1. lokakuuta 2009

Polpette di patate (ja ylistystä suomalaisille ruokakaupoille)

Nämä peruna-juustokakkuset ovat yksi pikkuruokasuosikeistani, ja muistin nämä taas pitkästä aikaa, kun kaapissa oli fetajuuston jämä ja hyviä jauhoisia perunoita. Pihvit ovat helppotekoisia ja muunneltavissa olevia, ja ne menevät aterian osana, pikkuruokana tai vaikkapa eväsleivän välissä. Pihvien ainoa miinuspuoli on, että öljyä ei paistamisessa kauheasti voi säästellä, koska muuten pihvit jäävät ikävän näköisiksi (jauhoisiksi). Ei öljyä kuitenkaan niin kauheasti kulu, että sen takia kannattaisi jättää pihvit tekemättä! Pihvit ovat parhaimmillaan tietysti suoraan pannulta tulleina, mutta ihan yhtä hyvin ne voi tehdä etukäteen valmiiksi ja vain lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua.

Ohje on peräisin jostakin keittokirjasta.

PERUNA-FETAPIHVIT
15 - 20 pihviä

½ kg jauhoisia perunoita
115 g fetajuustoa
pari kevätsipulia hienonnettuna
3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 muna kevyesti sekoitettuna
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
jauhoja
öljyä paistamiseen

1. Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä ja kuori ne vielä hieman lämpiminä. Muussaa perunat karkeasti esim. haarukalla. Murustele perunan joukkoon fetajuusto ja lisää kevätsipuli, tilli, muna, sitruunamehu sekä suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin.

2. Laita lautaselle vehnäjauhoja pihvejä varten. Ota pihviseoksesta saksanpähkinän (tai haluamasi) kokoisia palloja ja painele ne paksuhkoiksi pihveiksi (kostuta käsiä tarvittaessa). Kasta pihvit molemmin puolin vehnäjauhoissa ja paista ne kuumahkolla pannulla molemmin puolin mukavan värisiksi.

Pihvien seuraksi sopii hyvin esimerkiksi joku jogurttipohjainen kastike.

*****************************

Intia on jäänyt taas vähäksi aikaa taakse, ja olen totutellut elämään täällä Suomen kamaralla (ihan kuin se olisi jotenkin vaikeaa!). Se täytyy kyllä sanoa, että vaikka Intiassa oli hyviäkin ruokakauppoja, oli todella mukava päästä ruokaostoksille suomalaisiin kauppoihin. Rupesin miettimään syitä sille, miksi suomalaiset ruokakaupat ovat minusta vertaansa vailla ja miksi ne tuntuvat niin ylellisiltä esimerkiksi Intian kauppojen jälkeen.

