10. heinäkuuta 2009

Maissilättyset ja tomaattisalsa

Intialaisvieraat lähtivät, ja vaikka vierailu olikin oikein mukava ja onnistunut, oli ihana palata laittamaan oman mielen mukaista ruokaa, ilman että koko ajan pitää miettiä, mitä kukakin mahtaisi syödä. Vieraat söivät kyllä pääasiassa ulkona, mutta sain minäkin hellan ääressä hyöriä. Laitoin vieraille pääasiassa eteläintialaista ruokaa jo hyviksi havaituilla ohjeilla, joista olen jo aika monta blogannutkin. Nyt on taas kiva päästä tekemään vaihteeksi jotakin muuta kuin intialaista ruokaa. :-)

Halalista vielä sen verran, että päädyin lopulta käymään Espoon Leppävaarassa sijaitsevassa Al Amal halal-kaupassa - siitä yksinkertaisesta syystä, että sinne oli kaikkein lyhin matka. Kauppa oli lihatuotteiden osalta myönteinen yllätys; erityisesti karitsa- ja naudanlihavalikoimat olivat todella hyvät ja liha oli kaiken lisäksi oikein hyvälaatuistakin. Hinnatkaan eivät päätä huimanneet. Sen sijaan broilerivalikoima oli pettymys, sillä broileria myytiin vain pakasteena, ja sitäkin vain kokonaisena tai koipinuijina.

Tein vielä senkin virheen näiden erityisruokavalioisten kanssa, että otin heidät mukaan kauppaostoksille lähimarkettiin. Tajusin kyllä, että muslimivieras ei syö porsasta ja että muunkin lihan pitää olla halal-lihaa, mutta en tajunnut, että mies ei pysty edes katsomaan lihatiskiin päin. Kun sitten vahingossa eksyimme lihatiskin eteen, piti melkein tilata piipaa-auto elvyttämään pahoinvoiva asiakas. Tästä en-yhtään-viisastuneena marssin seuraavaksi makkaraosastolle, koska halusin ostaa itselleni makkaraa grillaamista varten. Olimme nimittäin menossa seuraavana päivänä vieraiden kanssa Itä-Suomeen vanhempieni luokse, ja siellä oli tarkoitus grillata, jos vain ilmat antaisivat myöten. Kun heitin makkarapaketin ostoskärryyn, alkoi kamala tenttaaminen, onko makkarassa porsasta. Onhan siinä, mutta ei teidän sitä tarvitse syödä, vastasin. Hetken keskusteltuamme minulle vihdoinkin valkeni, mitä he yrittivät minulle sanoa: porsasta sisältäviä ruokatarvikkeita ei saisi olla edes samassa ostoskärryssä kuin muut ruoka-aineet ovat! Ei muuta kuin makkarapaketti takaisin hyllyyn ja soittamaan äiskälle ja varmistamaan, että äiskällä olisi kaapissa makkaraa. Heräsi kyllä epäilys, että saavatkohan porsasta sisältävät tuotteet olla edes samassa jääkaapissa kuin muut ruoat...

Nyt vihdoinkin näihin maissilättysiin, joita tein jo kerran Intiassakin. Sillä kertaa lättyset eivät päätyneet blogiin asti, koska havahduin valokuvaamaan niitä vasta siinä vaiheessa, kun kaikki lätyt oli jo syöty. Sen verran hyviä lätyt kuitenkin olivat, että halusin tehdä niitä vielä uudestaankin. James Tannerin ohje on ongittu BBC Foodin sivuilta.

Meksikolaiset maissilättyset
tästä tuleepi noin 10 lättystä

100 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna
1 ½ dl maitoa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria maun mukaan
1 maissintähkä
öljyä paistamiseen

1. Irrota maissinjyvät maissintähkästä veitsellä. (Jos et tiedä, miten tämä tehdään, käy kurkkaamassa lyhyt videonpätkä esimerkiksi täältä.) Itse hakkaan maissinjyvät veitsellä vielä vähän pienemmiksi, mutta alkuperäisesssä ohjeessa ne pantiin mukaan ihan kokonaisina.

2. Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita joukkoon muna sekä osa maidosta. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää maissinjyvät sekä vielä sen verran maitoa, että saat paksuhkon, hieman juoksevan taikinan. Jos jaksat, paista koekakkara ja tarkista maku.

3. Paista taikina haluamasi kokoisiksi lättysiksi ja tarjoa tomaattisalsan kanssa esim. pienenä ateriana tai alkupalana.

Tomaattisalsa

3 kypsää tomaattia
tuoretta korianteria maun mukaan, hienonnettuna
1 pieni vihreä chili, siemenet poistettuna ja erittäin pieneksi hienonnettuna
hyvin pieni punasipuli erittäin pieneksi silputtuna
sitruuna- tai limettimehua maun mukaan
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan
vastajauhettua mustapippuria maun mukaan

1. Kalttaa halutessasi tomaatit (itse en jaksanut vaivautua) ja poista niistä siemenet (siemenetkin voi jättää poistamatta, mutta silloin salsasta tulee todella vetistä, varsinkin, jos salsa joutuu yhtään odottelemaan). Pilko tomaatit hyvin pieniksi kuutioiksi.

2. Laita tomaattikuutiot kulhoon ja lisää muut salsan ainekset. Sekoita hyvin ja lisää makuja tarpeen mukaan.

5 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköisiä lättysiä maisseineen.
    Huh, kyllä varmaan oli hankalaa noiden halal-säännösten kanssa. Ja tuo ettei edes voi katsoa lihatiskiin! Mutta tarkemmin ajatellen ortodoksijuutalaisten kosher-säännökset ovat ihan samat ja hekään täälläpäin tuskin astuvat sisään lukuisiin porsaanlihaa myyviin kauppoihin täällä....

    VastaaPoista
  2. Kaunis kuva latyista! Mietin tassa, etta miltakohan maistuivat - olivatkohan nama samantapaisia kuin tortillat?

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Yaelian! Olenkin joskus kuullut jonkun vertaavan noita kosher- ja halal-säännöksiä toisiinsa, joten ilmeisesti niissä on aika paljon samaa.

    Pakko myöntää, että kyllä mulla meinasi vähän hermo mennä noiden säänösten kanssa... Tosin jokainen saa syödä sitä mitä haluaa, mutta näin uppo-oudolle kaikki tuommoiset erikoiset rajoitukset tuntuvat vähän vaikeilta sisäistää. Mutta tuostakin kokemuksesta opin taas paljon uutta!

    Anna, kiitos. Näiden lättysten maku muistutti ehkä lähinnä kevyesti maissin makuista pannukakkua - lättyjen maku on aika mieto, joten ne kaipaavat seurakseen jotain jossa on vähän potkua, ja tuo tomaattisalsa sopi seuraksi erittäin hyvin.

    VastaaPoista
  4. Oijoi, näyttääpä hyvältä! Näitä täytyy testata joku kerta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Elina. :-) Testaa ihmeessä.. Ainakin meille maistuivat!

    VastaaPoista