8. toukokuuta 2009

Mirchi ka salan

Nyt palataan taas hyderabadilaisiin ruokiin ja monen mielestä kaikkein tunnetuimpaan ja suosituimpaan kasvisruokaan, mirchi ka salaniin, joka tarkoittaa chilejä seesaminsiemen-maapähkinäkastikkeessa. Tätä chilikastiketta tarjotaan Hyderabadissa tyypillisimmin hyderabadilaisen biryanin kanssa, mutta se sopii oikein hyvin myös keitetyn riisin, ja miksei myös jonkun leivänkin, kera tarjottavaksi.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein mirchi ka salania, ja ohjeenani käytin jo aiemmin mainitsemaani Sanjeev Kapoorin ja Harpal Singh Sokhin Royal Hyderabadi Cooking -kirjaa. Harvoin tulee eteen sellaisia ruokia, että jo niitä ensimmäistä kertaa syödessään miettii, kuinka pian samaa ruokaa voisi tehdä uudestaan, mutta tämä kuului juuri näihin harvinaisuuksiin, sillä ruoka oli aivan ihanaa! Jopa laaduntarkkailija, joka on aina niin ennakkoluuloinen kaikkea uutta kohtaan, totesi, että tämähän on hyvää! Kastike oli todella maukasta, mukavan täyteläistä ja juuri sopivan mausteista olematta kuitenkaan liian tulista.

Ei kannata lannistua, jos ei löydä isoja vihreitä chilejä, sillä luulen, että tavalliset vihreät paprikatkin kävisivät ruokaan oikein hyvin, jos ne leikkaisiksi paksuiksi suikaleiksi. Ruoka ei myöskään mitenkään kärsi currylehtien puutteesta, ja sinapinsiemenetkin voisi varmasti hätätilassa jättää pois. Valmista tamarinditahnaakin näyttää olevan ainakin Spice Up!:lla - tosin itse en ole tuota koskaan kokeillut, joten en ihan tiedä, paljonko tuota tahnaa pitäisi laittaa ja vastaako se täysin aitoa tamarindia.

Voin täydestä sydämestäni sanoa, että tätä kannattaa kokeilla!


MIRCHI KA SALAN
kolmelle, neljälle

18 - 20 isoa, miedohkoa chiliä (nämä chilit olivat semmoisia 10 - 12 cm:n pituisia)
öljyä joko uppopaistoon tai pannulla ruskistamiseen

1 rkl tamarindia + noin 1 dl kuumaa vettä

Salan-tahna:
reilu 1 dl maapähkinöitä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl korianterin siemeniä (tai valmiiksi jauhettua korianteria noin 1 ½ tl)
1 tl jeeran siemeniä
2 punaista kuivattua chiliä paloina
parin, kolmen sentin pätkä inkivääriä paloiteltuna
6 - 8 vs-kynttä

Pannulle:
1 - 2 rkl öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
tusinan verran (tuoreita) currylehtiä
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1 tl kurkumaa (itse laitoin vanhasta tottumuksesta vain puolikkaan lusikallisen, ja siksi ruoasta tuli enemmän ruskeaa kuin keltaista - alkuperäisen ohjeen kuvassa ruoka oli aika keltaista)
suolaa maun mukaan

1. Pese ja kuivaa chilit ja leikkaa ne pitkittäin halki niin, että ne jäävät yläpäästä yhteen ja chilin "hattu" säilyy päässä. Jos haluat pelata varman päälle, poista varovasti siemenet ja valkoiset kiinnikkeet chilin sisältä.

2. Laita tamarindi likoamaan noin 1 dl:aan kuumaa vettä ja painele sitä lusikalla tai puristele sitä välillä sormin, jotta mehua irtoaisi hyvin. Liota tamarindia varttitunti tai enemmänkin, siivilöi mehu toiseen kuppiin ja heitä roippeet siivilästä menemään.

3. Alkuperäisessä ohjeessa chilit uppopaistettiin öljyssä (n. minuutin ajan), minkä jälkeen ne laitettiin talouspaperin päälle valumaan. Itse kuitenkin halusin vähentää öljyn määrää ja paistoin chilit pannulla muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Niistä tuli oikein hyviä ja mukavan ruskeita näinkin, vaikka uppopaistettuina ne olisivat ehkä olleet vieläkin parempia. Niitä sai myös sekoitella aika tiuhaan, etteivät ne kärähtäneet. Laita chilit sivuun odottelemaan ja valmista salan-tahna.

4. Kuivapaahda pannulla maapähkinät ja sen jälkeen seesaminsiemenet, korianterin siemenet ja jeeran siemenet, kunnes ne ovat saaneet mukavasti väriä. Laita maapähkinät, seesaminsiemenet, korianterin ja jeeran siemenet mikserin tai tehosekoittimen kulhoon ja lisää kyytiin myös punaiset chilit, inkivääri ja valkosipuli. Jauha tasaiseksi tahnaksi (= karkeahkoksi jauheeksi). Laita tahna sivuun odottelemaan.

5. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne paukkuvat, lisää currylehdet ja sekoita puolisen minuuttia. Lisää sipuli ja paista ahkerasti sekoitellen, kunnes sipuli on kullanruskeaa.

6. Lisää kurkuma ja sekoita hyvin. Lisää salan-tahna ja paista kolmisen minuuttia, koko ajan sekoitellen. Lisää 4 dl vettä ja kiehauta. Pienennä lämpöä ja hauduttele kymmenisen minuuttia. Lisää siivilöity tamarindimehu ja lisää tarvittaessa vettä (kastike saa olla sellaista keskipaksuista...). Lisää chilit sekä suola ja hauduttele miedolla lämmöllä vielä 8 - 10 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Houkutteleva resepti jota voiskin kokeilla kun noita aineksiakin saa täällä helposti!Paitsi noita currylehtia.....

    VastaaPoista
  2. Yaelian, nuo currylehdet pyörivät tosiaan näissä eteläintialaisissa resepteissä aika tiuhaan... :-) Mutta ne voi ihan huoletta jättää poiskin!

    VastaaPoista
  3. Herkulliselta näyttää ja vaikuttaa. Olen käyttänyt Spide Up!:n tamarinditahnaa, mutta luulen, ettei se oikein vastaa aitoa tavaraa. Hätätilassa kuitenkin ok.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Okriina, meillä ainakin tykättiin kovasti! Niin vähän arvelinkin, että ei tuo tamarinditahna ehkä ihan aitoa tamarindia vastaa, mutta on se ehkä tyhjää parempi... :-) Pitäisikin joskus tehdä pientä vertailevaa tutkimusta asiasta!

    VastaaPoista