1. marraskuuta 2008

Mangoriisi

Vihreää raakaa mangoa käytetään Intiassa melko paljon vihanneksen tapaan. Vihreässä mangossa on aivan jäljittelemätön, hapan makunsa, joka sopii erinomaisesti yhteen suhteellisen neutraalin makuisten ainesten, esimerkiksi riisi ja linssien, kanssa.

Tunnetuin vihreästä mangosta valmistettu ruoka lienee mangopikkelssi, Aavakaaya (kuvassa), joka on ehdottomasti oma suosikkinikin. Pikkelssejä tehdään muistakin vihanneksesta, jopa chilistä, ja vihannesten lisäksi myös ainakin kalasta, kanasta ja lihasta. Itsekin olen saanut maistaa aivan ihania kotitekoisia liha- ja kalapikkelssejä, joita harrastetaan joillakin alueilla Intiassa. Kasvispikkelssejä myydään meilläkin kaupoissa valmiina säilykkeinä - taitaapa jotakin pikkelssiä saada jopa ihan Citymarketistakin. Itse olen todennut Priya- ja Patak's-merkkiset pikkelssit parhaimmiksi, mutta myös ainakin Rajahin ja Amoyn pikkelssejä olen nähnyt myytävän. Silloin kun ei jaksa laittaa ruokaa, riisistä, lusikallisesta gheetä, pikkelssistä ja jogurtista saa ihanan mausteisen pikaruoan.

Kerran jonakin nostalgisena hetkenä muistelin maistamaani kalapikkelssiä ja kaipuuni yltyi niin suureksi, että päätin itse kokeilla kalapikkelssin tekemistä. Illalla paloittelin kalafileet hartaasti pieniksi paloiksi ja laitoin ne uuniin kuivumaan. Tunnin välein kävin aina kääntelemässä niitä, jotta ne kuivuisivat tasaisesti. Sitten menin nukkumaan tarkoituksenani käydä ottamassa kalat yöllä uunista pois, koska kuitenkin heräisin parin tunnin päästä. No arvatkaapa heräsinkö. Aamulla hyvin nukutun yön jälkeen löysin uunista kuivia koppuroita, joiden tunnistamiseen olisi tarvittu jo jonkinlaista DNA-analyysia.

Mangopikkelssin jälkeen toinen suuri mangosuosikkini on tämä riisi, joka on valtavan simppeli ja nopea ruoka. Pähkinöitä ja linssejä voi vaihdella tai jättää pois mieltymyksensä mukaan, mutta itse tykkään, kun riisin seassa on reippaasti sattuamiakin.

Kylläpä taas oli onnistunut kuvausasettelu. Kaksi vihreää mangoahan tässä on.

MANGORIISI
iso annos kahdelle
4 dl riisiä (basmati- tai sona masuri-)

1 - 2 rkl öljy
1 ½ tl sinapinsiemeniä
4 rkl maapähkinöitä (kuorineen)
2 - 3 rkl cashewpähkinöitä pitkittäin halkaistuna
2 tl urad dalia (voi jättää poiskin)
5 - 6 vihreää chiliä pitkittäin halkaistuna (saa vähentää!)
currylehtiä (voi jättää poiskin)
1/4 tl hajupihkaa (hing)
hieman kurkumaa
1 iso vihreä mango
suolaa maun mukaan
(tuoreita korianterinlehtiä)

VALMISTUS

1. Huuhdo riisi useassa vedessä, kunnes vesi on suhteellisen kirkasta. Keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi ja anna riisin levätä kypsymisen jälkeen kannen alla noin 20 minuuttia. Tämän lepäämisvaiheen ansiosta riisi kestää paremmin käsittelyä ja riisinjyvät säilyvät pitkinä ja kokonaisina.

2. Kuori mango, poista kivi ja raasta hedelmä karkeaksi raasteeksi.

3. Kuumenna pannulla öljyä ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää maa- ja cashewpähkinät, urad dal, chilit ja currylehdet ja paista, kunnes pähkinät ja linssit ovat kullanruskeita. Lisää sitten hajupihka ja kurkuma, paista muutama sekunti ja lisää mangoraaste. Paista muutama minuutti sekoitellen, kunnes mangon raaka haju häviää. Lisää suola sekä riisi varovasti haarukalla riisinjyviä erotellen. Sekoita hyvin ja maista, että happamuutta on tarpeeksi (mangojen happamuus hieman vaihtelee). Jos kaipaat lisää happamuutta, lisää hieman sitruunamehua.

Tarjoa esimerkiksi jogurtin ja papadamien kanssa.

Teluguksi Mamidikaya Pulihora
Englanniksi Mango Rice

4 kommenttia:

  1. Minäkin olen aina pitänyt kovasti noista intialaisista pikkelseistä, varsinkin vahvasta mangopikkelsistä, ihanaa!
    Mangoriisisi kuulostaa tosi houkuttelevalta.

    VastaaPoista
  2. Kiva löytää sielunkumppani :-) Ainoa paha puoli noissa pikkelsseissä on, että niihin jää aika pian ja aika pahasti koukkuun...:-D

    VastaaPoista
  3. Täällä Israelissa käytetään paljon mangopikkelsiä nimeltä amba:se kuuluu irakinjuutalaisten keittiöön ja on tosi pikanttia ja ihanaa tavaraa.Tässä ois reseptikin:
    http://www.recipezaar.com/280255
    Oliskohan se melkein samanlaista kuin tuo käyttämäsi? Käytin Suomessa Patakin pikkelsiä ja nyt täällä tuota ambaa, mutten nyt tarkalleen tiedä mikä niiden ero on, ehkä tuo amba on vielä vahvempaa ja hieman keltaisempaa kuin se Patakin pikkelsi.

    VastaaPoista
  4. Oho, onpa tuo amba tosiaan samantyypistä kuin intialainen mangopikkelssi! Perusainekset ovat lähes samat, paitsi että Intiassa käytettäisiin varmaan seesamiöljyä (etelässä) tai sinappiöljyä (pohjoisessa) tuon maissiöljyn sijasta. Ja ehkä pieniä eroja on valmistustavassa, mutta perusainekset ovat tosiaan melkein samat!

    VastaaPoista