12. marraskuuta 2008

Jogurttia joka lähtöön

Huomasin tässä eräänä päivänä, että kehotan aina syömään jogurttikastikkeita postaamieni ruokien kanssa mutta että en ole juurikaan postannut itse jogurttikastikkeiden ohjeita. Ihme touhua... :-D Täytyy nyt paikata tätä vahinkoa isolla kädellä ja postata kolme ohjetta kerralla. Tässä tulevat siis ohjeet kurkkuraitalle, linssipachadille ja kesäkurpitsapachadille.

Ensin muutama sana noista raita- ja pachadi-nimityksistä, koska ne ovat ehkä hiukan sekavia termejä. Sekä raita että pachadi tarkoittavat jogurttikastiketta, mutta raita-nimitystä käytetään Pohjois-Intiassa ja pachadia etelässä. Molemmat voivat koostua ihan samoista aineksista, eli sama kastike voi olla nimeltään esimerkiksi kurkkuraita tai kurkkupachadi, riippuen siitä, missä päin Intiaa ollaan.

Raitassa ja pachadissa kuitenkin on erojakin. Pachadin valmistus on monasti hieman työläämpää, sillä pachadissa käytetään usein kypsennettyjä kasviksia, ja pachadi myös tavallisesti viimeistellään populla/tadkalla, mitä pohjoisen raitassa ei juurikaan harrasteta. Tämän lisäksi pachadi-nimikkeen alla kulkee sellaisiakin kastikkeen tapaisia lisukkeita, joihin ei tule jogurttia ollenkaan, vaan esimerkiksi pelkästään jauhettuja yrttejä tai kypsennettyjä kasviksia. Näistä käytetään usein myös nimeä chutney. Siksi olenkin erotellut jogurttipohjaiset kastikkeet - olivat ne sitten raitoja tai pachadeita - omaksi osastokseen tuonne tunnisteisiin ja muut sitten erikseen.

Kaikki nämä kolme jogurttikastiketta sopivat erinomaisesti kaikkien riisiruokien - pelkän keitetyn riisin, maustettujen riisien, pilaun, biryanin jne. - sekä kuivien kasvis-, kana-, kala- ja liharuokien kanssa syötäviksi.

Ensimmäinen jogurttikastike on varmasti se kaikkein tutuin kastike, eli kurkkuraita. (Tuo kuva on vähän hämärä - niin kuin on kokkikin :-D) Kurkkuraitasta on olemassa varmasti yhtä monta versiota kuin on kokkiakin, eikä siitä taida mitään yhtä ja ainoaa oikeata reseptiä ollakaan. Kurkkuraitaohjetta voikin soveltaa oman mieltymyksensä mukaan - kasvikset voi pilkkoa tai raastaa, mukaan voi laittaa tomaattia tai porkkanaa, tuoretta minttua tai korianteria, mausteena voi olla jeeraa, mustapippuria tai chilijauhetta... kunhan kurkkuraitassa on mukana myös perusaineet, eli kurkku ja jogurtti! Itse tykkään lisätä kurkkuraitaan raakaa sipulia ja vastapaahdettua jeeraa, joka on piste i:n päällä. Määriä en osaa tarkalleen sanoa, koska tykkään välillä tehdä jogurttisempaa raitaa, jossa on vähemmän sattumia, ja välillä taas vähän paksumpaa tavaraa. Riippuu vähän siitä, minkä kanssa raitaa on tarkoitus syödä.

KURKKURAITA (sellaisena kuin minä siitä tykkään)

jogurttia
kurkkua pieninä kuutioina
sipulia (mieluiten puna- tai salotti-) hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna (chilifanikin olen...)
suolaa
(tuoretta minttua, jos on, mutta aika harvoin on)

pinnalle: jeeran siemeniä

1. Paahda kuminansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua voimakkaasti. Jauha ne morttelissa. Vatkaa jogurtti ja sekoita jogurtin joukkoon muut aineet. Mausta.

Hindiksi Kheera ka Raita

Toinen jogurttikastike on linssipachadi, johon tulee paahdettuja ja jauhettuja linssejä. Linsseillä saa vähän lisämakua ja -ravintoa jogurttiin. Maistelin tätä pachadia kerran oikein antaumuksella, koska maku toi mieleen jonkun tutun maun vuosien takaa, mutta en millään saanut päähäni, minkä. Kunnes sitten keksin sen - sehän on talkkuna ja piimä! Pitäisikin ruveta muisteloimaan ja käydä ostamassa talkkunaa... Talkkuna oli kyllä hyvää!

