18. joulukuuta 2011

Ostoslista on... loppumaton

Sain Keltaisen keittiön Martinalta jo kauan sitten hauskan haasteen paljastaa omalla ostoslistalla olevia asioita. Koska haaste osui ruokablogiini, ajattelin pysytellä keittiön puolella, koska meillä löytyy aika paljon ostettavaa jo pelkästään keittiöönkin.

Olen oikeastaan äärimmäisen huono tekemään mitään hankintoja; minulla on kai sellainen logiikka, että niin kauan kuin tavarat toimivat ja ovat ehjiä, uusia ei tarvitse ostaa. En ole muutenkaan mikään esteetikko, enkä ostele kippoja, huonekaluja, kodinkoneita tai mitään muutakaan vain sen takia, että ne näyttävät kivoilta tai että ne sopivat sisustukseen, vaan ostopäätöksen takana on aina jonkinlainen tarve. Inhoan sisustusohjelmia, sisustuslehtiä ja kaikkea muutakin sisustamiseen liittyvää, eikä minusta saa kodinsisustajaa sitten millään, ei vaikka joku hakkaisi ruoskalla persuksiin. Muut ovat kyllä ostaneet minulle kauniita ja arvokkaitakin (keittiö)esineitä, mutta en kai raaski käyttää niitä, kun ne seisovat enimmäkseen hyllyillä pölyttymässä. Kahvikuppinakin käytän muistaakseni 17 vuotta vanhaa Marimekon kuppia, jossa ei ole värejä jäljellä juuri nimeksikään, vaikka muitakin kuppeja olisi.

Mutta kyllä minäkin saan jonkinlaisen ostoslistan aikaiseksi, kun vain rupean miettimään, mitä meidän keittiöön oikeasti tarvittaisiin.

Uuni
Tämä olisi ihan ehdottomasti ensimmäinen ja tärkein hankinta, koska nykyinen uunimme on niin vanha rumilus. Uunin vaihto olisi ajankohtainen asia siksikin, että uunin ostoa on suunniteltu siitä asti, kun tähän asuntoon muutimme, eli kohta kymmenen vuotta (hyvänen aika, kylläpäs se aika kuluu!). Astianpesukoneen uusimista suunnittelimme sentään vain kaksi ja puoli vuotta - vanha astianpesukone oli hajonnut, mikä tarkoitti sitä, että rouva tiskasi astiat käsin. Ei sitten vain tullut lähdettyä sinne kodinkoneliikkeeseen aiemmin... (Puolustuksena voin kyllä sanoa, että osa tuosta ajasta on kyllä vietetty ulkomailla, joten ihan koko aikaa en sentään ole tiskiharja kädessä seissyt.)

Sähkövatkain
Vanha vatkain toimii kyllä, mutta sitä vaivaa ilmeisesti vanhuus, koska se ei jaksa vatkata kovin kauaa terhakkaasti vaan alkaa hyytyä, varsinkin jos on jostain kovin tiukasta vatkattavasta kyse. Vatkainta en ole saanut ostettua siksi, että en leivo juuri koskaan, joten enhän minä vatkainta edes tarvitse. Sitten jos joskus innostun leipomaan jotain ja tarvitsen vatkainta, muistan, että pitäisikin ostaa uusi vatkain - mutta mitä suotta, kun enhän minä edes koskaan leivo (nyt putosin jo itsekin kärryiltä).

Painekattila
Tämäkään ei ole mitenkään lopullisesti hajonnut, mutta en vain jostain syystä pidä vanhasta painekattilastamme. En ole muutenkaan mikään painekattiloiden suuri ystävä, kun painekattilat ovat minusta niin pelottavia. Kauhutarinoita (vieläpä tosia sellaisia) olisi jaettavana useampikin - eräältä herralta on lentänyt painekattilan sisältö pitkin keittiötä, ja eräs sukulaislapsi on melkein tukehtunut nielaistuaan painekattilan vihellysnappulan. Painekattila puolustaa kuitenkin joissakin ruoissa paikkaansa niin hyvin, että sitä ilmankaan ei oikein voi elää.

