24. toukokuuta 2011

Kikherne-granaattiomenasalaatti

Olen taas viime aikoina kaihonnut hirveästi granaattiomenaa jostakin syystä, vaikka minun ei sitä pitäisi syödäkään, koska se aika hapanta. Oli lopulta pakko antaa himolle periksi, mutta sekoitin granaattiomenan kuitenkin salaattiin, jottei sitä ihan paljaaltaan tarvinnut syödä. En ole granaattiomena-kikherneyhdistelmää ennen kokeillut, mutta minun päässäni ainakin se kuulosti ihan syötävältä. (Niin se olikin.)

Törmäsin kaupan heviosastolla taas uuteen kasvikseen, jota en ollut koskaan ennen nähnyt. Kyseessä oli lehtivihannes, jonka lehdet muistuttivat muodoltaan sarviapilaa mutta jotka olivat kooltaan sarviapilan lehtiä huomattavasti isommat. Kasvin juuret olivat pirteän punaiset. En oikein päässyt kaupassa selvyyteen, mistä kasvista oli kyse, mutta ostin sitä kuitenkin kokeeksi muutaman nipun, koska eihän se edes maksanut mitään. Kotona taas googletin, mitä tulikaan ostettua. :-)

Sain selville, että kasvi oli portulakka, jonka nimi oli minulle tuttu ainoastaan jostakin kreikkalaisesta tai kreetalaisesta keittokirjasta. Portulakan sesonki on Intiassa ilmeisesti nyt kesällä, koska en ole koskaan ennen siihen törmännyt. Intiassa portulakkaa käytetään kai lähinnä linssimuhennoksen tyyppisissä ruoissa, mutta lukemani mukaan portulakkaa voi syödä ihan raakanakin. Hyvää salaattiainesta siis! Portulakka oli kaiken lisäksi aika miedon makuinen, ei yhtään hapan, kuten monet muut "intialaiset" lehtivihannekset. Maku muistutti minusta etäisesti ketunleipää, jos joku on joskus sattunut semmoista metsässä maistelemaan. :-) Suolaheinäkin siitä tuli mieleen.

Tuntemattomista vihanneksista puheen ollen, ostin kerran hieman puistattavan näköisiä, hyvin ohuita vihanneksia, jotka näyttivät aika lailla vihreiltä pavuilta, mutta olivat paljon ohuempia. En ole ihan sataprosenttisen varma, mutta luulisin, että kyseessä olivat retikan palot (radish pods), jotka kasvavat samalla tavalla maan päällä kuin vihreät pavut, eivätkä maan alla, kuten tavallinen retikka. Näitä maanpäällisiä retikoita kutsutaan myös - ilmeisistä syistä! - rotanhäntäretikoiksi, ja Suomessa kyseinen vihannes tunnetaan ilmeisesti myös nimellä palkoretiisi. Rotanhännät päätyivät meillä lopulta kuivaan intialaiseen kasvisruokaan, johon tuli retikan lisäksi myös perunaa. Intiassa rotanhäntiä käyttävät erityisesti jainit, jotka eivät syö mitään maan alla kasvanutta, joten he voivat korvata tavallisen retikan näppärästi näillä maanpäällisillä versioilla. Rotanhäntäretikan maku ja haju on aika voimakas, hieman kaalimainen.

Tekemäni salaatti oli perin yksinkertainen. Portulakan sijaan salaatissa voi tietysti käyttää mitä muuta tahansa lehtivihannesta, vaikkapa babypinaattia, tai jotakin salaattia. Määriä en mittaillut...

KIKHERNE-GRANAATTIOMENASALAATTI

kikherneitä
kurkkua
granaattiomena
portulakkaa/babypinaattia/rucolaa/vuonankaalia tms.
sipulia (itselläni oli kevätsipulia)
sitruunamehua
hieman oliiviöljyä
(vastajauhettua) jeeraa eli juustokuminaa
suolaa

VALMISTUS

1. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, liota niitä reilussa vedessä vähintään 8 tuntia, ja kaada vesi pois. Keitä kikherneitä, kunnes ne ovat pehmeitä. Kattilassa tähän menee vajaa tunti; painekattilassa huomattavasti lyhyempi aika. Jos käytät tölkkikikherneitä, huuhtele ne ja siivilöi vesi huolellisesti pois.

2. Kuori ja halkaise kurkku ja poista siemenet esim. pienellä lusikalla. Kaivele granaattiomenasta siemenet ulos. Huuhtaise portulakat ja pilko sipuli.

3. Jos jauhat juustokuminan tuoreista siemenistä, paahda siemeniä kuivalla pannulla hetki ja jauha ne vasta sitten. Jos vain on pikkuisenkin viitseliäisyyttä, jeera kannattaa jauhaa tuoreeltaan, koska vastajauhettu jeera tuoksuu upealta!

4. Laita kaikki ainekset kulhoon, mausta ja sekoita.

11 kommenttia:

  1. Heti kun näin tuon kuvan, tuli mieleeni että sarviapilahan tuossa. Eli todennäköisesti en ole tuohon törmännyt ollenkaan tai olen luullut sitä sarviapilaksi. Jännä tapa hyödyntää vihreitä lehtiä salaattiin - sopii varmaan paremmin kuin sarviapila sun muut, jotka maistuu aika kitkeriltä sellaisenaan.

