5. marraskuuta 2008

Rosmariininen kesäkurpitsakeitto

Rosmariini on sinnitellyt parvekkeellamme hengissä, vaikka en ole kastellut sitä yli kahteen kuukauteen ja vaikka yöllä on ollut jo pakkastakin. Jotakin käyttöä rosmariinille piti siis keksiä, kun en kerran sitä hengiltäkään saa.

Tämä rosmariinilla maustettu keitto on aivan törkeän helppo, terveellinen, halpa ja hyvä, eikä siinä ole edes paljon pilkkomistakaan. Voiko siis enää muuta vaatia! Keitto sopii alkuruokakeitoksi, mutta isompina annoksina myös pääruoaksi. Riisi tuo keittoon mukavasti ruokaisuutta.


AINEKSET
3 - 4 hengelle

1 sipuli hienonnettuna
2 vs-kynttä hienonnettuna
1 dl tavallista pitkäjyväistä riisiä
2 pienehköä rosmariinin oksaa
1 ½ l kana- tai kasvislientä
½ isosta kesäkurpitsasta karkeaksi raastettuna
sitruunamehua maun mukaan
suolaa
pippuria

1. Laita sipuli, valkosipuli, riisi, rosmariini sekä liemi kattilaan ja kiehauta. Keittele hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia. Riisi saa mennä mössöksi - sen tarkoitus on hieman saostaa keittoa. (Rosmariinin neulaset irtoavat tuossa ajassa, joten jos ei tykkää irtoneulasista keitossa, kannattaa poistaa oksat jossakin vaiheessa. Neulaset tietysti pehmenevät täysin hautuessaan.)

2. Poista rosmariinin rangat, lisää kesäkurpitsa ja mausteet. Keittele vielä muutama minuutti, kunnes kesäkurpitsa on pehmeää.

Tarjoa jogurttisilmän kanssa.

Silvana Franco: The Hi-Lo Club

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo rosmariini kesäkurpitsa yhdistelmä. Rosmariini on todella kestävä kasvi:ennenkuin muutin tänne Tel Avivin lähelle, asuin pikkukaupungissa pohjoisessa ja koko kaupunki oli täynnä rosmariinipuskia, samoin laventelipuskia.Kuljin usein pikkusakset laukussa, oli niin kätevä mennä hakemaan kun tarvitsi jompaakumpaa. Ja vaikka yöt oli siellä aika viileitä, ei niille mitään tapahtunut. Täytyy joskus kokeilla tuota sun keittoasi.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kyllä aivan älyttömän hienolta, että voi vain kulkea sakset laukussa, ja leikellä villiä rosmariinia silloin kun huvittaa! Täällä Suomessa yrtit ovat niin kalliitakin ja niitä on vaikea kasvattaa itse (ainakin mulle se on vaikeaa, mutta en olekaan mikään viherpeukalo :-)). Mutta tuo rosmariini on kyllä harvinaisen sitkeä sissi!

    Rosmariini on aika vahvan makuinen yrtti, mutta tässä keitossa se ei hirveästi maistu. Joten keittoa kannattaa kyllä kokeilla, vaikka ei hirveä rosmariinifani olisikaan.

    VastaaPoista