21. lokakuuta 2009

Gordon-sedän kurpitsarisotto

Ilahduin kovasti, kun meidän lähimarkettiin oli ilmestynyt talvikurpitsaa (butternut squash). En ole aiemmin kyseistä vihannesta ostanut, koska en ole ikinä semmoista kaupoissa tavannut, mutta nyt oli ihan pakko ostaa yksi, kun se kerran oikein oli tyrkyllä. En muuten ole ikinä ostanut "tavallista" kurpitsaakaan, koska pieneen talouteen hirvittää ostaa mitään omaa päätäni suurempaa.

Hataran muistikuvan mukaan digiboksimme uumenissa oli yksi Gordon Ramsayn The F Wordin jakso, jossa Gordon teki houkuttelevan kuuloista kurpitsarisottoa. Muistelin (väärin), että Gordonin käyttämä kurpitsa olisi ollut talvikurpitsaa eikä sitä isoa kurpitsaa, mutta lopulta arvelin, että talvikurpitsakin sopisi risottoon oikein hyvin.

Gordonin The F Word alkaa näköjään tulla Suomessakin, Subilla marraskuun 1:sestä alkaen, nimellä Gordon Ramsay - pannu kuumana. Subilla näytetään sarjasta viimeisin eli neljäs tuotantokausi.

En ole ihan varma butternut squashin virallisesta suomenkielisestä nimestä, koska esimerkiksi Ravintolasanasto-kirjassa se on käännetty 'voipähkinäkurpitsaksi'. En kuitenkaan löytänyt googlettamalla yhtään sivua voipähkinäkurpitsa-haulla (ja Googlehan tietää kaiken!), joten ehkä talvikurpitsa sitten on butternut squashin virallinen suomenkielinen nimi?

Tämä risotto oli juuri niin mahtavaa kuin olin aavistellutkin, vaikka hieman terveellistinkin risottoa (jätin pois voin ja juuston) ja oioin ohjetta muutenkin (en lisännyt lopuksi salviaa enkä salviavoita). Nämä kaikki lisäämällä risotosta saisi varmasti luksusversion. Risoton ideana on se, että siihen tulee kurpitsaa kahdessa muodossa, sekä soseena että paahdettuna. Sose tekee risotosta samettisen pehmeän; paahdetut palaset taas tuovat ruokaan mukavasti rakennetta.

Ostamani talvikurpitsa (kuvassa) oli noin kilon painoinen, ja käytin tähän kahden hengen risottoon siitä puolet, koska halusin säästää toisen puolikkaan myöhempää käyttöä varten (tai sitten lahtaan sillä banaanikärpäsiä). Gordon ei kertonut kurpitsan, kuten ei muidenkaan ainesten, määriä, joten olen vetäissyt ne hatusta. Sosetta minulla oli noin 1 ½ dl, mutta sitä olisi mielestäni saanut olla enemmänkin, vaikka risotto oli tuollakin määrällä aivan ihanaa.

Kurpitsarisottoa siitä päätä suuremmasta kurpitsasta on tehty ainakin Sillä Sipuli -blogissa ja Mustapippurissa. Kalkkunalla ryyditetty versio löytyy Maku-lehdestä.

KURPITSARISOTTO TALVIKURPITSASTA
Gordon Ramsay: The F Word, kausi 1, jakso 2 (hieman mukailtu ohje)
näillä määrillä kahdelle isosti

Kurpitsasose
hieman öljyä
hieman voita
n. 250 g kurpitsaa paloiteltuna

Paahdetut kurpitsat
hieman öljyä
hieman voita
pari timjaminoksaa
n. 250 g kurpitsaa melko pieneksi kuutioituna

Risotto
hieman öljyä
2 pientä salottisipulia hienonnettuna
2 dl risottoriisiä
6 - 7 dl kuumaa (kana)lientä
parmesaania raastettuna
kourallinen rucolaa karkeasti pilkottuna
suolaa, mustapippuria
voita
parmesaanilastuja
(viimeistelyyn salvianlehtiä ja salviavoita)

VALMISTUS

Kurpitsasose

1. Kuumenna öljy ja sulata voi pannulla ja lisää kurpitsapalat. Jos haluat hienostella, tee kuten Gordon ja peitä pannu löyhästi foliolla niin, että höyry pääsee pannun reunoilta ulos. Jos peittää pannun kannella, kurpitsa vesittyy; foliolla peitettynä kurpitsan maku tiivistyy.

2. Kun kurpitsat ovat pehmeitä (ehkä noin 10 minuutin päästä), kaada kurpitsat ja pannulla olevat nesteet blenderiin ja soseuta. Laita sose sivuun odottamaan.

Paahdetut kurpitsat

1. Kuumenna öljy ja sulata voi pannulla ja lisää kurpitsakuutiot sekä timjaminoksat. Paistele kurpitsaa välillä sekoitellen, kunnes palat ovat saaneet hieman väriä ja ne ovat pehmeitä (noin 10 minuuttia). Siirrä ne sivuun odottamaan.

Risotto

1. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulit ja freesaa niitä hetki. Lisää riisi ja kääntele sitä pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää pieni osa liemestä, kääntele ja kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää taas osa liemestä. Toista tätä, kunnes riisi alkaa olla kypsää, mutta napakkaa.

2. Lisää joukkoon kurpitsasose, sekoita ja kuumenna. Lisää paahdetut kurpitsakuutiot, raastettu parmesaani, rucola ja mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele lopuksi mukaan voi. Viimeistele parmesaanilastuilla ja halutessasi myös salviasysteemeillä.

12 kommenttia:

  1. Kurpitsa on tosi hyvää vähän kaikessa ja butternut squash on mielestäni erityisen hyvä lajike. Sitä on tänä syksynä ollut tarjolla Suomessakin, mikä on aika ilahduttavaa.

    VastaaPoista
  2. En tunnekkaan tuota Gordon-sedän ohjelmaan,olen nähnyt vain ne missä se teloo ravintoloita....;-)
    Kiva kun noita buttersquash kurpitsoja on tullut nyt Suomeenkin.Täällä niitä saa ympäri vuoden ja käytän aika paljon,ja kuten Okriinakin tuolla mainitsi,se on erityisen hyvä lajike moneen muuhun kurpitsaan verrattuna. Leivonnassa toi on tosi kätevä aines. Ja risotossakin...

    VastaaPoista
  3. Okriina, kurpitsa taitaa tosiaankin olla monikäyttöinen; minulle se vain on vielä aika tuntematon, jos ei lukuun oteta kesäkurppaa ja aasialaisia kurpitsaversioita.

    Minustakin on tosi kiva, että tuota talvikurpitsaa saa ihan tavallisista kaupoista. Viime vuonnakin yritin sitä kovasti katsella (sitä olisi kuulemma saanut Stockalta), mutta en viitsinyt sen takia tehdä erillistä kauppareissua. Täytyy vaan käydä ahkerasti kurpitsaostoksilla, jotta sillä olisi menekkiä ja sitä olisi jatkossakin saatavilla. :-)

    Yaelian, heh, joo, Gordon-setä kerkeää vähän joka paikkaan. :-D Tuo F Word (tai ainakin ne ekat tuotantokaudet) on enempi sellaista vieraiden kanssa seurustelua, vaikka kyllä siinä tietysti jonkun verran ruokaakin laitetaan. Gordon on myös perehtynyt ohjelmassa mm. sikojen ja joulukalkkunan kasvattamiseen - yhdellä kaudella Gordon kasvatti kuutta kalkkunaa, jotka se oli nimennyt julkkiskokkien mukaan: joukossa oli ainakin Jamie, Nigella ja Gary. :-)

    On kyllä tosi kiva, että noita kurpitsoja saa Suomestakin! Tuntuu, että kohtahan täältä saa melkein mitä vaan! Ja niin tosiaan, kurpitsahan käy myös makeisiin juttuihin.

    Ihmettelin vain, kuuluuko talvikurpitsan aina olla sisältä sellainen kovahko (vähän niin kuin peruna), vai eikö tuo ostamani yksilö ollut vielä ihan kypsä...

    VastaaPoista
  4. Minä löysin googlaamalla latinan kielisen nimen Cucurbita moschata tai Cucurbita Liscia, jotka oli käännetty myskikurpitsaksi. Kun sitten etsii myskikupsitsalla, niin löytyy monen näköisiä erilaisi kurpitsoita :? Jossain palstalla sanottiinkin, että kun kurpitsalajeja on niin paljon, että nimetkin menevät sekaisin ja kaikille ei ehkä ole olemassa suomenkielistä nimeä.
    simran-en saa salasanaani läpi

    VastaaPoista
  5. Kurpitsat on yleensä kovia ennenkuin ne kypsytetään,joten ihan ok oli sun kurpitsasi.

    VastaaPoista
  6. Simran, varmaankin pitää paikkansa tuo, että nimet menevät sekaisin, kun lajikkeita on niin monta. Varsinkin, kun Suomessa tunnetaan kurpitsoja aika heikosti, joten ei meillä ole varmaan kauheasti ollut tarvetta niille nimityksillekään. Mutta totta puhuit: minäkin kokeilin tuota myskikurpitsalla googlettamista, ja sitäkin nimeä käytetään butternut squashista, mm. Maku-lehdessä. En muista, millä nimellä se kaupassa oli kulki - olisiko ollut vaan 'butternut-kurpitsa' tai jotain muuta vastaavaa.

    Yaelian, kiitos tiedosta! Kiva tietää, etten ollut heti ekalla kerralla onnistunut ostamaan jotakin alikypsää yksilöä. :-)

    VastaaPoista
  7. oi joi kun näyttää herkulliselta! (hyvää oli se meidänkin risotto kyllä:).)

    minäkään en ole kokeillut tuota mainitsemaasi talvikurpitsaa, joskus kyllä tarttis. meillä on nyt joku kurpitsa jääkaapissa (melko pieni, pyöreä, oranssihko - tiedätkö lajikkeen ;)) ja se löytyi Hakaniemen torilta. Meillä Nummelassa en ole kurmitsoihin vielä törmännyt.

    VastaaPoista
  8. Kiitos, Merituuli. Hyvältä kuulosti se teidänkin risotto. :-)

    Ihan kokeilemisen arvoinen juttu tuo talvikurpitsa kyllä. Täytyisi itsenkin kokata sitä useammin, jos sitä kerran ihan lähikaupastakin saa.

    En tunnista tuota mainisemaasi kurpitsaa - mä olen muutenkin aika huono tunnistamaan näitä "perinteisempiä" kurpitsoja. Tunnen paremmin niitä vihreitä pötkyläisiä, joita saa Hakaniemen etnisistä kaupoista. En tiedä, onko ne ihan virallisesti kurpitsojakaan, mutta kai ne ainakin samaan sukuun kuuluu...

    VastaaPoista
  9. Minnes on Hippu häipynyt....kaivataan sun postauksia...

    VastaaPoista
  10. Yaelian :-) Hengissä ollaan yhä...

    VastaaPoista
  11. Hippu! Hyvaa uutta vuotta!
    Oletko yha kehissa vai oletko jattanyt blogimaailman taaksesi? Odotellaan sun kuulumisia ja uusia herkkuja :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos, Anna! Oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

    Samaa olen itsekin miettinyt - oonko vielä kehissä vai jättänyt bloggailun - enkä vielä ihan tiedä, mihin lopputulokseen olen päätynyt. Elämä on ollut viime aikoina vähän sellaista, että bloggailu ei ole ollut ykkösasiana mielessä. Mutta kiva kuulla, etten ole vielä ihan kokonaan unohtunut. :-)

    VastaaPoista