2. helmikuuta 2009

Sunnuntairuokaa

Harvoin viitsin tehdä useamman ruokalajin ja siihen vielä chapatit päälle, mutta eilen tämmöinenkin ihme tapahtui. Sunnuntait ovat niin pitkäveteisiä päiviä, että ne sopivat oikein hyvin isompiin kokkauksiin. Olikin taas oikea tehokokki paikalla, kun sähläsin oikein monta asiaa yhtä aikaa. Tämän seurauksena chapateista tuli aika persoonallisia ja kamerakin melkein uiskenteli kastikkeessa...

On tämä maailma kyllä mennyt ihmeelliseksi. Kävin tässä taannoin nimittäin semmoisessa melkein-lähikaupassa, jossa en tavallisesti käy, ja siellä oli myynnissä tuoretta tamarindia, palkoineen päivineen! Ei todellakaan ollut mitään tarvetta ostaa tamarindia, kun vanhatkin ovat käyttämättä, mutta pitihän niitä nyt valokuvaa varten ostaa... Vaikka kilohinta oli muistaakseni jotain 13 - 14 euron luokkaa, pari palkoa ei paljon maksanut, koska nuo palot ovat niin köykäisiä.

Tuossa kuvassa näkyy tuo tamarindin rakenne hyvin (klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi; kuva tosin on vähän epätarkka). Tamarindihedelmää suojaa palko, jonka saa helposti rikottua painelemalla. Palon sisällä on hedelmäliha sekä melkein mustat siemenet. Nämä kyseiset tamarindit olivat kooltaan melko pieniä sekä maultaan vähemmän happamia kuin se Intiasta tuotu tamarindi, jota yleensä käytän. Myös väriltään tämä tamarindi oli paljon vaaleampaa. En tiedä, mistä nuo tamarindien värierot johtuvat - onko kyse tamarindin iästä vai onko olemassa erivärisiä lajikkeita. Intiastakin olen saanut kovin erilaisia tamarindeja - yksi tamarindi on ollut paljon vaaleampaa, toinen melkein mustaa. Muistelen lukeneeni jostakin, että tamarindi tummuu joutuessaan hapen kanssa tekemisiin. Jos siis haluaa tamarindin säilyvän vaaleampana, se kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astiassa. Itse tykkään kyllä tuosta tummemmasta tamarindista enemmän, koska se tuo mukavasti väriä ruokaan.

Tämän täältä löytämäni tamarindin käsittelyssä oli hieman eroja, sillä tätä tamarindia sai liotella paljon kauemmin. Lusikka oli aika turha työväline, koska joukossa oli niitä siemeniäkin. Tamarindia olikin helpompi puristella ihan vain sormin, ja silloin on tietysti mukava, jos liotusvesi ei ole ihan kiehuvan kuumaa...

Tamarindista tein kananmunapulusua, ja sen kanssa syötiin paistettuja vihreitä papuja. Kananmunapulusun valmistus ei juurikaan eroa esim. kikhernepulusun valmistuksesta, paitsi että lisään tähän yleensä hieman sarviapilaa.

Kananmunapulusua, paistettuja papuja ja chapatia.
Nauraako toi muna mulle?

KANANMUNAPULUSU
iiiiso annos kahdelle

hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
muutama currylehti (voi jättää poiskin)
muutama punainen kuivattu chili palasina (tai maun mukaan)
1 tl jeeran siemeniä
n. 20 sarviapilan siementä (voi jättää poiskin)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
½ tl kurkumaa
½ - 1 tl chilijauhetta
n. puolikas purkki säilyketomaatteja pieneksi paloiteltuna (tai vastaava määrä tuoreita tomaatteja tai tomaattimurskaa)
suolaa
ison mansikan kokoinen pallo tamarindia
1 tl korianterijauhetta
4 kananmunaa

VALMISTUS

1. Keitä kananmunat ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori munat ja tee kumpaankin päähän parin sentin syvyinen ristiviilto.

2. Liota tamarindia noin 1 dl:ssa kuumaa vettä ainakin varttitunti. Puristele tamarindia lusikalla tai sormin, jotta siitä irtoaisi hyvin mehua. Siivilöi tamarindi toiseen astiaan tai poimi siemenet ja "roippeet" käsin pois.

3. Kuumenna öljy syvällä pannulla tai kattilassa ja anna sinapinsiementen paukkua hetki kannen alla. Lisää currylehdet, chilit ja jeera ja paista hetki sekoitellen. Lisää sarviapila ja valkosipuli ja paista hetki ahkerasti sekoitellen. Lisää sipuli ja paista edelleen keskilämmöllä, kunnes sipuli on saanut melko mukavasti väriä.

4. Lisää kurkuma ja chilijauhe ja hetken päästä tomaatit. Paista kunnes tomaatit ovat "mössöä" (ehkä noin 10 minuuttia). Lisää suola, siivilöity tamarindimehu ja sen verran vettä, että saat paksuhkon kastikkeen. Anna hautua kannen alla 5 - 10 minuuttia. Lisää korianterijauhe ja kananmunat ja hauduta, kunnes kananmunat ovat kuumenneet.

Tarjoa riisin tai chapatin kanssa.

Enkuksi Egg in Tamarind Gravy
Teluguksi Kodi Guddu Pulusu

4 kommenttia:

  1. Jännää että löysit tamarindia ihan lähikaupasta.Tamarindia en ole koskaan edes kokeillut, tai kerran jotain kuivattua, eikös siitä tule vähän sellainen hapan maku? Täälläpäin aasialaisessa kaupassa missä käyn ei ole tuoretta tamarindia, vaan sellaisia puristettuja tamarindipaketteja.Pitääköhän sitäkin liotella kuten tuota tuoretta tamarindia?

    VastaaPoista
  2. Yalian, joo, tamarindissa on tosiaan semmoinen happaman makea maku, jota ei oikein pysty jäljittelemään millään muulla.

    Ne teillä päin myytävät tamarindipaketit on varmaan samoja, joita täältäkin saa aasialaisista kaupoista, onko ne nyt "wet tamarind" vai mitä nimeltään. Nekin täytyy tosiaan liottaa ja siivilöidä/puristella, vaikka niistä on kuoret ja suurin osa siemenistä jo poistettukin.

    VastaaPoista
  3. Ompa kyllä maukkaan näköinen annos!
    Ihmettelen kyllä suuresti mistä kummasta sait tamarindit ongittua, ite koetin aikoinaan etsiä kirveen kanssa sitä jokapaikasta eikä mistään löytynyt :( Ja jäi tietysti se "perinteinen" maku tamarindin puuttumisen takia uupumaan..
    Chapatia pitäisikin lähiaikoina tehdä pitkästä aikaa, on se sen verran hyvä leipä intialaisen yms. ruoan lisukkeena. :)

    VastaaPoista
  4. Insanity, en mäkään ole koskaan aikaisemmin tuohon tamarindiin törmännyt muualla kuin noissa aasialaisissa kaupoissa, ja siksi olinkin lentää persiilleni, kun sitä näin :-D

    Chapati on tosiaan hyvä lisuke ja vissiin terveellisempääkin kuin esim. valkoinen riisi, mutta mä taidan olla aika laiska leipomaan niitä... Riisit on niin helppo laittaa vaan kiehumaan!

    VastaaPoista