LINSSIPACHADI URAD DALEISTA

2 dl jogurttia
2 tl urad dalia
suolaa

Popu/tadka:
pieni tilkka öljyä
½ - 1 tl sinapinsiemeniä
1 punainen kuivattu chili paloiteltuna tai 1 tuore vihreä viipaloituna
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
1/8 tl hajupihkaa(asafoetidaa, voi jättää poiskin)

1. Vatkaa jogurtti sileäksi. Paahda urad daleja kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet mukavasti väriä. Jauha urad dalit tehosekoittimessa tai muussa vastaavassa masiinassa hienoksi jauheeksi. (Tätä jauhetta voi tehdä kerralla isomman määrän ja käyttää aina tarvittaessa.) Sekoita jauhe jogurtin joukkoon (osan voit säästää koristeluun) ja mausta suolalla.

2. Kuumenna öljy pienellä pannulla ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää muut popun aineet ja paistele hetken verran koko ajan sekoitellen. Sekoita popu jogurtin joukkoon.

Tamiliksi Dangar Pachadi


Kolmas jogurttikastike valmistettaisiin Intiassa pullokurpitsasta tai muista samansukuisista kasviksista, mutta kotoinen kesäkurpitsamme sopii tähän pachadiin oikein loistavasti. Tämä pachadi on jo vähän ruokaisampi.

KESÄKURPITSAPACHADI

hieman öljyä
pätkä kesäkurpitsaa hyvin pieninä kuutioina
jogurttia vatkattuna
suolaa

Popu/tadka:
tilkka öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 vihreä chili suikaloituna tai 1 punainen kuivattu chili paloiteltuna
muutama currylehti (voi jättää poiskin)

1. Kuumenna öljy pannussa ja paista kesäkurpitsakuutiota muutama minuutti, kunnes ne ovat melko pehmeitä. Anna jäähtyä hetki ja sekoita jogurttiin. Mausta suolalla.

2. Kuumenna pannulla taas vähän öljyä ja anna sinapinsiementen paukkua kannen alla. Lisää muut popun aineet ja paista hetki sekoitellen. Sekoita popu kesäkurpitsa-jogurttiseoksen joukkoon.

Teluguksi Sorakaya/Beerakaya/Potlakaya Perugu Pachadi

4 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvistä ohjeista, Hippu:) Ja tuo keskimmäinen kuva on ihastuttava,minkälaisella kameralla muuten otat sun kuvat?

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian :-) Heh, mulla on sellainen Olympuksen peruskamera, joka on ollut lomakuvien näppäilykäytössä jo kohta vissiin viisi vuotta. No, tuossa tänä keväänä rupesin sitten jostakin syystä lueskelemaan niitä kameran käyttöohjeita ja huomasin, että kappas, täällähän on tällainen lähikuvatoimintokin! Sen käyttöä olen nyt sitten yrittänyt tässä viime kuukaudet harjootella :-D :-D

    VastaaPoista
  3. hyvin olet näköjään oppinut, koska kuvasi ovat tosi taitavia:)Mä olen harkinnut kameran vaihtoa,mun perus Sonylla ei ihan maailman parhaimpia kuvia saa....

    VastaaPoista
  4. Kiitos kehuista, vaikka ei noi meikäläisen kuvat kyllä aina ihan mitään nappisuorituksia ole... Mutta oikein monta kuvaa kun ottaa, niin ehkä niistä joku on vähän sinnepäin! :-) Oikeanlainen valo (luonnonvalon olen havainnut parhaaksi) olisi niin tärkeä hyvien kuvien saamiseksi, mutta sitä on aika rajallisesti tähän aikaan vuodesta tarjolla...
    Ja hyviä kuviahan sullakin on! Aina on ruokahalu herännyt :-)

    Mulla on muistaakseni aina ollut joku Olympuksen kamera, ja aina olen ollut tyytyväinen. En kyllä oo varma, onko se ihan paras kamera lähiotoksiin, mutta yleiskamerana se on ollut ihan kiitettävä.

    VastaaPoista