2. joulukuuta 2011

Avial - kookoksinen kasvisruoka

Kun ulkona vihmoo vettä melkein vaakasuoraan ja ilma on synkän harmaa, on ihana lennähtää ainakin ruokalautasensa äärellä aurinkoisempiin maisemiin. Tällä kertaa siirryin kauas pois harmaudesta eteläintialaisen avialin siivittämänä. Avialin värikkäät vihannekset ruokkivat silmää ja aurinkoinen tuore kookos mieltä.

Hassua, että en ennen pitänyt kookoksesta juuri lainkaan, mutta nyt olen oppinut tykkäämään siitä kovastikin. Kookosmaidosta olen aina pitänyt, mutta en tuoreesta kookoksesta. Kookos kuuluu ehkä sellaisiin makuihin, joiden syöminen täytyy oppia, ainakin, jos ei ole kasvanut kookospuiden alla. Kammoni kookosta kohtaan saattaa juontua myös hirveistä kookoshiutaleilla täytetyistä joulukonvehdeista, joita aina silloin tällöin erehdyin konvehtirasiasta poimimaan. Niitä en pysty syömään vieläkään, mutta onneksi kookos menee jo ruoan mukana liukkaasti alas. :-)

Jos tuoretta kookosta ei ole saatavilla tai jos siitä ei pidä, kookoksen voi ihan hyvin korvata kookosmaidollakin. Ruoasta tulee silloin rakenteeltaan aika erilaista, mutta eiköhän kookosmaitoinen versiokin lennätä jonkinlaisille palmurannoille. :-)


AVIAL
kolmelle-neljälle

1 rkl öljyä
1 tl jeeran siemeniä
n. 5-6 dl kasviksia (ks. vinkki lopusta)
½ tl kurkumaa
suolaa maun mukaan
1 dl huoneenlämpöistä paksua jogurttia (esim. turkkilaista)

Tahna
noin neljännes kookospähkinästä paloiteltuna
2 vihreää pientä chiliä (tai vihreitä chilejä maun mukaan)
1 cm:n pituinen pätkä inkivääriä paloiteltuna

(hieman kookosöljyä, currylehtiä ja tummia sinapinsiemeniä)

VALMISTUS

1. Pilko kasvikset läpimitaltaan noin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Valmista kookostahna: jauha kookospähkinä, chilit ja inkivääri esim. blenderissä tasaiseksi jauheeksi. Lisää hieman vettä, jos jauhaminen ei meinaa muuten onnistua. Laita tahna sivuun odottamaan.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää jeeran siemenet. Kun ne alkavat tuoksua, lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä. Itselläni oli porkkanaa, papuja, herneitä ja kajottikurpitsaa, ja lisäsin pannulle ensi porkkanat, vähän myöhemmin kajottikurpitsan, taas vähän myöhemmin pavut ja lopuksi herneet. Paistele vihanneksia keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Lisää kurkuma ja suola.

3. Kun vihannekset ovat lähes kypsiä, sekoita joukkoon kookostahna. Paistele miedohkolla lämmöllä viitisen minuuuttia ja tarkista suola.

4. Siirrä pannu pois levyltä ja sekoita joukkoon jogurtti.

Lopuksi ruokaan voi lisätä hieman kookosöljyä, tai sitten voi tehdä pienen tadkan paistamalla öljytilkassa currylehtiä ja sinapinsiemeniä. Pakko ei ole tehdä kumpaakaan, ja itseänikin laiskotti tällä kertaa sen verran, että en jaksanut tehdä mitään muuta kuin keittää riisit ja syödä.

Vinkki: Kasviksina voi käyttää melkein mitä vain: porkkanaa, perunaa, bataattia, keittobanaania, rumpukeppejä (drumsticks), raakaa mangoa, pullokurpitsaa, papuja, herneitä, kajottikurpitsaa, ehkä jopa kesäkurpitsaa, jos sen lisää tarpeeksi myöhään, ettei se mene ihan mössöksi. Tämä on erinomainen kasvisjämien dumppausruoka. :-)

7 kommenttia:

  1. Arvaa mistä minä en tykkää... kookosvedestä. yäk! Ostettiin sitä pullot kun sen pitäisi olla tosi terveellistä juotavaa, mutta se maku.. yäk, ei osteta toista kertaa! Ja kookosriisistäkään en tykännyt kun sitä kerran tilasin. Mutta muuten minäkin olen alkanut vähän siitä tykkäämään.. vaikka tosi vähän minä olen sitä käyttänyt.

    VastaaPoista
  2. Laura, siitä minäkään en tykkää! Olen sitä monta kertaa yrittänyt juoda, kun se on kuulemma ravinteikasta ja hyvää varsinkin kuumissa olosuhteissa, mutta on se kyllä aika kamalaa! Kuinkakohan kauan sitä pitäisi pakkojuoda, että siihen tottuisi, varmaan aika kauan. :-)

    VastaaPoista
  3. Muistankin sinun maininneen jossain vaiheessa tuosta kookosantipatiasta,mutta olet näköjään hyvin päässyt siitä yli:) Kiva ohje! Minä taas rakastan kaikkea missä on kookosta....

    VastaaPoista
  4. Yaelian, juu, olen tainnut tosiaan kirjoitella kookoskammostani ennenkin. Tuore kookos menee jo alas, mutta se kookosvesi ei vieläkään... :-)

    VastaaPoista
  5. Tulipa lukiessa (uudestaan) nälkä! Mäkin oon aina inhonnut niitä kookoskonvehteja, mutta kookosmaidosta kyllä tykkään. Hankala sanoa, tykkäisinköhän tuoreena... Kookosvesi on myös "haluan maistaa" -listallani. :)

    VastaaPoista
  6. Marjut, minä aloin totutella tuoreeseen kookokseen silleen, että jauhoin sen aluksi tosi hienoksi, kun inhosin erityisesti sitä, miten kookos ”nitisee” hampaissa. Siitä nitinästä tuli juuri mieleen ne joulukonvehdit. Nyt voi jo jättää kookoksen vähän isommaksi raasteeksi, kun on tottunut siihen. Kookosvesi on kyllä ihan maistamisen arvoinen juttu, vaikka en siitä tykkääkään. Saisikohan sitä pullotettuna jostakin kaupasta; ihan kuin muistelisin joskus nähneeni.

    VastaaPoista
  7. Hyvä tietää, molempia aion maistaa, kun sopiva hetki tulee:)

    VastaaPoista