18. heinäkuuta 2008

Kolmen linssin muhennos

Näin tämän reseptin BBC Foodilla ohjelmassa Delhi Belly, jota isännöi Sanjeev Bhaskar. Reza Mahammad laittoi kyseisessä ohjelmassa tätä erittäin täyttävää linssiruokaa, johon tulee kolmea eri lajia linssejä. Olipa vielä keksinyt tälle ruoalle niinkin hauskan nimen kuin "LSD" (joka tulee - mikä pettymys - sanoista Life saving dal).

Olen seurannut aika tarkkaan alkuperäistä ohjetta muilta osin, mutta olen vähentänyt linssien määrää. Tälläkin määrällä linssejä tulee aika paljon syötävää, ehkä sellainen viiden tai kuuden hengen annos. Mausteille Reza ei antanut mitään määriä, joten olen vetäissyt ne hatusta.

Takana vasemmalla chana daleja, oikealla toor daleja ja edessä moong daleja.

TARVITAAN


1/2 dl chana dalia
1 dl toor dalia
1 dl moong dalia
6 dl vettä (lisää tarvittaessa)
1 - 2 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1 rkl tamarindia

Popu/tadka:
2 rkl öljyä
1 1/2 tl sinapinsiemeniä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 - 2 punaista chiliä
1 tl kuminansiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1/3 tl asafoetidaa

tuoretta korianteria koristeluun

VALMISTUS

1. Puhdista ja huuhtele linssit. Liota chana daleja ja toor daleja pari tuntia.

2. Laita tamarindi kuppiin tai kulhoon ja kaada päälle noin desin verran kuumaa vettä. Liota tamarindia 15 - 30 minuuttia ja painele välillä hedelmälihaa lusikalla, jotta hedelmä liukenisi paremmin veteen. Laita sitten toisen kulhon päälle siivilä ja kaada tamarindivesi siivilän päälle. Painele vielä lusikalla siivilässä olevaa tamarindia, jotta saisit siitä mahdollisimman paljon mehua irti. Laita siivilöity tamarindimehu sivuun odottelemaan ja heitä hedelmänroippeet siivilästä menemään.

3. Kuumenna kattilassa 6 dl vettä kiehuvaksi ja lisää suola ja kurkuma. Pienennä lämpöä ja lisää kaikki linssit. Keittele hiljakseen kannen alla puolisen tuntia tai kunnes kaikki linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat sellaisen koostumuksen, jollaisen haluat (itse pidän melko ohuista dal-ruoista, varsinkin silloin, kun syön dalia riisin kera). Ota kattila pois liedeltä.

4. Tee popu/tadka: Kuumenna öljy pienessä pannussa ja lisää sinapinsiemenet. Anna niiden paukkua kannen alla, ja lisää sitten muut aineet - paitsi asafoetida - yllä mainitussa järjestyksessä. Paista hetki koko ajan sekoitellen, kunnes valkosipuli on saanut kevyen rusketuksen. Lisää sitten asafoetida ja paista muutama sekunti. Kaada popu/tadka linssien päälle ja sekoita hyvin. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

Voit tarjota tätä dalia sekä riisin että erilaisten leipien (chapati, naan, paratha) kanssa. Jos tarjoat sitä riisin kanssa, lisää hieman enemmän vettä, jotta dalista tulee kastikemaisempaa. Jos taas tarjoat sitä leipien kanssa, dalin koostumus saa olla sakeampi, jotta sitä on helpompi kauhoa leivällä.

Tiesitkö muuten, että Delhi belly tarkoittaa turistiripulia, joka saattaa iskeä Intiassa matkustavaan turistipoloon.

2 kommenttia:

  1. Hei! ohjeessa ei kerrota missä vaiheessa tamarindi lisätään mukaan? se jää vain sivuun odottelemaan. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahus vieköön, oikeassa olet! Pahoitteluni asiasta! Lisää tamarindi keitettyjen linssien joukkoon, siis ennen kuin lisäät popun/tadkan.

      Poista