12. joulukuuta 2018

Upma mannasuurimoilla

En ole koskaan saanut selville, mitä eroa on intialaisella ravalla (sooji) ja suomalaisilla mannasuurimoilla - ja onko niillä ylipäänsä mitään eroa? Ja ovatko suomalaiset mannasuurimot ja intialainen rava täysin sama asia kuin semolina ja semola? Kaikki kun ovat käsittääkseni vehnänjyvien karkeita ydinosia. Intialaisesta ravasta on tietysti olemassa eri karkeusasteita, kun meillä Suomessa on saatavilla vain yhdenlaisia mannasuurimoita, joita käytetään kai lähinnä manna- ja vispipuuroihin.

Kyllästyin kerran iänikuiseen ihmettelyyn ja päätin kokeilla suomalaisia mannasuurimoita erilaisiin intialaisiin ruokiin. Koska suomalaiset mannasuurimot toimivat kaikissa kokeiluissani niin loistavasti, tulin siihen tulokseen, että mannasuurimot taitavat olla samanlaisia kaikkialla; nimi vain on eri. Havainto ilahdutti kovasti, sillä onhan se nyt paljon helpompaa hakea mannasuurimot Prismasta kuin intialaisesta kaupasta.

Yksi tunnetuimmista mannaruoista lienee eteläintialainen aamiaisruoka upma, joka onnistui sekin erinomaisesti Suomi-kaupan mannoilla. Meillä ei tosin syödä upmaa aamiaiseksi vaan illalliseksi aina silloin, kun haluan tehdä jotain helppoa ja nopeaa.UPMA

2 dl mannasuurimoita
1 rkl öljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
(1 oksa currylehtiä)
n. 10 cashewpähkinää pitkittäin kahtia halkastuina
1 sipuli hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna
pari kourallista kasviksia pieneksi pilkottuina (esimerkiksi porkkanaa, papuja, paprikaa tai herneitä)
suolaa maun mukaan
5 dl kiehuvaa vettä
sitruunamehua maun mukaan


1. Laita mannasuurimot kuivalle, paksupohjaiselle pannulle, ja paahda niitä noin viisi minuuttia, kunnes ne alkavat tuoksua kevyen paahtuneelle. Sekoittele usein. Siirrä mannat sivuun odottelemaan.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun sinapinsiemenet ovat paukkuneet hetken (varaa kansi varuiksi lähelle), lisää juustokuminan siemenet, currylehdet ja cashewpähkinät. Kun cashewpähkinät ovat saaneet hieman väriä, lisää sipuli ja chili.

3. Pehmentele sipulia muutama minuutti ja lisää kasvikset sekä loraus vettä. Peitä kannella ja hauduttele, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

4. Lisää suola ja mannasuurimot ja sekoita hyvin. Lisää vesi koko ajan sekoittaen. Peitä pannu kannella, pienennä levy miedolle keskilämmölle ja hauduttele 7-8 minuuttia. Sekoita kerran tai pari haudutuksen aikana. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua maun mukaan.

Syö esimerkiksi jonkin chutneyn, intialaisen pikkelssin tai jogurtin kanssa.4 kommenttia:

 1. Musta mannaryynit ovat samaa kuin semolina , ja täällä ainakin sillä nimellä myös kulkevat. Tuo upma muistuttaa kovasti kuskusia, jota monet tekevät täällä käsin, kuten myös Helsingissä asuva ystäväni,joka tekee sen alusta pitäen mannaryyneistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei ole koskaan tullut mieleen tehdä couscousia mannaryyneistä, vaan olen aina tehnyt sitä niistä couscous-jyvistä. Mutta miksei!

   Poista
 2. Oikeastaan se kuuluu tehdä mannaryyneista, ne kaupan jyvät ovat pikaversio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas jotakin! Enpä ollut tuotakaan tiennyt!

   Poista