21. maaliskuuta 2009

Okraa ukkosmyrskyn keskeltä

Sain eilen todella pitkästä aikaa oikein inspiraation ruoanlaittoon, ja tuli kehiteltyä parikin aika onnistunutta ruokaa, vaikka itse sanonkin. Oli mukava laittaa ruokaa, kun tiesi, että syöjiäkin olisi taas enemmän! Tässä nyt ensin toinen ruoista, kun molempia en varmaankaan kerkiä näpyttelemään.

Lisäjännityksen ruoanlaittoon toivat jyrisevä ukkonen sekä hirvittävät tuulenpuuskat, jotka paiskoivat ikkunaluukkuja miten sattuu. Ruoanlaiton lomassa juoksentelinkin huoneesta toiseen sulkemassa auki unohtuneita ikkunaluukkuja. Vettäkin satoin tietääkseni ensimmäisen kerran koko täälläoloaikanani, ja pitkään kuivana olleesta maasta nousi aika erikoinen haju. Salamoi ja jyrisi oikein kunnolla, ja minä jännitin, ehdinkö laittaa ruoan ennen pimeän tuloa, jos vaikka sähköt menevät ukkosen takia. Kaasullahan minä kokkaan, joten sähköttömyys ei ruoanlaittoon sinänsä vaikuta, mutta olisi ihan kiva nähdä, pilkkooko chiliä vai sormea. Kynttilät ovat olleet ostoslistalla siitä lähtien, kun tänne tulimme, mutta jostain syystä niiden osto on aina jäänyt.

Ruoka valmistui juuri ennen pimeän tuloa ja astiatkin sain hyvin tiskattua. Sen jälkeen istuin alas katsomaan American Idolia ja raapustamaan paperille muistiin, mitä ruokiin oikein tulikaan laitettua. Sitten sähköt menivät, ja minä istuin puoli tuntia tuijottelemassa pimeään tyhjyyteen ja ihmettelemässä, jotta mitäs nyt tehdään.

Jokohan saisin ne kynttilät tänään ostettua!


OKRAA KOOKOSMAIDOSSA
ainaskin neljälle

1 - 2 rkl öljyä
kaksi pienehköä sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 2 cm:n pätkä inkivääriä hienoksi raastettuna
n. 400 g okraa pestynä, kuivattuna ja noin 1 ½ - 2 cm:n pätkiksi paloiteltuna
½ tl kurkumaa
½ tl chilijauhetta
n. ½ - 1 rkl palmusokeria (jaggery) tai muuta sokeria
suolaa maun mukaan
2 - 3 vihreää chiliä
n. 4 rkl tuoretta kookosta
n. 1 ½ dl kookosmaitoa
½ - 1 tl korianterijauhetta
(tuoretta korianteria koristeluun)

VALMISTUS

1. Jauha vihreät chilit ja tuore kookos hyvin hienoksi tahnaksi mikserillä tai tehosekoittimella. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta saat tasaisen seoksen. Tahnaa ei ole mikään pakko tehdä, vaan vihreät chilit voi laittaa pannulle hienonnettuna samaan aikaan kuin valkosipulin ja inkiväärin, ja kookosmaitoa voi vastaavasti laittaa hieman enemmän. Itse tein tahnan siksi, koska halusin "currysta" hieman paksumpaa.

2. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli ja paistele, kunnes sipuli on saanut hieman väriä. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja paista edelleen viitisen minuuttia. Lisää sitten okra, kurkuma, chilijauhe, palmusokeri ja suola, sekoita hyvin ja paista viitisen minuuttia.

3. Lisää jauhettu tahna, kookosmaito ja sen verran vettä, että okrat melkein peittyvät. Hauduttele kannen alla keskilämmöllä, kunnes okrat ovat pehmeitä. Lisää loppuvaiheessa korianterijauhe. Tarkista maku ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

5 kommenttia:

  1. voi ei :) Kynttiläkauppaan mars :) Kynttilät on vielä niin ihaniakin. Voi olla aika hauska kun sataa niin kaikki virkistyy :) Tosin kuiva maa tarvitsee kyllä aika paljon sadetta, että sieltä mikään nousee.

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen resepti! Tykkään okrasta tosi paljon, mutta ikävä kyllä sitä ei Suomessa ole kovin usein saatavilla. En ole Turussa nähnyt sitä kuin yhdessä etnokaupassa, eikä sielläkään okra ole yleensä kovin edustavan näköistä.

    VastaaPoista
  3. No voihan nenä että sähköt meni;onneksi ehdit ruuat tehdä , mutta onnistuitko American Idolseja katsomaan loppuun saakka(olen koukussa...).Okra on vähän sellainen,josta en ole koskaan pitänyt,mutta ehkä siihen tarvitaan oikea resepti....

    VastaaPoista
  4. Nelle, samaa mieltä olen, että kynttilät on ihania ja tunnelmallisia. Mutta en tajua, mikä siinä on; tänäänkin ne kynttilät oli ostoslistalla, mutta vasta kotimatkalla kauppareissun jälkeen, kun katselin listaa, huomasin, että kappas vaan, ne kynttilät...! :-D Taas unohtuivat! Ja tuota sadetta olisi pitänyt tosiaankin varmaan tulla paljon enemmän, että olisi edes jonkinlaista virkistymistä näkyvissä.

    Elina, kiitos. :-) Suomessa saatavilla oleva okra on tosiaan valitettavasti usein aika surkeaa. Meidän lähikaupoista (tyyliin Cittari) sitä saa tosi harvoin, ja silloinkin se on melko elähtäneen näköistä. Aasialaisista kaupoista minäkin olen sitä yleensä Suomessa ostanut, mutta harvoin se sielläkään kovin kaksista on ollut...

    Yaelian, American Idolit tuli katsottua sen puolen tunnin katkon jälkeen onneksi ihan loppuun! :-D Suomessa en niitä juurikaan seurannut, kun telkkarista tuli niin paljon kaikkea muuta katsottavaa, mutta täällä olen kyllä jäämässä siihen aika hyvin koukkuun! :-) Okra on mullakin aina ollut vähän semmoinen kaksipiippuinen vihannes: tykkään siitä ruoissa, joissa on kastiketta, ts. joissa se okran "limaisuus" on vain eduksi, mutta kuivissa (intialaisissa) ruoissa en hirveästi sitä ole fanittanut.

    Aleksi, kiitos :-)

    VastaaPoista