7. heinäkuuta 2008

Terveellinen kananmuna

Kuulin jokin aika sitten, että minulla on D-vitamiinin puutosta. Lääkäri käski tietysti syömään D-vitamiinitabletteja, mutta kun lääkkeiden napostelu ei oikein innostanut, niin rupesin tutkimaan, mistä ruoka-aineista voisin saada D-vitamiinia - aurinkoakaan kun ei hirveästi ole ollut tarjolla. Mikäpä muu ilmestyikään etsinnän tuloksena silmieni eteen kuin vanha kunnon kananmuna!

D-vitamiinia on luonnostaan vain harvoissa ruoka-aineissa. Kananmunan lisäksi sitä on rasvaisissa kaloissa, kalaöljyssä ja joissakin metsäsienissä; maidossa on lisättyä D-vitamiinia. Lisäksi kananmunassa on paljon muitakin ravintoaineita: keltuainen sisältää rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja ja valkuainen taas vesiliukoista B-vitamiinia. Lisäksi kananmunasta saa paljon hyvälaatuista proteiinia ja eri kivennäisaineita. Eikä kananmuna näyttäisi olevan kolesterolin kannaltakaan mitenkään paha, vaan terve ihminen voi hyvin syödä munan päivässä. Kananmuna on siis paitsi hyvää, myös terveellistä!

Korjaus aiempaan (5.5.2009). Juhana Harjun Aamiainen ruohikolla -blogin Miten syödä terveellisesti ja halvalla -postauksen kommenttilaatikossa käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että kananmuna ei ole D-vitamiinin lähteenä kovinkaan kummoinen. Varsinkin talvella D-vitamiinin saanti on hyvä turvata D-vitamiinivalmisteilla.

Finfood kananmunatiedotus
Tohtori.fi: D-vitamiini
Harvard University: An Egg A Day Is OK

Kananmunakormaa ja chapati.

KANANMUNAKORMA


TARVITAAN:

2 rkl öljyä
pala kanelitankoa tai kassiaa
1 laakerinlehti
3 neilikkaa
2 vihreää kardemummaa
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 2 valkosipulinkynttä ja 2 cm:n pala inkivääriä raastettuna)
3 vihreää chiliä pilkottuna (tai maun mukaan)
1 iso tomaatti kuutioituna
1/2 - 1 tl chilijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl korianterijauhetta
1-2 tl suolaa
2 rkl tuoretta tai kuivattua kookosta hienoksi raastettuna
2 rkl jogurttia
vettä
4 kananmunaa

TEE NÄIN

1. Keitä munat koviksi (10 min.) ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori munat ja tee munien molempiin päihin noin muutaman sentin syvyiset ristikkäiset viillot (jotta kastiketta pääsisi kananmunan sisäänkin). Laita kananmunat sivuun odottelemaan.

2. Kuumenna öljy syvässä pannussa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kaneli/kassia, laakerinlehti, neilikat ja kardemummat ja paistele näitä sekoittaen, kunnes mausteet alkavat tuoksua ja "pullistua" (10 - 20 sekuntia). Lisää sipuli ja paista keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes sipuli on kullanruskeaa (10-15 minuuttia). Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja vihreät chilit ja paista vielä muutama minuutti.

3. Lisää pannulle nyt tomaatti, chilijauhe, kurkuma, korianterijauhe ja suola. Paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes tomaatit hajoavat (n. 10 minuuttia). Lisää nyt kookos, jogurtti ja sen verran vettä, että saat aikaiseksi paksun kastikkeen. Sekoita hyvin ja lisää pannulle myös kananmunat. Hauduttele kannen alla viitisen minuuttia.

Tarjoa chapatien, poorien tai riisin kanssa.

Englanniksi Egg Korma
Teluguksi Kodi Gudu Korma

2 kommenttia:

  1. Ruoasta ei valitettavasti voi saada tarpeeksi D-vitamiinia, ellet syö rasvaista kalaa tai metsäsieniä käytännössä joka päivä. Esim. vartti kesäauringossa tuottaa D-vitamiinia noin 100 mcg (Suomessa noin toukokuusta syyskuuhun - talvella määrä on nolla) ja talvellakin D-vitamiinin tarve on 50-100 mcg päivässä (joillain jopa enemmän) - ei siis mitään naurettavaa 10 tai 20 mcg, kuten Suomessa kuvitellaan. Kananmunien syöminen D-vitamiinin saamiseksi on siis valitettavasti ihan yhtä tyhjän kanssa.

    Suosittelen lämpimästi hankkimaan D-vitamiinikapseleita (D3-vitamiinia öljykapseleissa!) D-vitamiinin puutos jotakuinkin tuplaa syöpäriskin ja lisää voimakkaasti myös riskiä sairastua mm. MS-tautiin ja muihin autoimmuunisairauksiin, kummankin tyypin diabetekseen, osteoporoosiin, sydän- ja verisuonitauteihin, masennukseen, influenssaan ja flunssaan. Terveydellään ei kannata leikkiä, vaikka pillerit kuinka inhottaisivat!

    VastaaPoista
  2. Maija, minulle selvisikin jo jokin aika sitten Juhana Harjun Aamiainen ruohikolla - blogissa käydystä keskustelusta (en nyt valitettavasti löytänyt suoraa linkkiä tuohon keskusteluun tähän hätään), että kananmunien syöminen on tosiaankin ihan yhtä tyhjän kanssa tuon D-vitamiinin saannin kannalta. Minun piti korjata tämä tieto blogiinikin, mutta olen autuaasti unohtanut sen. Kiitos muistutuksesta - yritän korjata asian mahdollisimman pian.

    D-vitamiinikapseleita on kyllä ostettu, kun vaan vielä muistaisi ottaa ne! :-D Tosin täällä Intiassa niitä tuskin tarvitsee...

    VastaaPoista