14. toukokuuta 2019

Naan khatai -pikkuleivät

Postataanpas vaihteeksi jotain makeaa!

Löysin näiden pikkuleipien ohjeen kerran Madhur Jaffreyn kirjasta Vegetarian India ja päätin kokeilla. Kylläpä kannattikin, sillä pikkuleivät olivat rapeita, keveitä, hieman sitkeitä ja aivan taivaallisen makuisia! Makeita nämä tosin ovat, joten jos et pidä kovin makeasta, vähennä sokerin määrää.

Kokeilin taas näissäkin tavallisia, suomalaisesta kaupasta löytyviä mannasuurimoita, jotka toimivat pikkuleivissäkin oikein hienosti. Kun muutkin leipomistarvikkeet löytyvät tavallisesta ruokakaupasta, mikään ei estä kokeilemasta. 😉




NAAN KHATAI -PIKKULEIVÄT
(noin 12 kappaletta)


1 dl vehnäjauhoja
1 dl mannasuurimoita
1 dl kikhernejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl jauhettua kardemummaa
120 g pehmeää voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
hieman suolattomia pistaasipähkinöitä


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja levitä uunipellille leivinpaperi.

2. Laita kulhoon vehnäjauhot, mannasuurimot, kikhernejauhot, leivinjauhe sekä kardemumma ja sekoita. Vatkaa toisessa kulhossa sähkövatkaimella rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

3. Lisää jauhoseos sokeri-rasvaseoksen joukkoon ja sekoita. Painele taikinaa kädelläsi, kunnes saat taikinasta tasaisen pallon. Muotoile taikinasta ison mansikan kokoisia palloja ja laita pallot uunipellille. Jätä pipareille leviämisvaraa.

4. Rouhi pistaasipähkinät karkeasti. Paina sormellasi kunkin piparin päälle kevyesti pieni syvennys ja laita kuoppaan hieman pistaasirouhetta.

5. Paista pipareita noin 14 minuuttia. Anna pipareiden jäähtyä pellillä muutaman minuutin ajan (ne ovat erittäin hauraita), ja siirrä ne sitten varovasti lastan avulla ritilän päälle jäähtymään.







8 kommenttia:

  1. Nämähän on melkein terveellisiä, kun niissä on kikhernejauhoja. :D

    VastaaPoista
  2. Voikohan noi kikhernejauhot korvata jollaa muulla jauholla? Tai onko tulossa muita ohjeita johon jauhoja vois käyttää? Ettei tulisi hukkaostosta :-D tai sitten pitänee tehdä pipruja hieman enemmän ;-D
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta varmaan niiden sijasta voisi käyttää vehnäjauhoja. Mutta nyt kun kysyit, niin tulikin mieleeni heti yksi toinen (lätty)ohje, johon tulee kikhernejauhoja! Täytyykin tehdä niitä vaikka heti huomenna ja ottaa parit valokuvat. :-)

      Mutta hyvähän se on tehdä pipareita kerralla isompi satsi, niin eivät heti lopu kesken. :-D

      Poista
    2. Jos lättyohjeenkin saisi :-D

      Poista
    3. Juu toki ohje myös, eikä vaan pelkkiä kuvia! :-DDD

      Poista
  3. Nyt testailtu piparien tekoa kahteen eri otteeseen.

    Ensimmäiseen versioon laitoin kikhernejauhojen puutteessa maissijauhoja. Maku oli ihan hyvä ja suutuntuma rapsakka, ehken hieman liian makea.

    Eilen testailin sitten kikhernejauhojen kera (kun vihdoin niitä löysin). Vähensin 0,5dl sokeria ohjeesta. Sekoitin myös kaikki aineet ilman sokerin ja voin vaahdottelua keskenää. Ja uuniin...uuniin meinasivat jäädäkin kun muuta puuhastelin. Piparit pääsivät hieman liian tummaksi. Maultaan, no kaipasin sitten kuitenkkn sitä sokeria ;-D

    Jospa kolmas kerta sitten onnistuisi. Teen prikulleen ohjeen mukaan ja istun 14min uunin edessä :-)

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä jälleen todeta, että sie olet kyllä sinnikäs! Ihana kun jaksat kokeilla eri versioita, niin miekin saan tietää, miten mikäkin toimii. <3

      Toki uuneissa on varmaan jonkin verran eroja, joten kannattaa pitää pipareita silmällä. Mutta kokemuksesta tiedän, että ajan tarkkailu unohtuu tosi helposti, jos on muuta puuhaa. ;-)

      Poista