10. maaliskuuta 2009

Jotakin mezen tapaista

Löysin koneeltani tämän ennen lähtöä kokkaamani niin sanotun mezeaterian, jonka olin kätevästi jo unohtanut. Ateriaa meidän kanssa jakamassa oli ruokavieras, joka ei kauheasti mausteisia ruokia harrasta. Edellisellä kerralla, kun samainen kaveri oli meillä ruokakyläilemässä, en tätä tiennyt, vaan tein hänelle intialaista ruokaa. Vaikka laitoin kaikkiin ruokiin chiliä paljon vähemmän kuin tavallisesti, chilin määrä oli kaverille vieläkin liikaa, sillä hiki vaan valui hänen otsaltaan, kun hän söi. Minua olisi naurattanut, ellei olisi nolottanut niin kauheasti. Onko olemassa mitään nolompaa kuin katsella, kuinka joku kärsii syödessään tekemääni ruokaa!

Vahingosta viisastuneena en tällä kerralla tehnyt intialaista ruokaa, vaan pysyttelin selkeissä ja raikkaissa mauissa. Ateria onnistui oikein hyvin, ja vieraallakin säilyi otsa kuivana!

Nämä kaikki ohjeet on otettu joskus jostakin, mutta minulla ei kyllä enää ole harmainta hajua niiden alkuperästä, sillä ohjeet on raapustettu paperilappusille, jotka ovat pyörineet laatikossa vuosia. Ainoastaan tuon piiraan ohjeen alkuperästä tiedän sen verran, että se on joskus saatu koulusta.

FETA-PINAATTIPIIRAS

Tätä piirasta teen aina silloin, kun haluan suolaisen piiraan, joka onnistuu takuuvarmasti. Jostakin ihmeen syystä tämä nimittäin onnistuu aina täydellisesti! Pohjasta tulee ihanan murea, pinnasta nätti ja mausta todella hyvä. Minulla on kotona semmoinen hauska minikokoinen irtopohjavuoka, joka on noin puolet normaalikokoisesta kakkuvuoasta, ja teenkin yleensä tämän piiraan sillä. Täytteen määriä en yleensä itse mittaile, vaan laitan ne ihan silmämääräisesti. Olen laittanut sulkuihin ohjeen alkuperäiset määrät normaalikokoiselle vuoalle; nuo ensiksi antamani määrät ovat puolikkaalle vuoalle.

Pohja
65 g voita tai margariinia (125 g)
90 g vehnäjauhoja (175 g)
ripaus suolaa (½ tl)
1 rkl kylmää vettä (1/4 dl)

Täyte
fetajuustoa (150 g)
ryöpättyä pinaattia (150 g) - purista vesi hyvin pois ja hienonna pinaatti melko hienoksi
freesattua, hienonnettua, sipulia (100 g)
kirveliä, mustapippuria
1 dl kevytkermaa (2 dl)
1 ½ munaa (3)

VALMISTUS

1. Valmista pohja. Nypi rasva, vehnäjauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Valmista taikina, tee siitä pallo ja pane se kelmuun käärittynä tunniksi kylmään ennen varsinaista valmistusta. Voitele vuoka ja painele taikina piirasvuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille noin kolme neljäsosaa vuoan korkeudesta tai kauli taikina ja nosta se kaulimen avulla vuokaan. En tiedä, tarvitsisiko tätä pohjaa esipaistaa, mutta minä olen yleensä tehnyt niin. Levitä siis pohjan päälle melko tiiviisti folio ja levitä folion päälle painoksi esimerkiksi herneitä, papuja, riisiä tai merisuolaa, ja paista noin 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista romut piirakan päältä.

2. Levitä piirasvuokaan esipaistetun taikinan päälle hyvin valutetut fetajuustokuutiot, pinaatti ja sipuli. Ripottele päälle mustapippuria ja kirveliä. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita niiden joukkoon kerma. Kaada seos vuokaan ja paista piirasta 200 asteessa noin 45 - 55 minuuttia.

