4. lokakuuta 2009

Melkein-musta pippuribroileri

Tämän ruoan perään mies on haikaillut koko yhdessäolomme ajan. Kyseessä on yksi hänen äitinsä bravuureista; kuiva broileriruoka, joka on väriltään lähes mustaa. Mistä väri tulee ruokaan, sitä mies ei kuitenkaan tiennyt.

Viime Nelloren-vierailulla paljastui, että ruoan värin salaisuutena ovat mausteet, jotka paistetaan (lähes käräytetään) pannulla ja jauhetaan. Mausteseokseen tulee mm. tähtianista, johon harvemmin eteläintialaisessa keittiössä törmää. Itse rakastan tähtianista, joten sen uusi käyttömahdollisuus ilahdutti kovasti.

Anoppi käytti lihan kypsentämiseen painekattilaa, mutta koska en tykkää painekattilasta, joka minulla on täällä Suomessa (se on liian iso), päätin kokeilla hieman toisenlaista valmistustapaa. Sekoitin inkivääri-valkosipulitahnan, kurkuman ja chilijauheen keskenään ja annoin broilerin maustua seoksessa muutaman tunnin ajan (anoppi kypsensi kanat edellä mainittujen mausteiden ja suolan kanssa suoraan painekattilassa). Sitten kypsensin broilerin ihan normaaliin tapaan pannulla. Lopputulos oli yhtä hyvä, vaikka ruoka ei ollutkaan väriltään ihan yhtä mustaa kuin Nelloressa.

Pippuribroileri sopii moneen tilanteeseen: ruokalajiksi, joka tarjotaan aterialla riisin tai leipien kanssa tai - kastikkeettomuutensa ansiosta - myös naposteluruoaksi esim. oluen kylkeen. Samaan tyyliin voisi kuulemma valmistaa myös lammasta, mutta silloin lihat täytyisi varmaankin esikeittää painekattilassa.

Mausteseoksen ainekset: kanelitankoa, korianterinsiemeniä, mustapippuria, neilikoita, laakerinlehti, keskellä tähtianista.

NELLOREN PIPPURIBROILERI

noin neljälle

½ kg broileria suupalan kokoisina paloina (saa olla luutonta tai luullista)

Marinadi
1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai noin parin sentin pätkä inkivääriä ja 3 isoa vs-kynttä raastettuna)
½ tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta

Mausteseos
½ tl gheetä tai hieman öljyä paistamiseen
n. neljäsosa kanelitangosta
1 laakerinlehti
4 kokonaista neilikkaa
2 "sakaraa" tähtianiksesta
1 tl mustapippuria
2 rkl korianterinsiemeniä

Pannulle
2 rkl öljyä
1 neilikka
pieni pala kanelitankoa
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
suolaa
(vihreitä chilejä pitkittäin halkaistuna)
(currylehtiä)
(tuoretta korianteria)

VALMISTUS

1. Sekoita marinadin ainekset ja hiero marinadi broileripaloille. Laita broilerit maustumaan (esim. pussissa) muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

2. Kuumenna ghee tai öljy pannulla ja lisää kaikki muut mausteet paitsi korianterin siemenet. Paista mausteita melko kuumalla lämmöllä sekoitellen, kunnes mausteet alkavat tuoksua mukavasti (n. 30 - 60 sekuntia). Lisää korianterin siemenet ja jatka paistamista hyvin sekoitellen, kunnes korianteri on saanut melko hyvin väriä. Aikaa tähän kuluu ehkä minuutin, pari, riippuen hieman lieden lämpötilasta. Pannu saa lähes "savuta" - varo kuitenkin polttamasta mausteita. Anna mausteiden hieman jäähtyä ja jauha ne sitten tasaiseksi jauheeksi mausteiden jauhamiseen sopivalla koneella.

Valmis mausteseos.

3. Kuumenna öljy isohkolla, laakealla pannulla, ja lisää pannulle neilikka ja kanelitangon pätkä. Paista, kunnes mausteet alkavat tuoksua (noin 10 - 15 sekuntia). Lisää sipulit ja jatka paistamista, kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja hieman pehmenneitä. Lisää broileri ja paista silloin tällöin sekoittaen, kunnes broileri on juuri ja juuri kypsää. Lisää suola sekä mausteseos, sekoita hyvin ja jatka paistamista vielä ehkä vajaan viiden minuutin ajan.

4. Maista suolan ja pippurin määrä ja lisää näitä tarvittaessa. Jos haluat, voit lisätä lopuksi vielä vihreitä chilejä, currylehtiä ja korianteria.

Todellisuudessa ruoka oli mustempaa; kuvassa se näyttää lähinnä ruskealta (ja vähän pelottavaltakin).

8 kommenttia:

  1. Jännä resepti,ja kivoja mausteita siinä.Kaunis tuo kuva mausteista!
    Muuten,tuo mylly joka näkyy alimmassa kuvassa,voiko sillä myös jauhaa esim. papuja jauhoiksi ja jyviä? Sellaisia ei ikävä kyllä ole täällä;jauhan mausteeni ja siemenet pikku pikku Magic Bulletilla,jossa ne pitää tehdä monessa erässä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian! :-)

    Tuolla kuvassa näkyvällä koneella voi jauhaa ihan mitä vaan. Itse esim. jauhan sillä mm. linssit, ja varsinkin Intiassa käytettävät linssilajikkeet on tosi kovia, joten eiköhän nuo pavut ja jyvätkin tuolla jauhautuisi. Harmi vaan, kun olen tuonut koneeni joskus Intiasta, enkä tiedä, saako tuollaisia muualta kuin sieltä. Suomessa en ole vastaavaan törmännyt, mutta tosin en ole kauheasti etsinytkään. Täällä ei varmasti olisi kauheasti kysyntää tuommoisille. Intiassa jauhetaan kauheasti kaikkea, joten kone sopii tosi hyvin intialaiseen ruoanvalmistukseen.

    Tuo monessa erässä jauhaminen kuulostaa kyllä tosi työläältä... Harmi jos sieltäkään ei saa mitään isompaa, kunnollista myllyä!

    VastaaPoista
  3. Pohjoisintialaisessa ruuassa käytetään melko paljon tähtianista. Myös ihan riisissä mustan kardemumman kanssa.

    VastaaPoista
  4. Simran, kiitos tiedosta! Jotain tuommoista arvelinkin, että pohjoisessa sitä varmaan käytetään enemmän.

    Kuulostaapa ihanan aromaattiselta tuo riisi tähtianiksen ja kardemumman kanssa; täytyy kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Oli huikean hyvää! En ole mikään rutinoitunut intilaisen ruoan kokkailija, mutta kaikkia aineksia löytyi kaapista, paitsi riisiä :D ja tähtianista, jonka korvasin aniksen siemenillä ja tätä teen varmasti myös jatkossa. Tyttöystäväni piti myös kovasti!

    VastaaPoista
  6. Viliho, ihana kuulla! Kiitos kommentistasi. :-)

    VastaaPoista
  7. Tämä oli huippuhyvää, iso kiitos reseptistä! :) Keittiössä oli aika mieletön tuoksu koko illan.

    VastaaPoista
  8. Tosi kiva kuulla, Queer Knight! Mä olen tehnyt tätä samaa myös naudanlihalla (naudan palapaistilla) ja viimeksi myös karjalanpaistilihalla, ja molemmat versiot olivat myös tosi hyviä. :-)

    VastaaPoista