23. marraskuuta 2018

Kurpitsaraita ja sananen sinapinsiemenistä

Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään ruskeita tai mustia sinapinsiemeniä, mutta koska suomalaisista marketeista saa vain keltaisia sinapinsiemeniä, päätin tehdä pienen testin ja kokeilla, kuinka keltaiset siemenet toimisivat intialaisessa ruoanlaitossa.

Sinapinsiemeniä käytetään Intiassa erityisesti niiden voimakkaan, hieman kitkerän maun takia, mutta myös säilyvyyttä parantavana aineena pikkelsseissä (siementen antimikrobisen vaikutuksen vuoksi). Itä-Intiassa sinapinsiemenet usein jauhetaan, ja jauhetta käytetään muun muassa tunnetun bengalilaisen sinappikalan, Shorse Bata Maachin valmistukseen. Etelässä sinapinsiemeniä käytetään kokonaisena, ja siemenet lisätään kuumaan öljyyn ja niiden annetaan poksua, jotta siementen sisällä oleva maku vapautuisi öljyyn. Siemeniä voidaan käyttää joko ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa tai lopussa erillisenä mausteöljynä (tadka/popu). Tällainen lopussa lisätty mausteöljy tuo ihan uskomattoman paljon makua esimerkiksi linssiruokiin ja jogurttikastikkeisiin.
Kun vertasin keltaisia ja ruskeita sinapinsiemeniä keskenään, kävi ilmi, että keltaiset siemenet ovat huomattavasti suurempia kuin ruskeat.

Makrokuvauksen ongelma: kuvasta saattaa paljastua jälkeenpäin jotain ylimääräistä, jota ei huomannut kuvaushetkellä lainkaan. Tällä kertaa se oli punainen karva. 😀

Maistelin kumpiakin siemeniä ensin raakana, ja totesin, että keltaiset siemenet olivat maultaan hieman miedompia kuin ruskeat. Keltaiset olivat myös jotenkin sitkeämmän tuntuisia. 

Isommasta koostaan huolimatta keltaiset sinapinsiemenet käyttäytyivät kuumassa öljyssä aivan kuten ruskeatkin, eli ne alkoivat poksua. Keltaiset siemenet tosin poksuivat huomattavasti voimakkaammin kuin tummat, mikä johtui varmaankin niiden isommasta koosta. Kannattaa siis varata pannun vierelle kansi tai vaikkapa lautanen, jonka saa laittaa pannun päälle pahimman poksumisen ajaksi.

Keltaisten siementen väri muuttui poksumisen seurauksena, ja niistä tuli harmaanruskeita.


Nuo kullankeltaiset partikkelit ovat urad dal -linssejä; harmahtavat poksahtaneita sinapinsiemeniä.

Kypsyneiden keltaisten siementen maku oli hieman miedompi eikä ehkä niin "omaleimaisen intialainen" kuin mustien ja ruskeiden, mutta toisaalta siemenistä tuli rapeampia, mikä johtui varmaankin siementen isommasta koosta. 

Lopputulemana voisin siis sanoa, että jos ruskeita tai mustia sinapinsiemeniä ei ole saatavilla, niin keltaisetkin käyvät oikein hyvin, jos vain antaa niiden paukkua öljyssä (muuten siemenet jäävät vähän sitkeän tuntuisiksi, eikä niiden maku pääse esille). Vaikka niiden maku on miedompi, niistä tulee toisaalta rapeampia kuin tummista siemenistä, mikä on kiva asia varsin tuommoisessa maustekastikkeessa, joka tulee esim. jogurttikastikkeen päällä. (Ruoassa kypsennettynä rapeuden tuntu hukkuu muiden ainesten joukkoon.)

Lopuksi vielä ohje jogurttikastikkeelle, jossa sinapinsiemenet pääsevät oikeuksiinsa. Käytin tähän raitaan myskikurpitsaa, mutta varmasti muutkin kurpitsalajit sopisivat.


KURPITSARAITA

pieni pala myskikurpitsaa
n. 3 dl maustamatonta jogurttia
2-3 rkl tuoretta kookosta hienoksi jauhettuna tai raastettuna
1 pieni vihreä chili hienonnettuna
suolaa maun mukaan

Mausteöljy:
hieman öljyä
1/2 tl tummia sinapinsiemeniä
1/2 tl urad dal -linssejä

Tykkään itse käyttää jogurttikastikkeissa juoksevaa, rasvatonta jogurttia, koska se on niin näppärää, ja sopii minusta raitaan erinomaisesti.


1. Pilko kurpitsa pieniksi kuutioiksi ja kypsennä se pannulla öljytilkassa pehmeäksi.

2. Sekoita kulhossa jogurtti, kookos, chili, suola ja kurpitsapalat.

3. Laita pienelle pannulle tilkka öljyä ja kuumenna se varsin kuumaksi. (Voit testata öljyn kuumuutta lisäämällä öljyyn yhden sinapinsiemenen. Jos se poksahtaa melkein heti, öljy on tarpeeksi kuumaa.) Lisää sinapinsiemenet ja kun siemenet alkavat paukkua (eli melkein heti), lisää urad dalit. (Voit peittää pannun hetkeksi kannella tai lautasella, koska siemenet lentelevät poksuessaan ympäriinsä.) Paista muutama sekunti, ja kun urad dalit ovat alkavat olla kullanruskeita, kaada seos jogurtin joukkoon.

Kurpitsaraita sopii erinomaisesti lähes minkä tahansa intialaisen ruoan kumppaniksi.
2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä:) Mulla on kaapissa mustia sinapinsiemeniä, niistä tulee niin ihania paahtaessa, ja usein lisään salaattiinkin. Alkukesästä kävin eksäni kanssa eräässä juustolassa, jossa oli aivan ihanaa juustoa mustilla sinapinsiemenillä, jonka seurauksena ostin ison satsin sinapinsiemeniä.Olen myös idättänyt niitä, ja versoissa on kiva hento sinapinmaku:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael. :-) Juusto sinapinsiemenillä kuulostaa ihan älyttömän hyvältä! Ja salaattiinkin sinapinsiemenet sopivat tosiaan erinomaisesti. Minäkin olen joskus kasvattanut sinapinversoja, mutta olen tainnut laiskistua, kun en ole edes muistanut sinapinversojen olemassaoloa. ;-D

      Poista