KEFTEDES - Lihapullat kreikkalaiseen tyyliin

3 viipaletta vähän kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 400 g (lampaan) jauhelihaa
1 kananmuna
1 - 2 tl kuivattua minttua tai pari rkl tuoretta hienonnettuna
1 - 2 tl oreganoa
reilusti lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

vehnäjauhoja pallojen kierittelyyn
öljyä paistamiseen

VALMISTUS

1. Laita leipäviipaleet likoamaan veteen. Liota leipäviipaleita noin 10 minuuttia, puristele vesi pois ja laita leivät kulhoon.

2. Freesaa sipuleita pannulla ja lisää nekin kulhoon. Laita kulhoon myös kaikki muut taikinan ainekset ja sekoita huolellisesti. Paista mieluusti ennen pallojen pyörittelyä koekakkara ja tarkista maut.

3. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pienehköjä palloja ja kierittele pallot vehnäjauhoissa. Paista lihapullia öljyssä pannulla, kunnes ne ovat kypsiä. Näiden pallojen paistamisessa ei oikein voi säästellä öljyä, koska muuten pallot jäävät aika ankean värisiksi.

COUSCOUS-TABBOULEH

Tabbouleh valmistettaisiin oikeaoppisesti kai bulgurista, mutta minä en jostakin syystä ole bulguriin kauheasti tykästynyt, ja siksi käytänkin sen tilalla couscousia.

2 - 3 dl couscousia
n. 10 cm:n pätkä kurkkua pieniksi paloiksi kuutioituna
1 tomaatti pieniksi paloiksi kuutioituna
1 - 2 salottisipulia hienonnettuna (tai punasipulia tms.)
reilusti tuoretta minttua hienonnettuna
reilusti tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 - 3 rkl oliiviöljyä
sitruunamehua maun mukaan
suolaa ja mustapippuria

1. Valmista couscous paketin ohjeen mukaan.

2. Sekoita couscous ja muut aineet keskenään ja tarkista maku.

PATATA SALATA - Perunasalaatti

Tykkään tarjota tämän salaatin vielä vähän lämpimänä, jolloin salaatti toimii sekä salaattina että perunalisukkeena. Salaatin voi ihan yhtä hyvin tarjota kylmänäkin.

n. ½ kg perunoita
1 isohko punasipuli ohuina suikaleina
runsaasti lehtipersiljaa hienonnettuna
oliiviöljyä maun mukaan
suolaa ja mustapippuria

1. Keitä perunat napakan kypsiksi, anna niiden jäähtyä hieman, kuori ja kuutioi ne. Sekoita kaikki muut salaatin ainekset perunoiden joukkoon ja tarkista maku.

Näiden ruokien lisäksi meillä oli vielä leipää, tsatsikia ja muistaakseni oli vielä jotain muutakin, mutta en nyt muista mitä se oli.

4 kommenttia:

  1. Herkullinen ateria! Tuollaista feta+pinaattipiirakkaa olen minäkin joskus tehnyt,se yhdistelmä on tosi herkullinen.Ja sun piirakkasi on tosi kaunis!

    Taboulehkin on tosi hyvää:-)Nykyään teen sitä quinoalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian! :-) Mä en tajua, mikä siinä on, että tuo piirakka onnistuu (multakin) aina... :-D

    Tabboulehia en olekaan koskaan kokeillut kvinoalla, mutta jänskä idea! Pitää varmaan joskus kokeilla - tosin täältä ei varmaan tuota kvinoaa saa...

    VastaaPoista
  3. huh on tosi komea piirakka.. tolla voittaa hienoin piirakka blogissa kilpailun :)

    VastaaPoista
  4. Aleksi, heh, kiitos :-) En mä kyllä tällä ihan vielä ehkä piirakkakisaan lähtisi. :-)

    VastaaPoista