaa, retikkaa/daikonia ja vihreitä papuja, mutta myös mm. kesäkurpitsa ja muut kurkkukasvit (kajottikurpitsa, pullokurpitsa jne.), vihreä paprika ja okra sopivat hyvin. Kannattaa huomioida se, että tuo sambharjauhe sisältää jo aika paljon chiliä, joten jos ei ole kovin tottunut tulisiin makuihin, kannattaa vähentää noiden vihreiden chilien ja chilijauheen määrää. Sambharjauheen määrää ei kannata vähentää, koska siitä tulee tälle ruoalle ominainen maku.

AINEKSET
4 - 6 hengen (isoon) annokseen

1 ½ dl toor dalia
n. 4 dl vettä
suolaa
ripaus kurkumaa

kirsikan kokoinen pallo tamarindia
n. ½ litraa kasviksia melko pieniksi paloiteltuna (yhdestä neljään eri lajia, esim. porkkanaa, vihreitä papuja, kesäkurpitsaa, okraa, retikkaa, pientä munakoisoa)
2 tomaattia kuutioina
1 iso sipuli karkeasti hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 - 2 vihreää tuoretta chiliä paloiteltuna
1 - 1 ½ tl suolaa
½ tl kurkumaa
½ tl chilijauhetta
2 tl sambharjauhetta

Popu/tadka:
hieman öljyä
½ tl ruskeita sinapinsiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1/8 tl hajupihkaa (hing, asafoetida)

SAMBHARIN VALMISTUS

1. Puhdista ja huuhtele linssit. Keitä linssit suolalla ja kurkumalla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä kypsiksi (tähän menee vajaa puoli tuntia). Jos vesi uhkaa loppua kattilasta, lisää hieman vettä. Kun linssit ovat pehmeitä, muussaa ne esimerkiksi perunasurvimella ja laita sivuun odottamaan.

2. Liota tamarindia noin desilitrassa kuumaa vettä viitisentoista minuuttia ja painele tamarindia välillä lusikalla, jotta tamarindista irtoaisi mahdollisimman paljon mehua. Siivilöi lopuksi tamarindi toiseen astiaan ja painele vielä siivilää lusikalla, jotta saisit kaiken mehun talteen. Heitä roippeet siivilästä menemään.

3. Laita isohkoon kattilaan noin 7 dl vettä, kasvikset, tomaatit, sipuli, valkosipuli, chilit, suola, kurkuma, chilijauhe sekä siivilöity tamarindimehu. Kiehauta ja anna kiehua keskilämöllä, kunnes kasvikset ovat lähestulkoon kypsiä.

4. Lisää sitten joukkoon survotut linssit ja anna kiehua hiljakseen vielä 5 - 10 minuuttia. Lisää sambharjauhe ja keittele edelleen 5 - 10 minuuttia.

5. Valmista popu/tadka. Kuumenna pienessä pannussa vähän öljyä, lisää sinapinsiemenet ja anna niiden paukkua kannen alla. Lisää currylehdet ja hajupihka ja paista muutama sekunti sekoittaen. Kaada tämä seos sambharin joukkoon ja sekoita. Maista vielä, että suolan määrä on sopiva.

Tarjoa riisin, idlien tai vadajen kanssa.

Idlejä ja sambharia.

4 kommenttia:

  1. Kiitos ensinnäkin aivan mahtavasta blogista - käyn säännöllisesti lukemassa ja katselemassa herkullisia reseptejä :)

    Jäin miettimään tuota drumstickiä: sehän on kai sama asia kuin horseradish tree? Se näyttäisi olevan suomeksi piparjuuripuu. Oheisella sivulla löytyy kuva kukista :)

    t. Kipa

    http://www.exoticgarden.fi/webshop.php?showshopcat=20&menu_showcat=2&page=2

    VastaaPoista
  2. Ihana kuva tuo ensimmäinen! Onko tuo hajupihka välttämätön ,en tiedä mistä sitä täällä löytyisi? Mistä ostat sitä Suomessa?

    VastaaPoista
  3. Kyllä näyttää hyvältä taas!
    Tyhmä kysymys: käytetäänkö Intiassa varsiselleriä? Ja jos käytetään niin mihin?

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kipa, Yaelian ja Veera :-)

    Kipa: Kävin tirkistelemässä tuota antamaasi linkkiä ja kyllä kyseessä taitaa olla juuri tuo piparjuuripuu. Suuret kiitokset avusta! Olisikohan tuon drumstickin virallinen suomenkielinen nimi sitten 'piparjuuripuun hedelmä...?' Toivottavasti pysyt lukijana jatkossakin! :-)

    Yaelian: Hajupihka ei maun puolesta ole mitenkään välttämätön mauste. Sitä käytetään linssi- ja papuruoissa lähinnä kai siksi, että se parantaa ruoansulatusta ja ehkä vähentää mahdollisia ilmavaivojakin. Sen voi siis aivan hyvin jättää pois. Niin tai sen tilalla voisi myös käyttää inkivääriäkin, jolla on samanlaisia ruoansulatuksia parantavia ominaisuuksia. En kyllä tiedä, sopisiko inkivääri tähän sambhariin..? Itse ostan hajupihkaa aasialaisista kaupoista Hakaniemestä - ainakin niissä intialaisisissa (mm. Maharaja) sitä on myynnissä.

    Veera: Ei tuo ole lainkaan tyhmä kysymys. Esimerkiksi parin viikon takaisessa Hesarissa, jossa oli intialaisia ruokaohjeita, oli käytetty varsiselleriä jossakin ohjeessa. Itse en ole kyllä koskaan kuullut, että varsiselleriä käytettäisiin Intiassa, mutta voi olla, että jossakin käytetäänkin...

    VastaaPoista