Riisinkeitin
Onhan tuo nykyinen niin helvetin ruma, että silmiä alkaa särkeä, kun katsoo keittimeen päinkin. Isompi keittimemme olisi hieman kauniimpi, mutta se on kahdelle ihmiselle epäkäytännöllisen iso. Pikkukeitin on - rumuutensa lisäksi - alkanut vielä temppuillakin; sen johdossa on ilmeisesti jonkinlainen kosketushäiriö, koska johtoa pitää aina vääntää tiettyyn suuntaan, jotta keitin toimisi. Keittimellä on ollut alun perinkin aika surkeat lähtökohdat: Ukkelin serkku toi sen aikanaan (noin 15 vuotta sitten) USA:sta, eikä johdon pää sopinutkaan meikäläiseen pistorasiaan. Ongelmahan ratkesi sohvasähkömiehen pikakeinoilla, eli pistotulpasta leikattiin osa pois, jolloin lyytsä alkoi taas kirjoittaa ja riisit keittyä. Jyrsitty riisinkeitin on toiminut hyvin ja pitkään, mutta nyt silläkin raukalla alkaa vissiin olla jo eläkeikä käsillä.

Kokoelma erimallisia pikkuvuokia
Ihastelen aina kaupoissa ja muiden blogeissa pieniä sieviä juttuja, jotka on tehty kauniissa vuoissa. Minäkin haluaisin omistaa paljon erilaisia vuokia, joista voisin aina valita tilanteeseen ja mielentilaan sopivan näköiset vuoat. On minullakin sellaiset tartalettivuoat, mutta en tiedä, missä ne ovat, enkä muista, olenko edes käyttänyt niitä koskaan.

Parilapannu
Olisi kiva syödä raidalliseksi paistettua lihaa ja kalaa. Oikeastaan olisi kiva syödä mitä vaan raidallista.

Bambuhöyrystin
Ihan vain siksi, kun minä olen aina halunnut semmoisen, mutta en ole koskaan saanut.

Keittiö
Oikeastaanhan tarvitsisimme ihan uuden keittiön, koska inhoan avokeittiöitä. Joissakin tapauksissa ne voivat olla ihan kivojakin, mutta intialaiseen ruoanlaittoon ne eivät sovi lainkaan. Aina pitäisi laittaa ruokaa kaikki luukut auki, jotta hajut eivät jäisi pyörimään huusholliin, eikä kokkailu raittiissa pakkasilmassa ei oikein houkuttele. Oikeastaan olen kyllästynyt tähän asuntoon muutenkin, joten voisin haluta keittiön lisäksi lopunkin kämpän vaihtoon.

Paljon muutakin hankittavaa meidän taloudessa olisi, mutta tämä postaus oli jo tällaisenaankin niin nolo, että taidan vetäytyä peiton alle tuskailemaan omaa saamattomuuttani. Nousen sieltä vasta sitten, kun olen ihan varmasti muuttunut tarmokkaaksi ja aikaansaavaksi ihmiseksi. Nähdään siis seuraavassa elämässä. :-)

2 kommenttia:

  1. Hauska haaste!Eihän tämä mikään nolo postaus ollut vaan hauska,joten voit huoleta nousta sieltä peiton alta;D
    Minä olen hulluna keittiövälineisiin,kaikenlaisiin ,ja koneisiin,mutta a) tilaa ei ole uusille ja muutenkin tulisi kalliiksi ostaa aina uusia. Keittiökoneiden kanssa minäkin yritän käyttää niitä niin kauan kuin toimivat hyvin,ja vanha Braun monitoimikoneenikin on yli 15 vuotta vanha,ja jäätelökoneeni paljon sitä vielä vanhempikin. OI ja minäkin haluaisin uuden keittiön!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, no jos minä sitten ihan varovasti raotan tätä peittoa... :-D Ehkä toisaalta on hyväkin, että tilanpuute tulee joskus vastaan? Itseäni on ainakin alkanut ärsyttää ihan hirveästi se, että joka paikka tursuaa tavaraa, eikä senkään puolesta tee mieli hankkia yhtään mitään.

    Uskollisia kodinkoneita olet kyllä löytänyt, kun ne ovat kestäneet noin pitkään. Meidän mikrokin on pelittänyt kohta 16 vuotta. :-)

    VastaaPoista