31. heinäkuuta 2008

Mausteiset intialaiset tiikeriravut

Tämä ruoka on yksi anoppini bravuurinumeroista. Tuttu kalanviljelijä tuo aina silloin tällöin hänelle tuoreita tiikerikatkarapuja (viljelmiä kuvassa), ja silloin on tiedossa herkkua! Meillä ei ole täällä tuttua kalanviljelijää eikä pahemmin tuoreita tiikerirapujakaan (ainakaan kohtuuhintaisia), mutta onneksi pakastetuillakin tulee lähes yhtä hyvää!

AINEKSET

400 g kuorittuja raakoja tiikerikatkarapuja (jättikatkarapuja)
1 - 2 rkl jogurttia
1 tl suolaa

2 rkl öljyä
muutama currylehti
2 laakerinlehteä
2 neilikkaa
noin 10 cashewpähkinää halkaistuna pitkittäin kahtia
2 sipulia hienonnettuna
3 - 4 vihreää chiliä hienonnettuna (tai maun mukaan)
2 tomaattia kuutioina

2 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 3-4 valkosipulinkynttä ja 3-4 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna)
hyppysellinen jauhettua kanelia
2 neilikkaa jauhettuna
2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
2 - 3 tl korianterijauhetta

2 - 3 rkl raastettua kookosta
vajaa puolikkaan sitruunan mehu
tuoretta korianteria koristeluun

TEE NÄIN

1. Jos käytät kokonaisia tiikerirapuja, kuori ne ja poista suoli. Pese katkaravut hyvin. Jos käytät pakastettuja tiikerirapuja, laita katkaravut kulhoon, jossa on reilusti kylmää vettä ja liota niitä kulhossa noin 20 - 30 minuuttia, kunnes ne ovat täysin sulaneita. Kaada sitten vesi pois ja kuivaa katkaravut huolellisesti talouspaperilla.



2. Laita katkaravut kulhoon. Lisää jugurtti ja suola ja sekoita hyvin. Anna katkarapujen marinoitua puoli tuntia ja huuhtele sitten jugurtti pois. Leikkaa katkaravut kolmeen tai neljään osaan ja siirrä sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna öljy isossa pannussa. Lisää currylehdet, laakerinlehdet, neilikat ja cashewpähkinät ja paista niitä ahkerasti sekoitellen, kunnes mausteet alkavat tuoksua ja cashewpähkinät ovat kevyesti ruskistuneet.

4. Lisää pannulle sipulit ja paista niitä keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat ruskistuneet (n. 15 - 20 minuuttia). Sekoita joukkoon chilit ja tomaatit ja jatka paistamista, kunnes tomaatit hajoavat. Älä laita kantta päälle - ruoan on tarkoitus olla kuiva.

5. Lisää inkivääri-valkosipulitahna sekä jauhettu kaneli ja jauhetut neilikat. Kypsennä 2 - 3 minuuttia ja lisää suola, kurkuma, chilijauhe, korianterijauhe ja katkaravut. Sekoita hyvin. Jatka paistamista kymmenisen minuuttia, tai kunnes katkaravut ovat kypsiä.

6. Lisää vielä kookos ja paista muutama minuutti. Mausta lopuksi sitruunamehulla ja koristele tuoreella korianterilla.



HUOMIOITA
  • Isoilla tiikerikatkaravuilla tulee tietysti parasta, mutta kyllä pienemmätkin katkaravut kelpaavat ihan hyvin.
  • Jos käytät kypsiä katkarapuja (niitä vaaleanpunaisia), lisää ne vasta aivan lopuksi, koska ne tarvitsevat vain kuumennuksen, eivät enää kypsennystä. Niitä ei tietenkään tarvitse liotella jogurtissa, kunhan vain sulattaa ja valuttaa ne ennen käyttöä.
  • Neilikoiden jauhaminen onnistuu parhaiten morttelissa - mitään koneita ei kannata kaivaa kaapista noin pientä määrä varten, ellei sitten jauha inkivääriä ja valkosipulia samaan aikaan...
  • Jogurttia tässä käytetään sen takia, että se hieman neutralisoi katkarapujen kalamaista hajua, josta monet (intialaiset) eivät pidä. Samalla tavoin makua neutralisoivat muutkin happamat aineet, kuten sitruuna ja etikka.
  • Samalla ohjeella voi myös tehdä currya, eli kastikkeisempaa ruokaa. Noudata siinä tapauksessa muuten aivan samaa ohjetta, mutta lisää vettä sen jälkeen, kun olet lisännyt katkaravut ja paistanut niitä hetken. Vettä saisi olla sen verran, että kastike on sellaista löysän puuron omaista.
Englanniksi Prawn Fry
Teluguksi Royyala Vepudu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti