30. heinäkuuta 2009

Kaksi kanaruokaa

Ensimmäinen on kuivahko kanaruoka, joka on pöllitty anopin reseptiarkistoista ja toinen, kastikkeinen ruoka, on Hyderabadin erikoisuus, jossa tärkeimpänä maun antajana toimii vihreä, raaka mango.

CHICKEN FRY / KODI VEPUDU
iso annos ehkä noin kolmelle

noin 500 g broileria (luullista tai luutonta) suupalan kokoisina paloina

Tahnaksi
3 - 4 valkosipulinkynttä
noin 3 cm:n pätkä inkivääriä
n. ½ tl mustapippuria jauhettuna
n. 1 rkl vettä

2 rkl jogurttia
1 tl chilijauhetta
½ tl kurkumaa
suolaa maun mukaan

2 rkl öljyä (t. 1 rkl öljyä ja 1 rkl gheetä)
3 kokonaista neilikkaa
1 vihreä kardemumma
n. 10 cashewpähkinää pitkittäin halkaistuina
1 tl jeeran siemeniä
1 - 2 vihreää chiliä paloiteltuna
1 iso sipuli hienonnettuna
2 isohkoa tomaattia paloiteltuna
1 tl korianterijauhetta
(tuoreita currylehtiä, n. 10)
tuoretta korianteria

VALMISTUSTAPA 1 (PAINEKEITTIMELLÄ):

1. Valmista tahna joko mikserissä, morttelilla tai vain raastamalla valkosipuli ja inkivääri ja sekoittamalla pippuri ja vesi joukkoon.

2. Laita broilerit, tahna, jogurtti, chilijauhe, kurkuma ja suola painekeittimeen ja kypsennä toiseen vislaukseen asti. Anna paineen laskea rauhassa.

3. Kuumenna öljy pannulla, lisää neilikat, kardemumma ja cashewpähkinät ja paista, kunnes cashewt ovat saaneet hieman väriä. Lisää jeera, sekoita hetki ja lisää chilit sekä sipuli. Paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä (5 - 10 minuuttia). Lisää tomaatit ja paista, kunnes tomaatinpalat ovat hieman hajonneet.

4. Lisää painekeittimen sisältö (neste mukaan lukien) ja paista viitisen minuuttia ilman kantta. Lisää korianterijauhe ja currylehdet ja paista, kunnes neste on melkein hävinnyt pannulta (nestettä saa kuitenkin vähän olla). Lisää lopuksi tuore korianteri.

VALMISTUSTAPA 2 (ILMAN PAINEKEITINTÄ):

1. Kuten edellä.

2. Kuumenna öljy pannulla, lisää neilikat, kardemumma ja cashewpähkinät ja paista, kunnes cashewt ovat saaneet hieman väriä. Lisää jeera, sekoita hetki ja lisää chilit sekä sipuli. Paista noin viisi minuuttia silloin tällöin sekoitellen, lisää tahna ja paista edelleen, kunnes raaka haju häviää (noin viisi minuuttia).

3. Lisää broilerit, chilijauhe, kurkuma, suola sekä hieman vettä, sekoita hyvin ja paista 5 - 10 minuuttia. Lisää tomaatit ja paista silloin tällöin sekoitellen, kunnes broilerit ovat kypsiä. Lisää jogurtti, korianterijauhe ja currylehdet ja paista vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi tuore korianteri.


KAIRI MURGH (VIHREÄÄ MANGOA JA KANAA)
kolmelle, neljälle

n. ½ kg broileria, mieluiten luullista

1 pienehkö vihreä (raaka) mango - saa ainakin useimmista Hakaniemen etnisistä kaupoista
1 tl inkivääritahnaa
1 tl valkosipulitahnaa
suolaa maun mukaan
1 tl garam masalaa
n. 1 tl vihreää chiliä tahnaksi jauhettua (esim. morttelissa)

2 rkl öljyä
3 kokonaista neilikkaa
1 iso sipuli hienonnettuna
½ tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 tl korianterijauhetta
tuoretta korianteria hienonnettuna

VALMISTUS

1. Kuori mango ja jaa se puoliksi. Paloittele toinen puolikas pieniksi kuutioiksi ja soseuta toinen puolikas.

2. Sekoita kulhossa puolet inkivääritahnasta, puolet valkosipulitahnasta, suola, puolet garam masalasta, puolet chilitahnasta ja soseutettu mango ja lisää joukkoon broileri. Sekoita hyvin ja marinoi jääkaapissa tunnin verran.

3. Kuumenna öljy pannussa, lisää neilikat ja anna niiden "pullistua". Lisää pannulle sipulit, freesaa ne läpikuultaviksi ja lisää loppu inkivääritahna, valkosipulitahna ja chilitahna. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Lisää marinoitu broileri, kurkuma, chilijauhe, korianterijauhe, loppu garam masala ja paloiteltu mango. Sekoita hyvin ja paista melko kovalla lämmöllä viitisen minuuttia.

4. Lisää korianterinlehdet ja 1 - 2 dl vettä ja hauduttele kannen alla 10 - 15 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä. Maista lopuksi suolan määrä.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia ja herkullisia aineksia molemmissa kanaruuissa.Herkullisen kuuloista, vaikken lihaa&kanaa syökään,mutta alle kahden viikon kuluttua saapuu tänne lihansyöjä-lapsukaiseni tyttöystävineen,joten lihaisia ruokia tulee varmaan laitettua.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, saatkin pian sitten mukavia vieraita! Mukavia kokkailuhetkiä vaan sinne lihansyöjille. ;-)

    VastaaPoista