31. toukokuuta 2011

Bataatti-porkkana-pinaattirisotto

Mies toi viimeksi Suomessa käydessään mukanaan hirveän kasan risottoriisiä, joten meillä on syöty viime aikoina yllättäen aika usein risottoa. Välistä tuntuu, että uudet ideat alkavat loppua, ja silloin kaivetaan tietysti esiin vanhat ja hyväksi havaitut.

Tällä kertaa varioin risotossani Gordon-sedän kurpitsarisottoa, johon tuli (talvi)kurpitsaa kahdessa eri muodossa, soseutettuna ja paahdettuna. Säilytin tässä risotossa idean soseutetusta ja paahdetusta kasviksesta, mutta vaihdoin talvikurpitsan bataattiin ja porkkanaan. Bataatti tuli risottoon siis keitettynä ja soseutettuna; porkkana paahdettuna.

Se, mitä en ihan huomioinut reseptiä suunnitellessani, oli vihannesten erilainen tärkkelyspitoisuus. Bataattihan on paljon tärkkelyspitoisempaa kuin talvikurpitsa, mistä johtuen bataattisosekin on paljon paksumpaa ja "jauhoisempaa" kuin talvikurpitsasose. Tämä taas puolestaan aiheutti sen, että risotosta tuli jäähtyessään tiivis köntti, jota olisi voinut käyttää vaikkapa muurauslaastina. :-) Toisaalta risotto kuuluukin syödä heti valmistuttuaan, ja silloin risoton rakenne olikin mukava ja sopiva, sellainen ruokaisan täyteläinen.

Näin muuten jossakin MasterChefin jaksossa mielenkiintoisen vinkin, jolla risotosta saadaan entistäkin samettisempi hyödyntämällä riisin omia sakeuttavia ominaisuuksia. Risottoa varten keitetään vedessä, erillisessä kattilassa, muutama ruokalusikallinen riisiä, ja riisi keitetään tarkoituksella ylikypsäksi. Tämän jälkeen riisit siivilöidään pois ja riisin tärkkelyspitoinen keittovesi (johon on siis keittämisen aikana irronnut riisin tärkkelystä) otetaan talteen. Tätä keittolientä käytetään sitten varsinaisessa risotossa liemenä, jolloin risottoon tulee varsinaisen risottoriisin tärkkelyksen lisäksi vielä ekstra-annos tärkkelystä ja pehmeyttä liemestä.

Tämänkertainen risottoni on taas (ruokavaliosyistä) hyvin yksinkertaisista aineksista kyhätty, enkä laittanut siihen edes pippuria. Silti risotosta tuli tosi hyvää. Pieni annos mustapippuria sopisi risottoon kuitenkin hyvin, samoin kuten voinokare loppusilaukseksi. Juustoa en välttämättä kuitenkaan lisäisi, koska risotto on itsessään aika tukuisaa. Bataatti on Intiassa jotain kummallista kalvakkaa vaaleankeltaista lajiketta, ja siksi risoton värikin on kellertävä eikä punertava.

BATAATTI-PORKKANA-PINAATTIRISOTTO

1 bataatti
2 (pienehköä) porkkanaa
öljyä ja voita (ehkä joku ruokalusikallinen molempia)
1 isohko sipuli tai muutama salottisipuli hienonnettuna
muutama valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl risottoriisiä
kuumaa (kana)lientä
kourallinen hienonnettua pinaattia
suolaa, pippuria
(kuivattua) timjamia
(muita yrttejä)

VALMISTUS

1. Kuori ja paloittele bataatti samankokoisiksi paloiksi. Keitä palaset suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Siivilöi vesi pois ja soseuta bataatti esim. blenderillä tasaiseksi soseeksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

2. Kuori ja kuutioi porkkanat pienehköiksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja paahda porkkanoita, kunnes ne ovat suhteellisen pehmeitä ja ne ovat saaneet hieman väriä. Ripottele jossakin vaiheessa päälle hieman timjamia. Laita porkkanakuutiot sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna liemi erillisessä kattilassa. En osaa sanoa liemen määrää ihan tarkkaan, koska en mitannut sitä, mutta lientä saa olla ainakin 1 litra.

4. Kuumenna öljyä ja voita isohkolla pannulla tai kattilassa ja lisää sipuli sekä valkosipuli. Anna sipuleiden kuullottua ja lisää riisit. Kääntele riisejä muutaman minuutin ajan, kunnes riisinjyvät ovat muuttuneet lähes läpinäkyviksi.

