14. maaliskuuta 2019

Myskikurpitsakeitto

Aloitin joskus viime syksynä projektin nimeltä Sosekeitto, kun sain selville S-ryhmän Omat ostot -palvelusta, että olin raahannut vuoden aikana kaupasta selkä vääränä valmiskeittoja. Tykkään syödä sosekeittoa lounaaksi, koska sosekeitto on suhteellisen kevyttä syötävää, ja lounaan proteiinitkin saa helposti, kun lataa keiton päälle riittävän ison kasan raejuustoa. Olen erittäin laiska, mitä tulee lounaan valmistamiseen, joten valmiskeitot olivat näppärä keino alittaa rima limboamalla.

Kun tajusin, kuinka paljon rahaa olin vuoden aikana keittoihin käyttänyt, suivaannuin ja päätin ryhtyä tekemään sosekeittoja itse. Ei kai niissä nyt niin hirveä vaiva olisi, kun samasta keitosta riittäisi varmasti useammaksikin päiväksi. Ja koska intialainen keittiö on meikäläisen sydäntä lähinnä, keitotkin on pitänyt tietysti viritellä intialaiseen suuntaan.

Yhdeksi lempparikeitokseni on muodostunut tämä myskikurpitsakeitto (toki tätä voisi tehdä muillakin kurpitsoilla).



MYSKIKURPITSAKEITTO

reilu 1 tl gheetä (tai öljyä tai voita)
1/2 - 1 kanelitanko
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
pieni pala inkivääriä hienonnettuna (n. 10 g)
n. 1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1 tl korianterijauhetta
1 pienehkö myskikurpitsa (valmiita paloja noin litran verran)
n. 7 dl kana- tai kasvislientä
(maun mukaan kookosmaitoa tai kermaa)


VALMISTUS

1. Kuori kurpitsa ja paloittele se pienehköiksi kuutioiksi.

2. Sulata ghee kattilassa ja lisää kanelitanko. Kun kaneli alkaa tuoksua, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja kuullota.

3. Lisää suola, kurkuma ja korianterijauhe ja pyöräytä mausteet sekaisin. Lisää kurpitsa ja liemi, kiehauta ja keittele kannen alla, kunnes kurpitsa on täysin pehmeää.

4. Poista kanelitanko, soseuta ja tarkista maku. Lisää halutessasi hieman kookosmaitoa tai kermaa.

*****

Innostuin paahtamaan keiton päälle (intialaisten mausteiden kanssa, toki 😀) kurpitsansiemeniä - siis niitä siemeniä, joita on siellä kurpitsan sisällä. En ole koskaan viitsinyt nähdä tämänkään vertaa vaivaa, vaan olen heittänyt siemenet sen keskimössön kanssa kylmästi roskiin. Ai kaamea, mitä tuhlausta.

Levitin siemenet pellille ja lähdin tekemään jotain muuta. Hetken päästä havahduin kummalliseen paukkumiseen, ja kun syöksyin keittiöön katsomaan, oliko uuni räjähtämässä tai jotain, näin, että siemenethän ne siellä lentelivät iloisesti pitkin uunia. Jos siis paahdat tuoreita kurpitsansiemeniä, kannattaa laittaa siementen päälle folio ja folion reunalle esim. lusikat, jotta siemeniä ei tarvitse metsästää uunin pohjalta.

Uunin pohjalta kaivettuja kurpitsansiemeniä.

Kanelin määrä on minusta joskus vähän vaikea saada kohdilleen, sillä jos kanelia on suolaisessa ruoassa liikaa, ruoka maistuu kyllä aika kamalalta. Pullassa taas kanelia ei voi olla koskaan liikaa. 😊

Jos kanelitanko on kovin hoikkanen, yksi tanko saattaisi olla tässä keitossa aika hyvä määrä, mutta jos se taas on kovin paksu yksilö, laittaisin ehkä puolikkaan.

6 kommenttia:

  1. Nami, kuulostaa hyvältä. Onko myskikurpitsa kuinka erimakuinen kun tavavallinen kurpitsa (halloweenkurpitsa :-D)? En ole tainnut koskaan maistaa tuota... Jotkuthan paahtaa kurpitsankin ennen keittoon lisäämistä uunissa, oletko kokeillut ja muuttuuko maku?

    Olen joskus ajatellut, että ihmiset melko ajattelemattomia kun viskoovat siemenet roskiin ja sitten kuitenkin ostavat siemeniä kalliilla pussissa :-)
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ainakin tämä on tosi hyvää, paitsi että tähän nimenomaiseen kuvassa olevaan keittoon meni liikaa sitä kanelia. :-D No ensi kerralla sitten vähemmän...

      Olen kokeillut keittoa niinkin, että olen ensin paahtanut kurpitsan uunissa ja sitten soseuttanut. En muista että keiton maku olisi ollut ainakaan mitenkään radikaalisti erilainen, ja totesinkin, että on helpompi kun laittaa vaan kaikki samaan kattilaan. :-)

      Minusta myskikurpitsan maku on jotenkin täyteläisempi kuin sen tavallisen kurpitsan, joka on jotenkin vetisempää. En ole kokeillut tavallista kurpitsaa tähän keittoon, mutta perussosekeittoa olen siitä tehnyt. Ihan hyvää sekin kyllä on.

      No älä muuta sano! Olin ihan järkyttynyt, kun tajusin miten hölmö olen ollut, kun olen heittänyt siemenet roskiin, kun eihän tuossa paahtamisessa ole homma eikä mikään. Ja siemenet sopivat keiton päälle ihan älyttömän hyvin. Vielä sitä oppii vanhoilla päivillään uutta. :-D

      Poista
  2. Myskikurpitsa on suosikkikurpitsani (tai onhan kesäkurpitsakin kurpitsa..) ja niin monipuolinen:) Itsekin olen tehnyt siitä vähän samantapaista keittoa, yleensä kookosmaidolla.Ja kuten M tuolla sanoo, niitä siemeniä ei tosiaankaan kannata heittää hukkaan vaan paahtaa, olen joskus ikuisuus sitten postannutkin siitä. Ihana väri keitossasi Satu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myskikurpitsa taitaa olla minunkin suosikkini kurpitsoista. Muut kurpitsat ovat vähän liian vetisiä minun makuuni, varsinkin kesäkurpitsa.

      Nyt minäkin tiedän sitten ensi kerralla olla heittämättä siemeniä roskiin. :-)

      Kiitos, Jael. <3

      Poista
  3. Nyt on myskikurpitsakeitto pojan avustuksella (kumpi avustaa ja ketä ;-D ) kokkailtu. Saatu samalla kotitaloustunnin keitto-läksy tehtyä.

    Tavallisiin sosekeittoihin tottuneena, ensi alkuun mausteet hieman hämäsivät. Muutaman lusikallisen jälkeen keitto olikin oikein hyvää. Harmittaa vaan kun ei tullut tehtyä puolikasta annosta ja kokeiltua sitä paahtamista toisella puolikkaalla ja ne siemenetkin nakkasin linnuille :-) mutta toisella kerralla sitten.
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtava kuulla, että tätä on hyödynnetty köksänläksyjen tekemiseen. Ilahduttaa kovasti. <3

      Minä muuten ostin viime viikolla Saarioisten uutta mausteista porkkana-kurpitsasosekeittoa. En tullut katsoneeksi, mitä mausteita keitto sisälsi, mutta tuntui aika samantyyliseltä kuin esimerkiksi tämä. En ole kuitenkaan varma, ostaisinko sitä toistamiseen...

      Poista