12. heinäkuuta 2009

Mansikkainen shrikhand


Istuin viime viikonloppuna Kampin bussiasemalla odottelemassa bussia, kun viereeni istuutui aika räikeästi meikattu ja värikkäästi pukeutunut, mutta muuten ihan tavallisen näköinen nainen. Olin sattuneista syistä hieman pahantuulinen enkä ollenkaan juttutuulella. Yhtäkkiä nainen kääntyi puoleeni ja kysyi: "Milloinkos se on taas se aika, kun viinimarjat, punaiset ja mustat, kypsyvät pensaissa?" Hölmistyneenä katsoin naista ja totesin, että enpä kuule tiedä. "Ai sulla ei ole pensaita, vai?", nainen ihmetteli.

Marjapensaita meillä ei tosiaankaan ole eikä varmaan tule koskaan olemaankaan, mutta mansikoita ja mustikoita, joskus jopa puolukoita ja vadelmia, olen hamstrannut pakkaseen lähes joka kesä. Kun tänään huomasin taas katselevani marketissa mansikkalaatikoita sillä silmällä, havahduin kysymään itseltäni, onko koko touhussa mitään järkeä: meillä marjat nimittäin löytävät kyllä tiensä pakastimeen, mutta ulos pakastimesta ne eivät enää löydäkään. En juurikaan leivo, en tee mitään kiisseleitä ja hilloja meillä ei syödä, joten marjat ovat pakastimessa seuraavana keväänä lähes samassa asennossa kuin ne sinne laitettiinkin - mitä nyt ukkeli on käyttänyt osan mustikoista aamupuuroonsa. Olisinkohan tänä vuonna vähän viisaampi ja jättäisin marjat kokonaan hankkimatta?


Pieni rasiallinen mansikoita piti kuitenkin ostaa, sillä olin nähnyt houkuttelevan kuuloisen mansikka-shrikhandin ohjeen. Alun perin minun pitikin tehdä shrikhand ihan toisella ohjeella, joka soseutettuine mansikoineen olisi ollut lähempänä oikeaa intialaista shrikhandia, mutta lopulta tämä hieman ylellisemmän oloinen versio vei voiton. Osui ja upposi. :-)

En taaskaan mittaillut aineksia, mutta ohjetta voikin mukailla makunsa mukaan. Mulle paljon sokeria ja kardemummaa, kiitos.

MANSIKKA-SHRIKHAND
ilmeisesti neljälle

Mansikat
250 g mansikoita, kannat poistettuina, marjat puolitettuina
2 tl sokeria
2 tl balsamietikkaa

Shrikhand
2 ½ dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
4 kardemumman siemenet jauhettuna (tai jauhettua kardemummaa maun mukaan)
hyppysellinen sahramia liotettuna 1 rkl:een kuumaa vettä
3 rkl hienoasokeria (itse laitoin tomusokeria)

Pinnalle
paahdettuja mantelilastuja

1. Sekoita sokeri ja balsamietikka keskenään ja kaada seos mansikoiden päälle. Anna marjojen maustua tunnin verran.

2. Sekoita kulhossa jogurtti, kardemumma, sahrami ja sokeri.

3. Jaa mansikat neljän tarjoiluastian pohjalle ja lataa päälle jogurttiseosta. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

6 kommenttia:

  1. Mmm... mansikka-shrikhandia en olekaan koskaan maistanut mutta tama on varmasti ihanaa! Tosi natti kuva taas jalleen.

    Mulle kylla kelpaisi kaikki nuo pakastetut marjat...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Anna :-).

    Ehkä mä opin arvostamaan noita marjoja vasta sitten, kun niitä ei siellä pakkasessa olekaan...

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköistä! Mulla muuten on pieni pakastimeni täynnä mansikoita, raparperia ja passionhedelmäsosetta,ei muuta.Saapa nähdä koska ne sieltä tulee ulos....

    VastaaPoista
  4. Yaelian, kiitos! :-) Toivottavasti ne sun tuotteet tulee pakkasesta ulos nopeammin kuin mun marjat.. :-D

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta, oli todella herkullinen jälkiruoka intialaisen aterian päätteeksi! Tulen tekemään tätä jatkossakin ja vierailtamme sateli kehuja maun suhteen :-)

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva kuulla, RuubeninMamma! :-)

    VastaaPoista