    VastaaPoista
  2. Sinä se oot kyllä huiman uskalias kun ostelet tuollaisia outoja juttuja. Minä en ikinä syönyt edes granaattiomenaa. Sekin on pelottava! Hui!

    VastaaPoista
  3. Ihana salaatti,täällähän tungetaan granaattiomenaa aika moneenkin salaattiin:D
    Minä tunnistin portulakan heti,sillä käytän sitä viikottain.Olen siitä bloggannutkin viime vuoden puolella.Rakastan sitä salaatissa,mutta tykkään ihan noinkin sitä syödä,ja siinähän on hurjasti Omega3:)

    VastaaPoista
  4. Anna, minäkään en ole koskaan ennen portulakkaan törmännyt, ja nyttenkin olen nähnyt sitä myytävän vain yhdessä marketissa. (Hypercityssä; sieltä ne mantelitkin löytyivät. Sieltä löytää näköjään kaikkea ihmeellistä, hih). Sarviapila olisi kyllä kypsentämättömänä aika epämiellyttävää, mutta tämä portulakka oli salaatissa oikein hyvää ja kivan mietoa.

    Laura, onkohan se sen merkki, kun pitää ostella kaupasta kaikkea kummaa, että elämä on vähän liian tylsää ja pitää hakea jännitystä - jos ei muualta niin kaupan heviosastolta! :-DDD Intiassa ei kyllä tosin luulis puuttuvan jännitystä elämästä. ;-) Granaattiomena onkin vähän pelottava, kun sillä saa sotkettua itsensä ja koko keittiön punaiseksi, kun niitä siemeniä irrottelee. Mulla niitä lentelee lattialle ja tiskipöydälle ja milloin mihinkin, hihii.

    Yaelian, vautsi, ai teillä portulakka on ihan yleinen kasvi! Harmi, kun en muista, mitä olet portulakasta postaillut. Pitää varmaan tulla kurkkimaan. :-) Joo, luinkin noista omega-kolmosista; niitähän on portulakassa vissiin enemmän kuin missään muussa lehtivihanneksessa. Hyvä kasvi siis kaiken kaikkiaan. :-)

    VastaaPoista
  5. Pitääkin lisätä portulakka ruokasanakirjaan :)

    Tekisi mieli käydä siellä Hypercityssä. Olen tulossa Hyderabadiin kesäkuussa käymään - ehkä sitten voisi kaluta nuo marketitkin.

    Osaisitko muuten suositella mitään kivaa ja edullista (2-3000 per yö) hotellia Hyderabadista?

    VastaaPoista
  6. Taa portulakka oli mulle ihan uusi tuttavuus! Mielenkiintoista!

    VastaaPoista
  7. Lisää ihmeessä, Anna. Kai portulakankin voi intialaiseksi ruoka-aineeksi lukea, kun sitä kerran Intiasta saa. :-)

    Ihan tuosta hintaluokasta en kyllä taida osata suositella mitään, mutta lähelle Hypercitya ja Inorbitia avattiin äskettäin uusi Red Fox -hotelli, jonka pitäisi olla suht edullinen. Hotelli Daspalla on myös samalla suunnalla, ja sekin on uusi ja edullisemmasta päästä. Jos kaipaat serviced apartment -tyyppistä majoitusta, samalla suunnalla on edullinen ja hyvä Oyster Suites. (Tunnen läntisen Hyderabadin parhaiten, ja siksi nämä ehdotukset ovat kaikki samalta suunnalta. :-) Nämä kaikki ovat lähellä Hitech Cityä, jossa on mm. tuo Inorbit Hypercityineen ja esim. Shilparamam).

    Keskustammassa on Katriya-hotelli, joka on kanssa ok, mutta vissiin hieman kalliimpi.

    Eryah, portulakka ei sitten vissiin siellä teilläpäinkään kasva. Suomessakin taitaa olla aika harvinainen, ja jostain luin, että se luetaan jopa ”rikkaruohoksi”. Ihme homma. :-)

    VastaaPoista
  8. Kiitos hotellisuosituksista. Voi olla, että etsimme kuitenkin jostain lähemmältä keskustaa, mutta nämäkin näyttivät kivoilta.

    Kiinnostaisiko sinua pitää pieni blogimiitti? Voitais mennä maistelemaan jotain :) Se kuvailemasi ruokakuja ainakin vaikutti kiinnostavalta...

    VastaaPoista
  9. Anna, tottakai kiinnostaisi; se olisi tosi mukavaa! :-) Mutta... mahdankohan olla Hyderabadissa silloin, kun sinä olet tulossa tänne. Kun ollaan taas menossa 9.kesäkuuta Suomeen. Milloin olet tulossa tännepäin?

    VastaaPoista
  10. Harmi, ollaan tulossa vasta 22.6. Aiotko menossa pidemmäksikin aikaa Suomeen?

    VastaaPoista
  11. Anna, no voi harmi. Ilmeisesti olen, jos viime väliaikatietoihin on uskomista...

    VastaaPoista