Tässä keksimiäni syitä, eli top 10:
  1. Laatu. Suomessa voi yleensä aina luottaa siihen, että myynnissä olevat tuotteet ovat hyvälaatuisia. Virttyneitä vihanneksia ja räjähtäneitä yrttinippuja ei pidetä näkyvillä siltä varalta, että joku sattuisi ne ostamaan.
  2. Valikoima. Pienissäkin kaupoissa on yleensä hyvät valikoimat, ja suuremmissa marketeissa valikoima on melkein käsittämättömän suuri, erityisesti kansainvälisten tuotteiden kohdalla. Suomalaiset ovat ruoan suhteen todella edistynyttä kansaa, ainakin mitä tulee etnisten ruokien tuntemukseen ja erikoisempien tuotteiden valikoimiin kaupoissa. En tiedä, johtuisiko tämä sitten siitä, että Suomessa ei ole niin vahvaa ja perinteikästä omaa ruokakulttuuriperinnettä kuin esimerkiksi Intiassa, vaan ihmiset ovat avoimempia maailmalta tuleville vaikutteille.
  3. Tila. Suomen kaupoissa on asiakkaillakin tilaa liikkua, kun henkilökuntaa on järjellinen määrä.
  4. Asiakasystävällisyys. Suomalaisissa kaupoissa tulee oikeasti tunne, että asiakas on tärkeä; asiakasta tervehditään ja usein hänelle jopa hymyillään.
  5. Palvelu. Palvelu on hienovaraista, ja myyjät oikeasti osaavat auttaa ja neuvoa, jos heiltä kysyy jotain.
  6. Merkinnät. Tuotteissa on tarkka selostus tuotteen sisältämistä aineista (mm. lisäaineista ja mahdollisista allergeeneista), ravintosisällöstä ja oikeasta säilytystavasta. Kaupassa hyllyn reunaan on merkitty tuotteiden litra- tai kilohinnat, mikä helpottaa hintavertailua. Myös tarjoukset on selvästi eroteltu normaalihintaisista tuotteista, ja yleensä näkyvillä on tarjoushinnan lisäksi myös tuotteen alkuperäinen hinta.
  7. Sujuvuus. Kaupan toiminta on järjestetty niin, että asiakas voi - niin halutessaan - tehdä ostoksensa mahdollisimman ripeästi. Kasvikset saa itse punnita ja vaakoja on yleensä riittävä määrä - ei tarvitse seistä yhden ainoan vaa'an edessä odottamassa, että joku punnitsisi kasvikset. Kassoja on suomalaisissa kaupoissa monta, ja avoinna olevissa kassoissa on valot, jotta asiakas näkee jo kaukaa, mikä kassa on auki ja mikä ei.
  8. Tuotteiden saatavuus. Vaikka selkeitä sesonkituotteita tietysti on, kaupoista saa melkein aina kaikkea lähes, ainakin jossakin muodossa (esim. pakastettuna). Tietenkään esimerkiksi ulkomailta tuodut tomaatit eivät vedä vertoja suomalaisille tomaateille, mutta ainakin jonkinlaisia tomaatteja on aina saatavilla.
  9. Järjestelmällisyys ja selkeys. Tuotteet on suomalaisissa kaupoissa sijoiteltu yleensä melko järkevästi, ja ne löytyvät käytävämerkintöjen ansiosta aika vaivattomasti. Järjestelmällisyys pätee myös muihin asiakkaisiin: jonottaminen esimerkiksi tarkoittaa sitä, että jokainen odottaa jonossa kiltisti omaa vuoroaan.
  10. Luotettavuus. Asiakas voi luottaa kauppiaaseensa, eikä kauppaan tarvitse mennä jo valmiiksi epäluuloisena. Kylmäketju on tästä hyvä esimerkki: asiakas voi yleensä ostaa tuotteen ja luottaa siihen, että tuotetta on käsitelty niin, että se säilyy kotonakin viimeiseen myyntipäivään asti.
Täytyykin tunnustaa, että käyn suomalaisissa ruokakaupoissa oikein mielelläni - vielä kun saisi jonkun kantamaan kauppakassit kotiin... :-)

6 kommenttia:

  1. Tosi hienon näköiset nuo perunapihvisi ja varmaankin tosi herkullisia myös.Olen joskus tehnyt samantapaisia,mutta uunissa.

    Voinkin uskoa,että on aika paljon eroa Intian ja Suomen ruokakauppojen välillä ,vaikka ihan hienolta näytti myös se marketti mistä otit hyviä kuvia..

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian - ja hyviä olivat.

    Ilmeisesti noissa kaupoissakin pätee se, että oma maa mansikka, ja miten se nyt menikään.. :-)

    VastaaPoista
  3. Voin taysin allekirjoittaa kaiken, mita kirjoitit suomalaisista ruokakaupoista. Mina suorastaan uneksin suomalaisista marketeista Intiassa ollessani! Ensimmaisena paivana Suomen-lomalla suunnataan heti markettiin ihmettelemaan...

    VastaaPoista
  4. Anna, kiva että komppaat! Joissakin kaupoissa Intiassa kaipaan varsinkin tuota tilaa: ärsyttää, kun kaupan henkilökuntaa parveilee käytävillä niin, että sekaan ei meinaa mahtua. Varsinkin meidän lähi-Ratnadeep on ihan kauhea kauppa tässä suhteessa!

    Ehkä intialaiset ovat niin tottuneita tuohon kaikkeen (esim. siihen, että kukaan ei malta jonottaa), että heitä se ei häiritse.

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa takaisin koto-Suomeen! Aivan ihanan näköisiä nämä sinun peruna-juustokakkusesi, resepti menee korvan taakse :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, Sanna! :-) Ja ihan mukava olla taas vaihteeksi kotona Suomessa.

    VastaaPoista