17. syyskuuta 2011

Ahven, joka ei petä


Olen blogannut tästä ruoasta jo aikaisemmin, tarkemmin sanottuna syyskuussa 2008, eli kolme vuotta sitten. Herranjestas! Kylläpä aika rientää. Kokeilin silloin ensimmäistä kertaa Madhur Jaffreyltä peräisin olevaa kalaruokaa, jonka valmistustapa oli minusta aika erikoinen: kala ensin keitettiin ja sitten paistettiin.

Ihastuin ruokaan heti ensi kokeilulla, ja ajan saatossa tästä on tullut eräänlainen bravuurini, joka maistuu kaikille: suomalaisille ja intialaisille; lapsille ja aikuisille; kalan ystäville ja kalan inhoajille. Parhaimpana saavutuksenani pidän sitä, että olen saanut semmoisenkin intialaisen krantun, joka ei syö kalaa ollenkaan (kala kuulemma "haisee"), syömään tätä ja jopa tykkäämään tästä!

Ruoan tekee kaikille maistuvaksi erityisesti se, että kala on lähes satavarmasti ruodotonta. Kun kala keitetään ja revitään pieniksi paloiksi, ruodot saa poistettua kalasta ihan kokonaan. Mausteiden määrää ja laatua voi niitäkin vaihdella makunsa ja mieltymystensä mukaan: vähemmillä mausteilla tulee suomalaiseen suuhun sopivaa; enemmillä intialaiseen makuun sattuvaa.

Joskus olen myös tuunannut alkuperäistä ohjetta ja lisännyt kalan joukkoon jotakin. Tällä kertaa laitoin kalan mukaan raastettua porkkanaa, joka antoi ruoalle hauskan värin, ja sopi makunsa puolestakin ruokaan oikein hyvin.

Käytän kalana yleensä ahventa, mutta mikä tahansa muukin valkolihainen kala sopii tähän ruokaan. Kalaksi sopii vähän ruotoisempikin kala, koska ruodot kuitenkin poistetaan. (Meillä on ahventa lähes aina pakastimessa, koska iskä on kova kalamies. Meidän ei siis tarvitse maksaa ahvenesta lähes kolmeakymppiä kilolta, mikä on vallan mukava juttu!)

Jag heter affen, vad heter du? Biffi?

INTIALAISITTAIN PAISTETTUA AHVENTA
neljälle - kuudelle

6-8 (pienehköä) ahvenfilettä
1 tl suolaa
½ tl kurkumaa

1-2 rkl öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
pari oksaa currylehtiä (voi jättää poiskin)
½ tl fenkolinsiemeniä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1- 2 vihreää chiliä joko hienonnettuna tai pitkittäin halkaistuna*
2 porkkanaa karkeaksi raastettuna
1 - 1 ½ tl suolaa
½ tl jauhettua korianteria
n. 2 rkl sitruunamehua
(tuoretta korianteria hienonnettuna)

*isommat chilipalat voi halutessaan noukkia ruoasta pois ennen tarjoilua


VALMISTUS

1. Leikkaa kalafileet 3-4 cm:n pituisiksi paloiksi. Kiehauta kattilassa sen verran vettä, että kalapalat peittyvät, ja lisää suola, kurkuma ja kalapalat. Anna kalojen kiehua, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä (noin 4-5 minuuttia). Kaada kalapalat siivilään ja anna niiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä.

2. "Revi" kalapalat käsin pieniksi paloiksi ja poista samalla mahdolliset ruodot. Laita kalasilppu sivuun odottamaan.

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet, jeeran siemenet, currylehdet sekä fenkolinsiemenet. Kun sinapinsiemenet alkavat paukkua, lisää sipuli, valkosipuli ja chilit. Paista muutama minuutti, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet. Lisää raastettu porkkana, suola sekä korianterijauhe ja hauduttele kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä (n. 5 minuuttia). Lisää kalasilppu, sekoita huolellisesti ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Mausta lopuksi sitruunamehulla, tarkista maku ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

Syö vaikkapa riisin kanssa.

3 kommenttia:

  1. Voi mieletön kun on hyvännäköinen ruoka! NAM!!! Söisin oikein mielelläni. Minä syön tosi vähän kalaa, just sen takia että ne ruodot aina pelottaa.. Tuo olisi hyvää! Nam!

    VastaaPoista
  2. Aika ihana ahvenohje mausteineen! Tuota voisi varmaan käyttää toisenlaisenkiin kalaan,kun ei tuota ahventa täältä löydy.Kade kade kun teille tulee ahventa omasta takaa;D

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Laura :-) Jos sinua pelottaa ruodot, niin tämä ruoka olisi sinulle varmaan aika nappivalinta. Meillä ainakin tykätään tooosi paljon. :-)

    Yaelian, ihan varmasti ohje sopisi muunlaisiin kaloihinkin kuin vain ahveneen! Minäkin olen muuntanut Madhur Jaffreyn alkuperäistä ohjetta suomalaisiin oloihin sopivaksi - hän kun käytti kalana haita, jota ei ehkä ihan helposti täältä löydä. ;-) Erityisesti fenkolinsiemenet antavat minusta kalalle tosi kivan säväyksen, kun vaan varoo laittamasta niitä liikaa. En tykkää liian ”lakritsaisesta” mausta ruoassa. Jos tykkää fenkolin mausta, voi laittaa siemeniä tietysti enemmänkin.

    Ahvenen tulo loppuu meiltäkin varmaan talveksi, kun iskä ei talvella kalasta. :-)

    VastaaPoista