29. lokakuuta 2008

Täytettyä okraa

Kävin pitkästä aikaa Hakaniemen aasialaisissa kaupoissa, ja kerrankin oli aikaa maleksia niissä oikein kunnolla. Yleensä on muka kauhea kiire, mikä on toisaalta hyväkin, koska silloin ei tule tehtyä mitään heräteostoksia, jotka sitten kuitenkin jäävät kaapin perukoille lojumaan. Mitä tapahtuikaan esimerkiksi sille merilevälle, tapiokajauholle, agar agarille, valmiille sarson ka saag -säilykkeelle, litsijuomalle ja niille mustasilmäpavuille? (Terveisiä vaan Lassila & Tikanojalle, vai mikä se nyt oli.)

Tällä kertaa tutkiskelin purkkeja, pusseja, pulloja ja vihanneskaappeja oikein hartaudella ja totesin taas, että kyllä on harmi, kun en tunnista kuin pienen murto-osan kaikista niistä vihanneksista. Ruoanlaittomahdollisuudet olisivat nimittäin melko rajattomat, jos edes osasta niistä vihanneksista osaisi tehdä ruokaa! Kaikissa vihanneksissa ei lue mitään nimeäkään, joten ei auta yhtään, jos kotona on suunnitellut ostavansa jotakin kukchoita, jos ei tiedä, miltä kyseinen vihannes livenä näyttää.

Sain vielä joka kaupassa harvinaisen hymyilevää palveluakin, joten kauppareissusta jäi vielä kaiken päätteeksi oikein hyvä mielikin. Ja ei - minulla ei ollut mustekynää tai muuta vastaavaa naamassa, ja tukkakin oli aamulla kammattu.

Yksi saaliiksi saamistani vihanneksista oli okra, joka voi olla suurta herkkua tai ikävän makuista mössöä riippuen siitä, miten se on valmistettu. Itse pidän okrasta eniten näin täytettynä tai sitten keitoissa, kuten sambharissa.


TÄYTETTYÄ OKRAA
parin, kolmen hengen annokseen

parikymmentä okraa (n. 200 g)

Täyte
½ dl maapähkinöitä
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa (jeeraa)
1 tl chilijauhetta
½ - 1 tl suolaa
hyppysellinen kurkumaa

vähän öljyä paistamiseen

VALMISTUS

1. Valmista täyte. Paahda maapähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne muuttuvat ruskeapilkkuisiksi. Jauha pähkinät morttelissa karkeahkoksi rouheeksi. Sekoita muiden täyteainesten kanssa.

2. Pese okrat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa okraan pitkittäinen viilto, joka ulottuu melkein okran päästä päähän. Varo leikkaamasta okraa halki, koska silloin täyte pursuaa ulos. Jotkut poistavat okrista myös päät, mutta itse en niitä leikkaa, koska täyte pysyy kokonaisissa okrissa paremmin sisällä. (Kantoja en kuitenkaan itse syö, mutta ei kai niihinkään kuole.)

3. Täytä okrat. Pidä vasemman käden peukalolla okraa auki ja laita oikealla kädellä täytettä okran sisään. Kannattaa käyttää suhteellisen teräväkärkistä lusikkaa, niin täyte osuu paremmin maaliinsa :-D Täytä kaikki okrat samaan malliin ja laita ne sivuun odottamaan. Jos täytettä jää yli, älä heitä sitä pois.

4. Kuumenna pannulla öljyä ja lisää okrat ja mahdollisesti ylijäänyt täyte. Paista okria silloin tällöin hellävaraisesti käännellen, kunnes ne ovat kauttaaltaan melko ruskeita ja pehmeitä.

Tarjoa riisin ja jogurtin kanssa.

VINKKEJÄ

I Täytteessä voi hätätilanteessa käyttää suolapähkinöitäkin, mutta silloin kannattaa olla todella varovainen suolan lisäämisen kanssa.
II Hieman toisenlaisen täytteen saat, kun jätät pähkinät pois, ja lisäät hieman amchooria (mangojauhetta) ja halutessasi myös besania (kikhernejauhoja).
III Samalla täytteellä voi täyttää myös isokokoisia mietoja chilejä.


Teluguksi Bendakaya Masala Vepudu
Hindiksi Bharwan Bhindi
Lontooksi Stuffed Okra

5 kommenttia:

  1. Okraa tulee tehtyä valitettavan harvoin. Pitäisi joskus oikein järjestää teemaviikko, jolloin jokainen haluava ruokablogaaja heittäisi kehiin parhaan ruokaohjeensa.

    Tämä sinun ohje on oikein mielenkiintoisen kuuloinen. Jotenkin okrat on niin kaposia, ettei niitä edes ajattele täyttää. Vaikka toisaalta täyttelen välillä jalapenojakin mozzarella/pähkinämössöllä. Pieniähän nekin ovat. Jos sulla on joku ihan suosikki okraohje, niin saa vinkata.

    VastaaPoista
  2. Joo, en minäkään okraa kovin usein tee, mikä johtuu siitä, että sitä ei lähikaupoista saa. Tai jos saa, niin ne okrat ovat niin elämää nähneen näköisiä, että eivät mitenkään houkuttele ostamaan. Tuo teemaviikko kuulostaa hyvältä ajatukselta, koska okra on kuitenkin loppujen lopuksi aika monipuolinen vihannes.

    Kyllä mun suosikkiokraohje taitaa olla okrasambhar (linssi"keitto"), jossa okra saa mehustua sambharin liemessä. Okrien täyttämisessä on tosiaankin vähän hommaa, joten hieman kärsivällisyyttä kysytään :-D

    Nuo mozzarellatäytteiset jalapenot kuulostavat ihan älyhyviltä. Slurpsis.

    VastaaPoista
  3. Rakastan Hakaniemen etnisiä kauppoja!!Tottatoki täällä Israelissakin on aasialaisia kauppoja, mutta Vii Voanin valikoimat ovat paljon paremmat kuin täkäläisten kauppojen.

    Okra annoksesi näyttää kauniilta.Itse en okrasta pidä lainkaan, mutta voi olla, etten ole saanut kunnolla tehtyä okraa....

    VastaaPoista
  4. Kyllä niissä aasialaisissa kaupoissa saisi vierähtämään tunnin jos toisenkin :-)

    Aika hassua, että Vii Voanissa on paremmat valikoimat kuin siellä Israelin kaupoissa. Jotenkin voisi ajatella, että siellä olisi paljon enemmän valikoimaa, kun ollaan niin paljon lähempänä Aasiaakin. No, tämä oli taas tätä naisen logiikkaa.. :-D

    VastaaPoista
  5. Itse asiassa niillä aasialaisilla kaupoilla täällä on kyllä ihan hyvät valikoimat,mutta nyt kun Vii Voan suurensi kauppaansa, niin on hieman eroa.Täällä ei ole esimerkiksi kaikkia niitä erikoisia vihanneksia , mitä Vii Voanissa löytyy.Kai se on sen takia, kun täällä on niitä muita vihanneksia omasta takaa vaikka mitä laatua. Tosin yhtenä päivänä törmäsin uudenlaisiin aasialaisiin vihanneksiin, joita näköjään käytetään filippiiniläisessä keittiössä, täällä kun on aika paljon filippiiniläisiä.

    VastaaPoista