3. maaliskuuta 2010

Mustikkavinaigrette

En juurikaan harrasta salaatinkastikkeita, mutta mustikkavinaigrette kuulosti niin hassulta, että sitä oli ihan pakko kokeilla. Taitaa tuo mokoma olla vielä aika terveellistäkin! Törmäsin kyseisen vinaigreten ohjeeseen ensimmäisen kerran FatFree Vegan -blogissa, vaikka lopulta päädyinkin tekemään siitä ihan erilaisen version.

Mustikkavinaigrette syntyy lähes yhtä helposti kuin tavallinen vinaigrettekin (viinietikkakastike siis), paitsi että tähän tarvitaan kättä nopeampaa (tehosekoitinta tai vastaavaa vehjettä), jotta ainekset saa soseutettua. Koska otin mustikat suoraan pakastimesta, konetta sai käyttää myös aika kauan, ennen kuin kastikkeesta tuli juoksevaa ja sileää. Varmaankin pääsisi vähän vähemmällä työllä, jos mustikoita ensin hieman sulattelisi. Tai veisi ne saunaan.

Minun vinaigretestani tuli myös aika paksua, koska halusin kokeilla ohjetta ilman mitään "jatkeaineita". Tykkäsin vinaigretesta kovasti juuri tällaisena, mutta jos kastikkeesta haluaa juoksevampaa, joukkoon voisi lisätä vaikka jotakin mehua, esimerkiksi omppo- tai appelsiinimehua. Kokeilin kastiketta ihan tavallisen vihersalaatin kera, ja yhdistelmä oli oikein maittava. Voisin kuvitella, että kastike sopisi myös mietoihin juustosalaatteihin, esimerkiksi mozzarella- tai leipäjuustopohjaisiin sovellutuksiin.

Nuo valkoiset kököt ovat ilmakuplia...

MUSTIKKAVINAIGRETTE

1 dl mustikoita
3 rkl (oliivi)öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl hunajaa
varovasti mustapippuria

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään mikserillä, tehosekoittimella tai muulla koneella.

Tämän vinaigreten voi huoletta tehdä reilusti etukäteen, koska öljy ja etikka eivät taatusti erotu toisistaan. Säilytä vinaigrette viileässä, koska huoneenlämpöisenä se ei ole yhtä hyvää kuin kylmänä.

4 kommenttia:

  1. Varmaankin´hyvää! Täällä pakastetut mustikat ovat aika mauttomia,mutta käytän usein sokeritonta mustikka-granaattiomenasiirappia.Tosin siitä ei tule noin nätti väri;-)

    VastaaPoista
  2. Yaelian, hyvää oli! Mustikka-granaattiomenasiirappi kuulostaa ihanalta.. :-)

    VastaaPoista
  3. Tää vinegretti on varmasti ihan älyttömän hyvää! Oon tehnyt joskus aikoinaan sekä vadelma-että mansikkavinegretteä. Ootan jo kesää, niin pääsee taas tuoreista mansikoista kokkailemaan herkkuja :)

    VastaaPoista
  4. Insanity, hyvää on, jos vaan mustikoista tykkää.

    Vadelmavinaigrettea minäkin oon joskus kokeillut, mutta mansikkavine on ihan uusi juttu mulle. Kuulostaa kyllä tosi ihanalta! Täytyy laittaa korvan taakse kesää varten... :-)

    VastaaPoista