22. toukokuuta 2009

Nuudeliongelma ja sen ratkaisu

Mietiskelin tässä yhtenä päivänä, miten saisin uutta ilmettä nuudeleihin, sillä tykkään tehdä varsinkin kaikenlaisia paistettuja nuudelisotkotuksia, jotka tuppaavat ainakin itselläni jäämään aika usein vähän kuiviksi ja mauttomiksikin. Mieleeni tuli pölliä ideoita intialaisesta keittiöstä ja sen tahnoista, valkosipuli-inkivääritahnasta sekä tomaatti-sipulitahnasta. Kehittelin näistä plus chilistä maustetahnan, joka toimii samalla maustetahnana että jonkinlaisena kastikkeen korvikkeena.

Pari kertaa olen tätä viritelmää nyt kokeillut, ja nuudeleista on tullut tällä tavalla paljon maukkaampia kuin aiemmin. Tomaatit antavat nuudeleille mukavasti kosteutta ja muut ainekset kivasti makua. Tahna myös tarttuu nuudeleihin paremmin kuin kastike, joten jokainen nuudelinpätkä tosiaankin maistuu joltakin. Ensimmäisellä kokeilukerralla olin vielä niin luihu, että käytin tahnaan pari päivää vanhan tomaattisalsan jämän jääkaapista. Se sopi tahnaan oikein loistavasti ja laaduntarkkailijakin söi hyvällä halulla, kun ei tiennyt, että siellä se toissapäiväinen salsa piileskeli nuudelien seassa! :-D Toisella kerralla kokeilin tahnaa ihan oikeilla tomaateilla ja panin kyytiin vielä munaakin.

KASVIS-MUNANUUDELIT
kahdelle

200 g nuudeleita

Tahnaan:
3 keskikokoista tomaattia isohkoina paloina
1 iso tai 2 keskikokoista sipulia
pari vihreää tuoretta chiliä karkeasti pilkottuna (tai jotakin muuta chiliä maun mukaan)
5 - 6 valkosipulinkynttä paloiteltuna
n. 3 cm:n pala inkivääriä paloiteltuna

Munakkaaseen:
4 munaa
loraus kivennäisvettä
hieman soijakastiketta
suolaa
(muita makuja)

Pannulle:
öljyä
vihanneksia mielitekojen ja kaapin sisällön mukaan (itselläni ei ollut kuin kahta eriväristä paprikaa ja herneitä - köyhää...)
soijakastiketta
suolaa
sitruuna-/ limettimehua

Päälle vielä:
pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria

VALMISTUS

1. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Laita ne sivuun odottamaan.

2. Ruskista sipulit kevyesti pannulla öljytilkassa. Nämä intialaiset sipulit voisi jauhaa ilman pannulla käyttämistäkin, mutta yleensä käytän nekin pikaisesti pannulla, ettei tahnasta vain tule kitkerää (t. nimim. traumatisoitunut). Laita sipulit ja muut tahnan aineet tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi.

3. Sekoita munakkaan ainekset kulhossa ja mausta makusi mukaan. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista munakas molemmin puolin pehmeän kiinteäksi ja ruskeaksi. Suikaloi munakas parin sentin pituisiksi suikaleiksi.

4. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja lisää käyttämäsi vihannekset kypsymisjärjestyksessä. Paista välillä sekoitellen jonkin aikaa. Lisää sitten pannulle jauhettu tahna, sekoita ja kypsennä kannen alla keskilämmöllä, silloin tällöin sekoitellen, kunnes seos ei enää tuoksu raa'alle ja tahna on hieman "kuivahtanut" (n. 10 minuuttia). Lisää soijakastiketta ja suolaa maun mukaan.

5. Keitä tällä välin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Lisää pannulle lopuksi nuudelit ja munakassuikaleet (voit säästää muutaman suikaleen koristelua varten), sekoita hyvin ja lisää vielä maun mukaan sitruunamehua. Koristele annos munakassuikaleilla, korianterilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

6 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa,voiskin kokeilla tuon tahnan kanssa. Hyvin keksitty ratkaisu nuudeliongelmaan ;-)

    VastaaPoista
  2. vautsi mitä kuvia! kylläpä kuulostaa tosi herkulta tämä annoksesi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Hyppysellinen :-) Me ainakin lapioimme ruoan alas aika vauhdikkaasti...

    VastaaPoista
  4. Todella herkullisen oloinen resepti, tätä voisikin kokeilla kun seuraavan kerran nuudelihimo iskee :)

    VastaaPoista
  5. Hannn, kokeile ihmeessä! :-) Ja tietenkin tuota tahnaa voi muokata mielensä mukaiseksi...

    VastaaPoista