5. Lisää kuumaa lientä vähän kerrassaan, ja anna edellisen liemen lähes imeytyä, ennen kuin lisäät uuden satsin. Keittele risottoa melko alhaisella lämmöllä, aina silloin tällöin sekoitellen. Huolehdi siitä, että lisättävä liemi on koko ajan kuumaa.

6. Lisää loppuvaiheessa hienonnettu pinaatti, bataattisose ja porkkanakuutiot ja mausta suolalla (ja pippurilla) sekä halutessasi yrteillä.

8 kommenttia:

  1. Mulle lautasellinen tätä, kiiiiiiitos! :) Sen sijaan söin just Big Macin.. voi hitsi. höh. Minusta kurpitsa on kyllä superhyvää! En minä kyllä osaa laittaa sitä kuin uunissa vain... kun kyse on ruuanlaitosta, minulla on varpaat sormien tilalla.. ainakin siltä se aina tuntuu. Mutta siis juu, tämä risotto olisi hyvää. Ainoastaan sipuli oli pelottavaa tällä kertaa :).

    VastaaPoista
  2. Laura, tilaus on otettu vastaan, hih. :-) Kyllä mullekin kelpaisi Big Mac, mutta ei ehkä intialainen, kun viimeksi sain vissiin jonkun pöpöä Mäkkäristä, ja sitten piti istuskella vessassa yö läpeensä. No joo, onpas taas ruokajutut. :-)

    Minä en ole koskaan laittanut kurpitsaa uunissa, mutta pitäisi kyllä kokeilla, kun kurpitsa-aika taas tulee. (Milloin se nyt oikein olikaan... öö..)

    VastaaPoista
  3. Minusta tuntuu että täällä on aina myynnissä kurpitsaa.. yleensä useampaakin lajiketta, vaikka minulla ei ole aavistustakaan että mitä eroa niillä on.. paitsi että ovat eri muotoisia. Näytinkö sinulle tämän ohjeen minkä kerran laitoin nettiin? Hitsi kun se on hyvää!!! http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/283199/Kurpitsa%20frittata/

    VastaaPoista
  4. Laura, nyt minä muistankin, kun laitoit tuon ohjeen! Kuolasin sitä jo silloin, ja tuo frittata näyttää kyllä edelleen sellaiselta, että minun on pakko kokeilla tuota heti, kun saan butternut squashia hyppysiini. :-) Niin, ja tietysti uunikin olisi ihan hyvä olla, hih.

    VastaaPoista
  5. Hyvän näköistä risottoa. Käytitkö tähän ihan jonkin erikoiskaupan risottoriisiä vai jotakin intialaista lajiketta?

    Minäkin olen ihmetellyt noita intialaisia bataatteja, ovatko bataatteja ollenkaan kun eivät ole oransseja eivätkä yhtä makeita kuin tuntemamme bataatit?

    VastaaPoista
  6. Anna, käytin miehen Suomesta tuomaa risottoriisiä, kun en ole enää viime aikoina löytänyt sitä täältä mistään. Ennen sitä sai sentään Q-Martista, mutta nyt olen etsinyt Q-Martin, Hypercityn, Sparin ja kaikki muutkin paikat, eikä sitä ole löytynyt mistään. Tuo Q-Martin riisi oli varmaan jotain tuontiriisiä sekin, kun hinta oli niin suolainen, muistaakseni 350 rupiaa per kilo. (Anoppi riemastuisi, kun kuulisi hinnan, hih.)

    Olen ihmetellyt aina tuota intialaista bataattia, kun se on niin omituisen väristä. Lisäksi se tummuu heti, kun sitä paloittelee. Kaupoissa sitä kuitenkin myydään bataatin nimellä, joten pakko sen on bataattia olla. :-) Googletin äsken vähän, ja löysin tämmöisen sivun bataattilajikkeista. Minusta intialainen bataatti olisi ehkä lähinnä tuota japanilaista tai Murasaki-bataattia.

    VastaaPoista
  7. Minäkin voisin ottaa tuota,vaikka vältän muuten riisiä kuin ruttoa.Kuulostaa sen verran hyvältä:)=

    VastaaPoista
  8. Yaelian, hui, riisi ja rutto samassa lauseessa kuulostaa kauhean pelottavalta. ;-) Onhan riisi tietysti aika epäterveellistä, ja meilläkin on onneksi vähennetty sen syöntiä aika rajusti viime aikoina. Risotto on vaan niin kätevää pikaruokaa, kun siihen voi tunkea, mitä kaapista löytyy. :-)

    VastaaPoista