5. huhtikuuta 2009

Naposteltavaa riisistä ja pähkinöistä


Murmurat (suomeksi ilmeisesti paisutettu riisi; teluguksi borugulu, englanniksi puffed rice) ovat riisinjyviä, jotka on kypsennetty höyryllä kovassa paineessa. Ne ovat kevyitä ja vähärasvaisia, joten niistä saa oikein mukavan ja terveellisen naposteluvaihtoehdon esim. perunalastuille. Murmurat muistuttavat aika lailla riisimuroja mutta eivät kuitenkaan ole ihan sama asia. Helsingissä olen nähnyt niitä myytävän muistaakseni ainakin Maharajassa, ja muutenkin niitä kannattaa etsiä intialaisiin ruokatarvikkeisiin erikoistuneista ruokakaupoista.

Murmur, sanoi maapähkinä.

En mittaillut pähkinöiden enkä riisin määrää, ja ohjetta voikin soveltaa mielensä mukaan. Ainekset ovat tässä kuitenkin tarkalleen ne, jotka "perimätietona" anopilta sain. Toinen tapa valmistaa tätä naposteltavaa olisi lisätä mukaan vielä vähän sitruunamehua ja hienonnettua sipulia.

AINEKSET

1 - 2 rkl öljyä
n. 1 tl gheetä
n. 1 tl sinapinsiemeniä
hieman chana dalia
n. 1 ½ tl urad dalia
2 - 3 punaista kuivattua chiliä isohkoina palasina
2 - 3 vs-kynttä ohuina siivuina
1 oksa currylehtiä
chilijauhetta maun mukaan
hyppysellinen kurkumaa
suolaa
iso kourallinen maapähkinöitä; mieluusti paahdettuja (ei suolapähkinöitä)
ehkä noin 3 isoa kourallista paisutettua riisiä (puffed rice)

VALMISTUS

1. Kuumenna isohkolla pannulla öljy sekä ghee ja lisää sinapinsiemenet, chana dal, urad dal, chilit ja valkosipulinkynnet. Paista sekoitellen, kunnes chana dalit ja urad dalit ovat kullankeltaisia ja valkosipuli on alkanut saada hieman väriä. Lisää currylehdet, jauhetut mausteet ja suola, sekoita ja paista hetki.

2. Lisää maapähkinät ja paista ahkerasti sekoitellen minuutin, pari, ja lisää paisutettu riisi. Sekoita hyvin pohjia myöten, paista noin minuutin verran ja käännä levy pois päältä.

6 kommenttia:

  1. Jännän näköiset nuo murmurat! Varmaankin hyvää tuo mitä laitoit.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, hyvää oli. :-) Ja näitä voi vielä syödä aika hyvällä omallatunnollakin... mikä on ihan kiva sen jälkeen, kun on tullut vedettyä intialaisia makeisia kaksin käsin! :-D

    VastaaPoista
  3. Tämä olsii kyllä varmasti loistavaa naposteltavaa hyvän leffan kaveriksi.. Harmittaa kovasti, kun asun niin kaukana ettei ole mitenkään mahdollista löytää noita murmuratteja kaupoista! Eikö niitä pystyisi valmistaa itse?

    VastaaPoista
  4. Insanity, pelkään kyllä, että murmuroita ei varmaankaan itse pysty tekemään... Mitenköhän ne riisimurot, menisivätköhän ne korvikkeena? :-D

    VastaaPoista
  5. Hehe :D Ehkäpä riisimuroista saisi jonkunnäkösen korvikkeen paahtamalla tms.. Pitänee testata :P

    VastaaPoista
  6. Insanity, hihii, ovat ne ainakin melko samannäköisiä, jos eivät muuta! :-D

    VastaaPoista