13. maaliskuuta 2009

Paneer, vaan ei palak

Paneeria on ole pahemmin Suomessa kokkaillut, sillä se ei ole koskaan kuulunut varsinaisiin lempiruokiini, vaikkei siinä mitään vikaakaan ole. Etelä-Intian keittiöön paneer ei kuulu, ja siksikin sen käyttö on jäänyt meillä vähän vähemmälle. Täällä houkutus laittaa paneeria on kuitenkin suuri, sillä ihan oikeaa paneeria saa kaupoista valmiina paketissa. Sen lisäksi mieltä oli jäänyt kaivelemaan taannoin The Hindu -sanomalehdessä näkemäni paneer-resepti, joka löytyy näköjään täältäkin. Kyseisessä, keittiömestari Amit Wadhwanin, ohjeessa kiinnosti erityisesti se, että paneer yhdistettiin appelsiiniin - makuyhdistelmä, joka oli minulle ihan ennen kokematon.

Reseptissä oli muitakin mielenkiintoisia elementtejä: sipulia tai valkosipulia ei tullut ruokaan lainkaan; kastike tehtiin mielenkiintoisella tavalla (mitään ei paistettu öljyssä, vaan aineksia keitettiin ensin kasaan ja lopuksi ne soseutettiin) ja kaiken lisäksi kastikkeeseen tuli korianterin juuria, joita en ole koskaan ennen käyttänytkään. Wikipedian mukaan korianterin juuria käytetään erityisesti thaikeittiössä, mm. keitoissa ja tahnoissa. Juurissa on myös paljon voimakkaampi maku kuin korianterin lehdissä. Muistelen, että Hakaniemessä myytävässä aasialaisessa korianterissa olisi juuretkin mukana, joten se varmaankin sopisi tähän. Itsellänikin oli juurellista korianteria jääkaapissa, ja minulla oli kyllä ihan vakaa aikomus laittaa juuret keitokseen mukaan. Kävi kuitenkin niin vanhanaikaisesti, että puuhailin ruoanlaiton lomassa taas jotakin muutakin ja unohdin laittaa juuret kiehumaan kokonaan! Viime minuuteilla vasta muistin koko korianterin, jolloin laitoin mukaan koko varret lehtineen kaikkineen... :-)

En mittaillut aineksia ollenkaan, ja omasta kastikkeestani tulikin paljon vaaleampi kuin kastike alkuperäisen ohjeen kuvassa, vaikka en laittanut ruokaan kermaa ollenkaan. Kannattaakin käyttää semmoisia oikein kypsiä punaisia tomaatteja - omani olivat ehkä hieman liian timakoita tähän tarkoitukseen. Minun makuuni myös appelsiinia olisi saanut olla enemmän, mutta en jaksanut puristaa enää toista appelsiinia...

Tein ohjeesta noin puolikkaan, joten suurin piirtein puolitin kaikki ainesmäärät. Suomessa paneerin voi aivan hyvin korvata kotijuustolla, ellei sitten halua tehdä paneeria itse.


PANEER NARANGI

600 g paneeria kuutioituna
600 g tomaatteja - puolitin tomaatit, vaikka ei käskettykään
50 g cashewpähkinöitä
50 g inkivääri-valkosipulitahnaa
50 g korianterin juuria
5 - 6 vihreää kardemummaa
2 - 3 neilikkaa
5 g mustapippuria
50 g voita
75 ml kermaa
2 - 3 oksaa minttua
yhden appelsiinin mehu
suolaa maun mukaan

VALMISTUS

1. Laita tomaatit, cashewpähkinät, inkivääri-valkosipulitahna, korianterin juuret, kokonaiset mausteet ja litra vettä kattilaan, kiehauta ja keitä noin 20 - 25 minuuttia. Tänä aikana tomaatit pehmenevät ja mausteista irtoaa liemeen makua.

2. Lisää appelsiinimehu ja keitä edelleen keskilämmöllä viitisen minuuttia. Poista kokonaiset mausteet ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi curryksi.

3. Mausta suolalla, lisää voi (tämänkin unohdin laittaa, mutta ei se tahtia haitannut!) ja kerma sekä paneer. Hauduta vielä muutama minuutti.

Tarjoa leipien tai riisin kanssa.

8 kommenttia:

  1. Onpa ihanan nakoista paneeria... mina rakastan paneeria ja meilla sita syodaan tosi usein!

    Tata pitaa kokeilla.. tosi erikoinen resepti :)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä.Harmi vaan kun en ole täällä mistään löytänyt korianterin juuria, persiljan juuria ne olisi aina mulle tyrkyttämässä sen tilalle....

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa herkulliselta ja mielenkiintoiselta. Aluksi en tykännyt paneerista ollenkaan mutta nyt se on ihan suosikki. Mutta eipä ole tullut mieleen käyttää korianterin juuria...

    VastaaPoista
  4. uik, just olin laittamassa korianterin juuret kompostiin, mutten laitakkaan!

    VastaaPoista
  5. I love paneer!!
    Pinaatin tai erilaisten kasvisten kanssa tehtynä se on ihanaa!!

    VastaaPoista
  6. Anna, kiitos. :-) Resepti on tosiaankin erikoinen - siksi tätä olikin ihan pakko kokeilla! :-D

    Yaelian, enpä ole ennen käyttänyt persiljan juuriakaan... :-O Harmi, ettet ole löytänyt sieltä noita korianterin juuria.

    Saya, tämä oli aika jännän makuista, ja tuo appelsiinin ja paneerin yhdistelmä oli aika hauska ja hyvä.

    Nelle, älä ihmeessä laita; niitä voi "näköjään" hyödyntääkin! ;-)

    Simran, palak paneer olisi munkin valinta, jos pitäisi joku paneer-ruoka nimetä suosikikseen, vaikkei paneer mun suosikkeihin ole kuulunutkaan. Mutta ehkä mäkin alan tykätä paneerista, kun täällä sitä on niin helppo saada.

    VastaaPoista
  7. Tanaan sain vihdoin kokeiltua paneer naarangia ja oi etta se oli hyvaa! Ihana resepti :)

    VastaaPoista
  8. Anna, olen tosi iloinen, että tykkäsit! :-)

    VastaaPoista