21. lokakuuta 2008

Kesäkurpitsa-linssimuhennos

Kesäkurpitsa on sellainen vihannes, jota meillä on kaapissa aina. Tämä ei johdu mitenkään siitä, että kesäkurpitsa olisi mielestäni suurinta herkkua, vaan siitä, että kesäkurpitsa on niin mahdottoman monikäyttöinen vihannes.

Intiassa kesäkurpitsaa ei juurikaan tunneta, ja siellä käytetäänkin muita kurkkukasveja, jotka eivät ole niin pehmeitä ja vetisiä kuin meidän kesäkurpitsamme, ja siksi pysyvät keitettäessä paremmin kasassa. Kesäkurpitsa kuitenkin sopii hyvin moneen intialaiseen ruokaan, ja linssimuhennokset ovat yksi niistä ruoista. Koska kesäkurpitsa on itsessään aika mitättömän makuinen vihannes (sori nyt vaan, kesäkurppa), intialaiset mausteet passaavat kesäkurpitsalle paremmin kuin hyvin.

Tämä on yksi lempikesäkurpitsaruoistani, ja ohje on muunnelma aiemmin postaamastani sarviapila-linssimuhennoksesta. Linsseinä tässä muunnelmassa käytetään moong daleja ja lehtivihannesten tilalla siis kesäkurpitsaa. Luulen, että tavalliset punaiset linssitkin sopisivat ruokaan oikein mainiosti. Lisään lopussa tavallisesti vielä ekstrapopun/tadkan, koska minusta paahdetun valkosipulin maku sopii tähän ruokaan erityisen hyvin. Jos valkosipulista ei pidä, tämän vaiheen voi tietysti jättää poiskin.

AINEKSET
neljästä kuuteen syöjälle

Linssien keittämiseen:
1 rkl öljyä
pari punaista kuivattua chiliä paloina (tai maun mukaan)
1/2 tl jeeraa eli kuminansiemeniä
1/2 tl kurkumaa
4 dl vettä
1 1/2 dl moong dalia
1 tl suolaa

Pannulle:
hieman öljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1 - 2 tomaattia kuutioituna
noin puolikas keskikokoisesta kesäkurpitsasta pienehköinä kuutioina
1 tl suolaa
1 rkl tamarindia
1 tl korianterijauhetta

Popu/tadka (voi jättää tekemättäkin):
tilkka öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1. Laita tamarindi ja noin 1 dl kuumaa vettä kuppiin. Liota tamarindia noin 15 minuuttia ja painele hedelmää silloin tällöin lusikalla, jotta tamarindi liukenisi hyvin veteen. Siivilöi tamarindin mehu toiseen kuppiin ja heitä siivilään jäänyt massa pois. Laita mehu sivuun odottelemaan.

2. Puhdista ja huuhtele linssit. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja lisää chilit ja hetken päästä kuminansiemenet. Paistele niitä hetki koko ajan sekoitellen. Lisää sitten kurkuma ja muutaman sekunnin päästä myös vesi. Kiehauta ja lisää linssit sekä suola. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes linssit ovat pehmeitä (parisenkymmentä minuuttia).

3. Kuumenna sillä aikaa öljyä toisella pannulla ja lisää valkosipuli ja sipulit. Paista näitä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet vähän väriä. Lisää tomaatit, kesäkurpitsa ja suola ja paistele edelleen, kunnes tomaatit ovat hajonneet ja kesäkurpitsa on melko pehmeää. Lisää siivilöity tamarindimehu ja korianterijauhe sekä hieman vettä (n. 1 - 2 dl). Keittele vielä hiljakseen viitisen minuuttia ja kaada tämä seos keitettyjen linssien joukkoon. Lisää haluamasi määrä vettä (muhennos voi olla paksumpaa tai löysempää, miten vain haluat) ja hauduttele kannen alla vielä hetki.

4. Kuumenna öljy popua/tadkaa varten pienessä kattilassa ja lisää sinapinsiemenet ja valkosipuli. Peitä kannella. Kun sinapinsiemenet ovat paukkuneet ja valkosipuli on kevyen ruskettunutta, sekoita tämä mausteseos linssien joukkoon.

4 kommenttia:

  1. Tämä näyttää upealta! Ihanat makrokuvat, ja mukavan tuntuien ohje. :)

    VastaaPoista
  2. Juu, ei ole vaikea ohje ja kesäkurpitsakin maistuu tässä ihan uudella tavalla :-) Kesäkurpitsasta saattaa jopa ruveta tykkäämään :-D

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Käsittääkseni jeera ja kumina eivät ole sama mauste. Oikea synonyymi jeeralle olisi juustokumina.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, kiitos muistutuksesta. Tiedän tämän kyllä, mutta välillä tuo käsi vain on niin laiska kirjoittamaan sen juusto-sanan siihen kuminan eteen...:-) Täytyypä taas skarpata.

    VastaaPoista