14. heinäkuuta 2008

Paistettua kaalia ja porkkanaa & Sipulirasam

Sipulirasamia, paistettua kaalia ja porkkanaa sekä jasmiiniriisiä.

Tulimme tänään lomalta, eikä meillä pikavilkaisulla ollut oikein mitään aineksia ruokaan. Kauppaankaan en jaksanut enkä viitsinyt lähteä. Tarkemmin kuitenkin kaappeja katseltuani huomasin, että kappas vaan, itse asiassa niistä nolla-aineksista saisikin aika riittoisan päivällisen: kaalista ja porkkanoista saisi hyvän kuivan kasvisruoan ja sipulista (joka tosin sattui olemaan punasipuli!) saisi nopean sipulirasam-keiton kasvisruoan kyytipojaksi. Ei muuta kuin hihat heilumaan!

PAISTETTUA KAALIA JA PORKKANAA

AINEKSET

2 rkl öljyä
1 - 1 1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl chana dalia
2 tl urad dalia
2 punaista tai vihreää chiliä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
1/2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
3 porkkanaa pienehköinä kuutioina
1 pieni (varhais)valkokaali ohuina suikaleina
1/2 - 1 tl korianterijauhetta

VALMISTUS

1. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa tai wokissa ja lisää sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla, pienennä lämpöä ja lisää chana dal, urad dal, chilit ja currylehdet. Paista ahkerasti sekoitellen, kunnes linssit ovat kullankeltaisia. Freesaa seuraavaksi valkosipuli ja sipuli.

2. Sekoita joukkoon kurkuma, suola ja porkkanat ja paista keskilämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoittaen, kunnes porkkanat ovat melko pehmeitä. Lisää tarvittaessa 1-2 rkl vettä.

3. Lisää nyt kaali ja korianterijauhe, sekoita hyvin ja paista, kunnes kaali on pehmeää.

Muunnelma: Samaan ruokaan saa vaihtelua, kun vaihtaa porkkanan perunoihin tai kananmunaan. Jos käytät kananmunaa, lisää se vasta kaalin jälkeen.

Englanniksi Cabbage and Carrot Fry
Teluguksi Cabbage and Carrot Vepudu


SIPULIRASAM

Tämän ruoan telugunkielinen nimi 'pachi pulusu' tarkoittaa raakaa rasam-keittoa, eikä tässä kypsennetäkään mitään muuta kuin öljy-mausteseos popu/tadka aivan lopuksi. Tämä on mahdottoman nopea ja yksinkertainen ruoka - ei tarvitse tehdä muuta kuin vähän liottaa tamarindia, pilkkoa yksi sipuli ja tehdä pieni popu/tadka. Käytän tässä rasamissa tavallisesti keltasipulia tai shalotteja, mutta nyt kun ei kotona ollut muuta kuin se punasipuli (keltasipuli meni tuohon toiseen ruokaan), täytyi tulla toimeen sillä. Eikä maussa ollutkaan mitään vikaa, vaikka keitosta tulikin aika villin värinen, melkein kuin siinä olisi punajuurta!

AINEKSET

pienen limetin kokoinen köntsä tamarindia
5-6 dl vettä
1/2 - 1 tl suolaa (maun mukaan)
1 sipuli melko karkeasti pilkottuna (saa olla sattumia)

Popu/tadka:
1/2 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
muutama punainen chili
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1/2 tl korianterijauhetta
pieni hyppysellinen jauhettua sarviapilaa (voi jättää poiskin)

VALMISTUS

1. Kiehauta kattilassa vesi, tamarindi ja suola. Anna kiehua hiljakseen 15 minuuttia. Siivilöi tamarindiliemi kulhoon ja painele siivilässä olevaa tamarindimassaa lusikalla, jotta saisit puristettua tamarindista kaikki mehut irti. Säästä kulhoon siivilöity mehu ja heitä siivilään jääneet roippeet menemään. Jos liemi näyttää kovin paksulta, lisää vähän vettä (liemi saisi olla sellaista tuoremehun paksuista, mutta eipä tuo ole kuolemaksi, vaikka olisi ohuempaa tai paksumpaakin). Lisää (raa'at) pilkotut sipulit tamarindiliemeen ja sekoita.

2. Kuumenna öljy popua/tadkaa varten pienessä kattilassa ja lisää sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla ja lisää sitten chilit ja currylehdet. Paista chilejä ja currylehtiä hetki koko ajan sekoitellen ja lisää sitten korianterijauhe ja sarviapilajauhe. Paista muutama sekunti koko ajan sekoittaen ja kaada tämä popu/tadka tamarindiliemen päälle ja sekoita hyvin. Maista, että suolan määrä on suuhusi sopiva.

Tarjoa riisin ja jonkin kuivan kasvisruoan kanssa.

Huomaa, että vaikka rasam onkin keitto, sitä ei ole tarkoitus syödä lusikalla kulhosta, kuten meillä syödään keittoa. Laita sen sijaan lautaselle riisiä ja lusikoi rasamia siihen päälle, niin kuin rasam olisi jotain kastiketta. Syö riisi ja rasam haarukalla, lusikalla tai sormin - mikä vain tuntuu parhaimmalta! (Tai jos kukaan ei ole näkemässä, ryystä loput rasamit suoraan lautaselta, kuten eräs tuntemani henkilö joskus tekee...)

Sipulirasam punasipulista.

Englanniksi Raw Rasam
Teluguksi Pachi Pulusu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti