18. toukokuuta 2019

Kikhernelätyt eli besan dosat

Kun nyt kerran ruvettiin läträämään kikhernejauhoilla, niin läträtäänpä vielä vähän lisää.

Näistä kikhernelättysistä eli besan dosista on tullut meidän suosikkilättyjä, sillä ne ovat niin nopeita, hyviä ja helppoja tehdä. Ainekset vain sekoitetaan kulhossa sekaisin, minkä jälkeen taikina paistetaan pannulla lätyiksi. Taikinan ei tarvitse edes levätä yhtään, vaan lätyt valmistuvat alusta loppuun varttitunnissa.

Oikeaoppiset dosataikinat ovat hieman paksumpia kuin mitä itse teen, sillä Intiassa dosat levitetään pannulle yleensä tasapohjaisen metallikauhan avulla. En ole koskaan onnistunut saamaan Suomessa aikaiseksi kunnon dosia tällä metodilla, sillä taikina tarttuu joko kauhan pohjaan tai sitten se paakkuuntuu pannulle epämääräisiksi klimpeiksi. Epäilen, että tämä johtuu ainakin osittain sähköliedestä, joka käyttäytyy niin eri tavoin kuin kaasuliesi, joka on puolestaan Intiassa se kaikkein tavallisin liesityyppi. Toki myös pannuissa on eroja, sillä Intiassa dosia harvemmin valmistetaan pinnoitetulla pannulla. Olen nähnyt nykyään kaupoissa pinnoitettuja dosapannujakin, ja toinkin sellaisen kerran Intiasta, mutta ei se oikein toiminut, vaikka dosapannun nimellä kulkikin.

Olen kumminkin keksinyt taikinan levitysongelmaan sellaisen ratkaisun, että teen taikinasta vähän ohuemman, jolloin taikinan voi vain kaataa pannulle kuten suomalaisen lettutaikinan. Veden määrässä minulla on sellainen muistisääntö, että taikinan paksuus on silloin sopiva, kun taikina muistuttaa koostumukseltaan enemmän maitoa kuin piimää. Ohuempaa taikinaa on helpompi levittää kuin paksumpaa, ja dosistakin tulee ohuempia.

Besan dosia voi syödä minkä tahansa kastikkeisen tai kuivan ruoan kanssa, mutta myös intialaiset pikkelssit ja jauheseokset, podit, toimivat hyvin. Ja kuka estää syömästä besan dosia vaikkapa puolukkahillon kanssa. 😀 Uskon, että puolukkahillo sopisi hyvin yhteen besan dosien kanssa.

Besan dosat ovat myös siitä mukavia, että taikinaan voi sekoittaa mitä vain itse haluaa. Tai ei nyt ehkä mitä vain, mutta ainakin tuota maustepuolta voi soveltaa mielensä mukaan. Ainoastaan kikhernejauhot, vesi ja suola ovat pakollisia ainesosia. 

Minä söin besan dosia tällä kertaa kikhernecurryn (tårta på tårta!) ja paistetun okran kanssa.




BESAN DOSAT ELI KIKHERNELÄTYT
(n. 7–8 isoon dosaan)

3 dl kikhernejauhoja
hieman suolaa (ehkä jotain teelusikallinen)
puolikas sipuli hyvin hienonnettuna
sormenpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 pieni vihreä chili hienonnettuna
kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
n. 1/2 tl jeeran siemeniä tai jauhettua juustokuminaa

kylmää vettä tarpeen mukaan (minulla menee tähän määrään jauhoja n. 4,5–5 dl vettä)

hieman öljyä paistamiseen


1. Laita kaikki muut ainekset paitsi vesi kulhoon. Lisää vettä vähän kerrassaan, hyvin sekoittaen, kunnes saat melko löysän ja juoksevan taikinan.

2. Kuumenna isohko matalareunainen pannu hyvin kuumaksi ja lisää pannulle ennen jokaista dosaa tilkka öljyä. Laita pannulle kauhallinen taikinaa ja kääntele pannua, jotta taikina leviää pannulle tasaisesti. Ripottele dosan päälle hieman öljyä.

3. Paista dosaa, kunnes reunat alkavat irrota pannusta ja ruskistua. Käännä sitten dosa ympäri ja paista toistakin puolta vielä hetki.



Parhaimpia nämä (kuten kaikki muutkin) dosat ovat suoraan pannulta syötyinä.

12 kommenttia:

  1. Nämäkin kokeiluun heti kun kikhernejauho löytää tiensä kaupasta kotiin! Nälkä tulee ohjetta lukiessa :-D
    Onkohan tuo kikhernejauho jotenkin "sitkeämpää" tai jatain kun ei tarvitse kananmunaa niikun suomalaiset letut?

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikhernejauhoja käytetään tosiaan munan korvikkeena mm. leivonnassa, mutta en ole ihan varma, mikä tekee juuri kikhernejauhoista niin hyvän munan korvikkeen. Olen käsittänyt, että kikhernejauhot ovat jotenkin tiiviimpiä kuin muut jauhot ja sopivat siksi niin hyvin gluteenittomaan leivontaankin.

      Jael kirjoittelikin tuolla aiemmin katkarapubiryanin kommenteissa aquafabasta eli kikherneiden keittoliemestä/säilykekikherneiden nesteestä, joka on kuulemma älyttömän monikäyttöistä sekin.

      Poista
  2. Mä rakastan dosaa, ja Tel Avivissa on pari tosi hyvää dosapaikkaa, mutta olen itse tehnyt vain linsseistä dosaa. Pitääkin joskus kokeilla myös tätä versiota:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dosat ovat kyllä ihan älyttömän hyviä. Voisin elää niillä varmaan loppuelämäni. Varsinkin anopin dosilla. ;-)

      Taikinaan voisi laittaa myös hieman riisijauhoja, mutta itse olen tehnyt tätä pelkkää kikhernejauhoversiota.

      Kyllä teitä siellä Tel Avivissa hemmotellaan. :-) Olisipa Helsingissäkin dosapaikkoja!

      Poista
    2. Linssejä ja riisiä, sitä mä olen tehnyt,nykyään vain ihan valmiista linssijauhosta ja riisijauhosta, mutta ennenkuin tajusin että sen voi tehdä niinkin, annoin jauhetun riisin ja linssien fermentoitua;D

      Poista
    3. Minäkin olen käyttänyt joko jauhoja tai sitten varsinaisissa dosissa niitä sellaisia intialaisesta marketista saatavia pikapakkauksia, joihin lisätään vain vesi. Tarpeeksi monta kertaa kun kokeilin Suomessa taikinan hapattamista ja aina epäonnistuin, niin päätin luovuttaa. :-D

      Poista
  3. Nyt on dosa-lättysetkin tehty ja maisteltu aamupalaksi. Todella nopsa ohje :-)

    Olivatkin tosi täyttäviä! Söin kaksi heti paistettuina ja ähkyhän siitä seurasi;-D
    Näihin laitankin joukkoon seuraavalla kerran pinaattia tai nokkosia, ovat sitten ruoka jo sellaisenaan.

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä söitkin sitten dosia ihan "oikeaoppisesti" eli aamiaiseksi. :-)

      Hih, mun mielestä nämä ei kyllä ole mitenkään erityisen täyttäviä. Mulla menee helposti neljäkin lättyä - ja siihen vielä ruoat päälle. :-D

      Poista
  4. Ihana ohje. Mistä ostat kikhernejauhon Suomessa? Käytän sitä muuhunkin leivontaan välttääkseni vehnäjauhoja ja ärsyttää, kun tavan kaupan pikkupussit ovat aika kalliita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostan Suomessa kikhernejauhoja ihan tavallisista ruokakaupoista, tyypillisimmin Prismasta (merkki taitaa olla Risenta). Minusta intialaisissa kaupoissa (esim. Indian Market Hakaniemessä) myytävissä kikhernejauhoissa on paljon voimakkaampi tuoksu ja maku, enkä siitä syystä itse oikein tykkää käyttää niitä. Tosin jauhojen paahtaminen ensin auttaa jonkin verran.

      Poista
    2. Kiitos Satu, tuo on hyödyllinen tieto. Olin juuri ajatellut hakea niitä Hakaniemestä, mutta ehkä pysyn Prisman valikoimassa. Kiitos blogistasi, täällähän on vaika mitä ihanaa. T. Anonyymi eli Sari

      Poista
    3. Kiva jos tuosta oli hyötyä! :-) Mukavaa kesän jatkoa!

      Poista