13. helmikuuta 2019

Butter chicken uusintana

Olen postannut voikananpojan eli butter chickenin ohjeen joskus aikaisemminkin, mutta nyt haluan postata ohjeesta päivitetyn version, kun ohje on vähän muuttunut vuosien saatossa (omasta mielestäni tietysti paremmaksi 😆).

Marinadiin ja valmiin ruoan päälle voisi lisätä myös hieman kasoori methiä (kuivattua sarviapilaa), mutta kasoori methi ei kuulu omaan ruokavarastooni. Se johtuu siitä, että kasoori methiä myydään niin isoissa paketeissa, ja käytän sitä niin vähän, että se menee meillä aina vanhaksi. Kokemusta on!

Blogger latistaa taas jostakin syystä värit. Minun kuvissani ruoka on paljon kirkkaamman punainen kuin näissä Bloggerin kuvissa. Huoh.


BUTTER CHICKEN ELI VOIKANANPOIKA

n. 600 g luutonta broileria (itse käytän paistileikkeitä, mutta ehkä fileetkin kävisivät)

Marinadi:
1/2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
1 tl paprikajauhetta
n. 1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
1/2 tl garam masalaa

Kastike:
2-3 rkl voita
2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
4 kypsää ja punaista tomaattia soseutettuna
n. 1/2 tl suolaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
1-2 tl sokeria
1/2 tl garam masalaa
n. 1/2 dl kermaa
tarvittaessa hieman lisää voita


VALMISTUS:

1. Poista broilerista enimmät rasvat ja leikkaa se suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadin aineet ja laita kananpalat marinadin kanssa maustumaan esim. pussiin. Anna maustua jääkaapissa muutamasta tunnista kahdeksaan.

2. Levitä kananpalat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Nosta kanapalat lautaselle ja kaada niistä irronnut neste pois.

3. Kuumenna voi pannulla ja lisää inkivääri-valkosipulitahna. Paistele keskilämmöllä minuutin verran koko ajan sekoitellen. Lisää tomaatit, suola ja chilijauhe. Sekoita ja paistele kovahkolla keskilämmöllä, kunnes neste on haihtunut pannulta ja tomaatit ovat paksua, punaista tahnaa (tähän menee noin 20 minsaa).

4. Lisää sokeri ja sen verran vettä (ehkä noin 2 dl), että saat juoksevan kastikkeen, ja kiehauta. Lisää kananpalat ja hauduttele kannen alla viitisen minuuttia. Lisää lopuksi garam masala ja kerma ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa/kermaa/voita/chilijauhetta, kunnes olet tyytyväinen makuun.

Tämä sopii erinomaisesti yhteen esimerkiksi naan-leipien kanssa.


Seuraavaksi tuleekin sitten asiaa jogurtista ruoanlaitossa. Oman elämänsä keittiökemisti on taas ollut vauhdissa. 😊

8 kommenttia:

  1. Tätö voisi soveltaa myös vaikka tofuun. Arabikeittiössä täällä käytetään paljon jugurttia ruuanlaitossa, ja itsellänikin on sellainen ohje, kunhan vain jaksaisin kirjoittaa sen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti voisikin, mahtava idea! Myös paneer-juustoa tehdään samaan tapaan voikastikkeessa. :-)

      Minä jään odottelemaan sinun ohjettasi. <3

      Poista
  2. Minkä makuista ja mikä koostumus paneer-juustolla? Voiko sitä verrata mihinkään suomalaiseen juustoon. Tofua olen joskus maistanut enkä pitänyt sen mausta.
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta paneer muistuttaa aika paljon kotijuustoa tai sitten ricottaa, mutta paneer on vähän kiinteämpää ja paremmin koossa pysyvää kuin kotijuusto. Maku on aika mieto ja neutraali.

      Minäkään en ole oppinut tykkäämään tofusta. En tykkää tofun "limaisesta" koostumuksesta enkä sen ominaismausta.

      Poista
  3. Apua, miten en ole ennen huomannut tätä ruokablogiasi! Rakastan intialaista(kin) ruokaa ja täällähän on vaikka mitä! Kahlaan läpi paremmalla ajalla näitä reseptejä, mutta kiitos jo tästä butter chickenistä :)
    Nyt kysynkin sinulta yhtä asiaa: olen mm Espanjassa syönyt intialaisissa ravintoloissa tomaattipohjaisia esim kanakastikkeita ja ne ovat makean tulisia - siis aivan ihania. Jäin kertakaikkiaan koukkuun niihin siellä. Onko sulla sellaista reseptiä täällä valikoimassa? Kysyin millä yksikin oli makeutettu ja se oli mango. Mutta kun ostin purkin mangosalsaa, se ei ollut yhtään makeaa, joten jäi epäilyttämään se juttu.
    Ollaan kuulolla! Kivaa viikkoa harmaudesta huolimatta :)
    Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva juttu, että löysit tänne! <3 Minulla oli ruokabloggaaminen tauolla useamman vuoden (tarkemmin sanottuna vissiin viisi :-D), ja aloitin ruokablogin uudestaan vasta viime vuoden lopussa. Toivottavasti löydät mieleistä kokattavaa, ja toivottavasti ohjeet miellyttävät! :-)

      En ole koskaan kokeillut kypsää mangoa intialaisessa ruoanlaitossa, mutta raakaa mangoa olen käyttänyt paljonkin. Monestihan intialaisiin ruokiin tulee aika paljon makeutta jo ihan tomaatista ja sipulistakin, varsinkin jos sipuleita kypsentää pidempään. Mutta mitään erillistä makeaa elementtiä en muista koskaan lisänneeni ruokaan, joten ei taida olla sellaista ohjettakaan. Toki voin olla väärässäkin, koska tuo bloggaustauko oli tosiaan niin pitkä, ja meikäläisen muisti ei ole kovin kummoinen. :-) Palaan asiaan, jos tulee mieleen jotain!

      Kivaa viikon jatkoa sinullekin, ja kiitos paljon kommentistasi! <3

      Poista
  4. Nyt on tämäkin ohje testattu. Kylkeen vielä tein naan-leivän leivinjauheella.

    Kastikkeen maku oli miellyttävä, ei liian tulinen. Seuraavaksi aionkin testata kanan sijaan sitä paneer-juustoa.

    Naan-leivät olivat paremmat hiivaohjeella tehtynä. Mutta hyvin nämäkin upposivat ;-)
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukku paneer-kokeilulle!

      Butter chicken on tosiaan yleensä sellaista aika pehmeän mausteista, mutta chiliä voi toki halutessaan lisätä.

      Minäkin tykkään hiiva-naaneista enemmän, mutta joskus ei vaan jaksa odotella yhtään taikinan kohoamista. ;-)

      Poista